Проф. Танев за образованието: Структурата е закостеняла и феодална

Трябват реформи, смята той
6 дек 2021 22:37, Петя Славова
13

Учениците, чиито родители са съгласни да бъдат тествани за COVID-19 се завърнаха в клас. Голяма част имаха и "зелен сертификат".

"Съобщиха, че вече са осигурени на склад нужните тестове до средата на първата седмица на януари. Имаме около 1 месец гаранция. В случая две министерства обсъждат ученическото присъствие. Водещото, главното министерство, е това на здравеопазването. Всички въпроси на родители, учители, деца относно присъственото обучение трябва да бъдат отправени към министъра на здравеопазването", посочи бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че между отделните министерства има "ефект на телефона", както и че хоризонталните връзки не са много добре.

"В последното служебно правителство, тъй като няма ярка партийна фигура, която да тропне на масата, има и хоризонтални връзки между отделните министри", уточни проф. Танев.

Събеседникът коментира и преговорите между отделните парии в сектор "Образование".

"Добрите предложения, които са там, са ми познати до едно. Няма нито едно ново от гледна точна на моя някогашен мандат. Дали да намалим университетските специалности, които не са характерни за даден университет, дали да има изследователски университети и прочее", добави бившият образователен министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е, че структурата е много закостеняла и феодална.

"Трябват няколко реформи. Преди всичко трябва да има обществено съгласие по въпроса за стратегията за образованието. Нашето образование до момента дава обща култура, включително обща професионална култура", смята проф. Танев.

Бившият министър на образованието коментира и идеята висши учебни заведения да се сливат.

"Не е възможно сливане на висши училища, защото ще се дублират преподавателите. Ако университети се включат един към друг, единият винаги е по-слаб от другия. Нямаме еднакво силни университети", уточни проф. Танев.

Според него е необходимо да се направи реформа в начина, по който се управлява висшето образование в България.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно пък профеосрите в България са най-фалшивите преподаватели. Откакто ГЕРБ гласуваха закона за лесното придобиване на професура и се напълниха ВУЗовете с професори, качеството на висшето образование спадна тотално.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Танев и Коларова са най- големите смешници .Толкова ли си нямат работа, че ръсят простотии в пламенна защита на любимия вожд.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният експерт и спасител дето плаче за изолация, заедно със себеподобните си!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И колко "голяма" е тази маст, дето имала ЗС? Защо и докога ще лъжете?
6
1
 
13
 
! Отговори
Науката ни е бетер преди 1 месец
И структурата, и методите на работа на БАН са още по-закостенели и феодални.
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е прав човекът... Положението е неспасяемо.
4
1
 
11
 
! Отговори
Иво Д преди 1 месец
Проф. Танев, моите уважения, но не се бъркайте там където не ви е силата. Запазете авторитета и този на колегите си и не се занасяйте с нещата, които не са във ваша полза
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Танев за малко не закри акадвмията в Свищов,но сега бил против собствените си действия тогава,защото смешкото предлагаше именно сливане с Русенския университет.Струкгурата била фводална...ами Танев такива сте си-феодалчета-старчета.Още Дянков ви го каза,но тогава стана лош .БГ е кауза пердута каквото и да ви обесняват Радев и Кирчо.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При такова изобилие на БКП лойня друго освен феодализъм не се котира!
1
1
 
6
 
! Отговори
Симеон преди 1 месец
Проф. Танев да отива веднага при Мутрата от Банкя, за да му удари един зад врата !!