„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
4
 
4
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Алтерниращ веганист. Кой пък се интересува от теб? Наистина сии някакъв *** с нарцистични проблеми. Казал съм ти - смърдиш през монитора и рядко ти отговарям. Не разговарям с органични портали.
149
0
 
2
 
! Отговори
до 159 преди 2 години
Какво значи на някой трябва да му се угажда? Ситуацията не е такава, че да угаждаме на някой.
148
8
 
9
 
! Отговори
152 преди 2 години
Всички австрийци нямат деца значи. Понеже там ги тестват (неваксинираните) на всяко влизане в ресторант, кино, театър, кафе. Аууу, ще да е нещо много опасно за здравето и психиката им....
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй като няма как да се угоди на всички родители , ще се придържаме към старата практика- > скочат ли случаите = онлайн преподаване .
146
2
 
4
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 154. Вярно ли търси до сега в търсачка? Ясно. Какво е намерил някой си в инжектиран ГМО картоф не ме интересува. Вируса не е открит и изолиран.
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142Виж ние колко имаме, спрямо населението ни, а сме едва в началото на кривата.
144
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 129, ами щото не сме овце и имаме критично мислене, за това моите деца няма да се ваксинират
143
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кал-Ел 137 Напиши в търсачката " Virus Isolation from the First Patient with SARS-CoV-2 in Korea" , ще ти даде много статии от цял свят за изолиране на Ковид вируса
142
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За присъствено обучение съм, обаче:1. Да има отстояние поне от 3 метра от всяко дете.2. Ако трябва класът да се раздели на 2, за да са по-малко в стая.3. Редовна дезинфекция.4. Контрол върху мерките и наказания за неспазването им.И тъй като горните 4 точки са фантазия и няма как да стане, затова предпочитам онлайн. Иначе няма две мнения по въпроса, че присъственото обучение е много по-ефективно.
141
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тестовете с какво вредят на децата ви? Опасни ли са за здравето им?"======== такъв въпрос може да задават само хора, които нямат деца (или вече са качествено обработени от медийната ковид-пропаганда). А такива фашизоидни методи за "грижа" за децата, могат да измислят и наложат само управляващи, които не знаят какво е да имаш свое дете. Меркелката, Макрончо са баш такива.
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То цяла Европа са мазохисти, а децата им са стресирани и необразовани. Дали е така? Явно не е! ПЛЪХ, учениците са присъствено. Ама с маски. А сега и ваксинирани.
139
10
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
100% за присъственото обучение! Как не ние срам, да използваме децата, като разменна монета за най-долнопробните финансови, политически и идеологически интриги, ставали някога в псевдоцивилизования ни свят! Кави маски, какви ваксини, какви дистанционни обучения бе??? Това са нашите деца! Това е всичко, за което си заслужава да се живее!
138
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък едно образование, страшно учене пада в училищата.Пълна анархия и липса на всякаква дисциплина.Онлайн децата имат по-голям шанс да научат нещо.
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Алтерниращ веганист, явно ви прави удоволствие да пишете явни лъжи, или да дразните хората с глупости
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алтерниращия е психично болен. Вижам му коментара и цък минусче, без да чета. Така или иначе, не мога да науча нищо полезно от коментарите на лунатик-***.
135
3
 
5
 
! Отговори
Мантра преди 2 години
Мантрите, че кодид повтаря ги пробутвате на ваксинираните, те имат нужда от трета доза вече, след това продължаваме по ред (напред).
134
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деца в 4-ти клас не знаят столицата на България, пишат "врапче" и казват, че Хан Аспарух е предателят на Левски. Резултат от онлайн обучението.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 140 Това не е "някакъв си тест", това е лоботомия с пръчка намазана с хидрогел.
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия белгийци като са толкова набоцкани защо имат 1611 новозаразени според https://bing/covid/local/belgium
131
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 122 Уж не те е страх от "мечки в гората" и си много смела , а те е страх от някакъв тест?? И ако наистина си преподавател, тежко и горко на учениците! LOL