„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
9
 
9
 
! Отговори
До 134 преди 2 години
А умирането на някой от семейството или приятелските семейства е по-малко пагубно за психиката.
129
6
 
7
 
! Отговори
До белгиеца преди 2 години
Ония ако щат да си тровят децата, нас какво ни касае? Ще ваксинираш неразболяващи се? Защо? Явно има нещо друго!
128
0
 
4
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 132. Представи ги де, какво бръщолевиш несвързано?
127
0
 
3
 
! Отговори
До 122 преди 2 години
Ако Вие сте преподавател, и така правилно пишете на български, тежко ни!
126
1
 
10
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 129 Кои са тези вашите? Моите деца не са някакви общи. Ти инжектирай твоите и не се грижи за чуждите.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тестовете с какво вредят на децата ви? Опасни ли са за здравето им?"........................... ДА. ОПАСНИ СА. Ежеседмичното подлагане на малки деца на тази "процедура", непрестанната тревога да не си от "заразните и опасните", постоянния стрес от насажданата "опасност" неминуемо - неминуемо! - ще доведе до много трудно обратими промени в детската психика. Децата вече страдат достатъчно от тази "пандемия", и това ли?!...
124
3
 
5
 
! Отговори
До учител преди 2 години
Взимаш си болничен за цял срок ли ?И кой си мислиш,че ще те търпи бе ,циркаджия ?Ще блъскам аз ,за да плащам данъци и осигуровки за твоята заплата ,защото ти си си взел болнични и не си се ваксинирал.Защо си мислиш,че обшеството ще толерира такова поведение ?Ти си срам за гилдията !
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кал-Ел 120 И да ти показвам , и да ти пращам линкове , пак ще си знаеш - "Ама не е така , това са измислици , информацията е фалшива , ама това не е вирус , ама изолирането не става така и т.н и т.н " Теб не те интересува каква е истината по темата. Ти си си изградил мнение , едва ли ще си го промениш , ако ще и хиляди научни доказателства да ти се представят
122
3
 
8
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
В цяла Европа въпреки далеч по - строгите за всичко друго мерки учениците ще са присъствено !!! Така бяха и миналата година . Може да се провери . Тук мерки няма ( което е добре ) ,но като се каже училище и всички стават загрижени "за децата ни и училищата стават " развъдник " ...Обяснение има - колкото по - прости индивиди - толкова по - лесно се управляват( справка последните 12 години ). В Испания , Франция идеята е да има максимално присъствие на децата . Тук сме по - умни разбира се ...
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 125 Кой ще пусне детето си с маска по цял ден на училище? Само Галопиращия Мазохист (алтерниращия вега-хомосексуалист) се радва на такива неща.
120
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия близо 60% от децата на възраст 12-15 са минали през ваксинация, една част са напълно защитени с две дози преди повече от 2 седмици. За 16-17 годишните процентът е още по-голям. Колко от нашите са ваксинирани? (https://covid-vaccinatie.be/en)
119
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно помислихте за децата господа власт имащи !? Не трябваше да допускате такава жестока вълна ! Какво искате ,по време на пандемия да си пуснем децата срещу био оръжие , кой ще ги гледа после ,ако останат сираци, недай боже???Сега си ходете по хотели и заведения и оставете родителите да решават за техните деца ........
118
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъствено обучение само за деца на ваксинирани родители. Просто е. Това е бъдещето.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганист - Изнервен хомосексуалист - любимото ми. Я, ядосай се още малко, може да се сдобиеш с менструация.
116
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно. Ще го имате присъственото. С маски дори за първокласниците (според служебния министър) и с поне 75-80% ваксинация на персонала до месец. Вероятно и на учениците над 12 години. Или ПСР на 72 часа. Те "схемите" са измислени по света и няма накъде да се мърда. Избирайте.
115
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aко класната стая е голяма и учителят е на поне 3 м. от учениците - няма опасност за учителя.
114
0
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Като се има впредвид, че и преди пандемията и сега, ако се оценяваха децата, както би трябвало, то след 7 клас при 50% +1 за 3, по БЕЛ средно за страната резултата е 3ка, а по математика чиста двойка... голямо спасяване ще да е, при положение, че както и да учат резултатите са катастрофални... :)
113
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преподавател съм, не съм боледувал и не съм ваксиниран, но си искам присъственото обучение, и нежелая да ми бъркат в носа за някакви тестове ако нямам нужда, въпросните тестове са предназначени и за вземане на проба от устата, по някаква причина обаче нащите все на носа налитат, на запад не е така.Както се казва който го е страх от мечки да не ходи в гората!
112
6
 
7
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 117. Не ми се обяснявай. Покажи ми кой откри вируса и го изолира. Ако не можеш - замълчи и марш в ъгъла да се срамуваш.
111
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтата им обърка сметките, толкова силно заразен е и толкова по-леко се кара, че след месец два няма да има какво да правят с ваксините, защото всичко живо ще е преболедувало - мъдра е природата, както винаги.