Оценките от допълнителните матури - в удостоверение

Те ще имат същата тежест, като тези в диломата
24 апр 2023 22:09, Стела Стоянова
3
Оценките от допълнителните матури - в удостоверение
Снимка БГНЕС

Оценките от допълнителните матури, които вече абитуриентите имат право да държат, ще се вписват в удостоверение за валидиране на компетентности, а не в дипломата. Това е записано в проект за промяна в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, публикувана за обществено обсъждане.

Още през февруари Министерството на образованието и науката разшири възможностите за полагане на допълнителни матури с промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Беше дадена възможност за полагане на изпит по информатика, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Даде правото на ученици, които изучават дадена дисциплина, но не като профилирана подготовка, да положат изпит върху това равнище.

"Това е още една стъпка към плавен преход от средно към висше образование, доколкото при кандидатстване в университет оценката от положения изпит за валидиране по реда на матурите има същата тежест, каквато е и оценката от зрелостния изпит", обясниха в мотивите си от министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завършването на седно образование трябва задължително да бъде обвързано с национален изпит по математика. Задължително. Първо, защото така изискани, изпитите дават предимство на хуманитарния профил, което е във вреда на така нужната подготовка по точни науки второ, без изпит по мятематика да се приема във висши училища си е престъпление срещу държавата; сега за инженери влизат и само с оценка по български. Общото мислене на младежите НЕ Е в крак със световния прогрес.