Петокласници четат в училище книга с текст: "Ти се събуди и ми го..."

Тя е част от инициатива за подкрепа на четенето
Обновена: 18 апр 2023 11:11 | 18 апр 2023 10:24, Стела Стоянова
358
Петокласници четат в училище книга с текст: "Ти се събуди и ми го..."
Снимка БГНЕС

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Четивото, в което има еротични елементи и вулгарни думи, не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги купят. Инициативата е с подкрепата на МОН и Държавната агенция за българите в чужбина.

Родителите посочват като пример следния откъс:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се после тука скарани и хоп, направихме бебето, тъй ли?
- Да, струва ми се....
- Изобщо не се ******* онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го *****.
- Абсурд – хладно отрече Радослав, а ушите му пламенееха.

„Това е иначе един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за използване от деца в 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, казва пред bTV Живка Банчева, майка на ученичка.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха, и ги обсъдихме с директорите на училищата“, обясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова. Очевидно обаче прочетени са били само анотациите, а не книгите.
Според Павлиткова книгата е подходяща за ученици от по-горните класове, тъй като е "топ фентъзи" сред детските романи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: Да пробудиш драконче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
5
 
26
 
! Отговори
Глист - пепетист преди 1 година
Ние ще ви управляваме и ще четете каквото ви напишем! Кодовете са при нас! И на хартия се научихме! Да живеят нашите учители от ШАШ-посолството! Ленчето готви за детската градина книжка с картинки: "От къде сме излезли"
245
5
 
18
 
! Отговори
Министъра на кОлтура преди 1 година
Като се надрусам с пици на кристали и ще видите вие какви учебници ще ви дам!
244
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се адаптираме към европейските ценности
243
1
 
18
 
! Отговори
Убуу преди 1 година
Институционалозиране на разврата. Все пак, Содом и Гомор, касае само християните - най малката от световните религии.
242
1
 
19
 
! Отговори
До 261 преди 1 година
Би, опитах, повярвай ми. Но не би. Това не може да се чете. Но признавам -голяма реклама му се вихри. А какво се цели с него, няма и да коментирам. Развратът не е за всеки -важното е, тези, които са се гмурнали в него, да бъдат оправдани официално.
241
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не съм чела книгата, но я осъждам!". Всъщност книгата е много добра, но не съм сигурен, че петокласниците ще я разберат. А би било добре същата "госпожа" да критикува по този начин политиците ни и филмите, които пускат по телевизията преди 22:00.
240
26
 
6
 
! Отговори
Естествен интелект преди 1 година
От такива статийки хората остават с убеждението, че в българските училища масово се четат някакви ужасни порнографски книги, вкарани полулегално от злонамерени рушители на морала. Разбира се, това няма нищо общо с истината... Всъщност става дума за изолиран случай, силно преувеличен и представен едва ли не като масова практика. И по коментарните рубрики се надигат вълни от справедлив гняв и се захващат грандиозни битки с вятърни мелници...
239
15
 
7
 
! Отговори
bl преди 1 година
Аз пък си мисля че вулгарната реч е вкарана нарочно. Все пак литературният герой има съвест и му е трудно просто простотака да остави naчаврата. Авторът прибягва до вулгарна реч от нейна страна за да може героят да я отсвири без морални терзания.Не изключвам възможността тук просто да има и биографични елементи.
238
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад тази перверзия стоят ПП и ДБ, двете либерални партии.
237
1
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Не става въпрос само, че изреченията са неприлични. Понякога и откровени псувни стоят добре в смислен текст. Просто тука диалогът е иддийодски и мало умен..
236
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в пети клас пушат а има и които са спали а и гледат филми за възрастни в интернет така че родителите прекаляват а в 6 клас учат половата система така че аз не виждам тук нищо нередно
235
4
 
27
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Дори да е само половин страница от цялата книга, това е върла просто тия и про стащина. Не виждам за какъв х/й трябва да се предлага на подрастващи да го четат. Четивата трябва да са възпитателни и извисяващи духа, а не вулгарни тьпигьозлъци.
234
0
 
28
 
! Отговори
bl преди 1 година
А иначе безделниците от МОН са за ebaне, защото не са прочели книгата и не цензурирали трите неприлични изречения. Навремето дори съветски, политически правилни книги се цензурираха когато се предполагаше че ще се четат от непълнолетни.
233
16
 
2
 
! Отговори
bl преди 1 година
Попитах дали са чели книгата. Резултат от проучването: 15 - Не, 2 - Да.Значи 15 от всеки 17 коментара принадлежат на чукчи: писатели, а не читатели!
232
9
 
3
 
! Отговори
и аз като се събудих преди 1 година
поне са хетеро вулгарни думи , може да е рано за 5ти клас сред българите, но за едни други българи даже е късно.
231
14
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Да погледнем и от добрата страна на нещата-тука се говори за добрия стар хетеро се*кс и няма ЛГБТ пропаганда. Все е нещо, можеше и да е много по-зле.
230
2
 
37
 
! Отговори
Един заблуден преди 1 година
Падението на 'Българската държава' е неизбежно, ако не се вземем в ръце!!!
229
2
 
36
 
! Отговори
Дядото преди 1 година
Скапана държава..ръководена от шайка алчни кухи като хралупи с купени дипломи дупедавци ...!!! Поздрави от Австрия!!
228
4
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 258: и като ти предполагаш, че съм фен на тези или онези е ок, когато другата страна предположи ти към кой си и рев до небесата, по твоята логика каквото си написал по мой адрес си го прочети и за себе си предполагачо слагаш всички които не са съгласни с него в класация фен на Кирчо и Кокорчо.
227
19
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 258: ааа, не боя над деца и жени е във вашата юрисдикция. Все пак си от тия които смятат,че държавата им е длъжна да им носи всичко на тепсия, значи си или БСП или Възраждане, може и Герб. Нещо разпозна ли се? Хайде сега сипи си ракията, надуй си чалгичкта, тегли един бой на жената и реви, че държавата не идва да изхвърли *** пред блока който ти си натрупал като хвърляш през балкона.