Трудно се намират учители по математика и информатика

Предпочитат други професии
15 юли 2023 12:20, Росен Стойчев
44
Трудно се намират учители по математика и информатика
Снимка: БГНЕС

Училищни директори алармират, че въпреки очаквания ръст на учителските заплати в Бюджет 2023 със задна дата от 1 януари все още остава трудно намирането на учители  по математика, информатика и природни дисциплини, както и на преподаватели за професионалните гимназии.

Още по темата

Диан Стаматов - директор на 119-то Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета посочи причината за трудното намиране на такива преподаватели: "Те се ориентират много по-бързо в сериозно по-конкурентните сектори в страната, които им предлагат много по-добро възнаграждение", съобщи БНР.

В гилдията е налице безпокойство от липсата на достатъчно средства в Бюджета за издръжка на учебните сгради: "Доста скочиха цените за отопление и осветление".

И от липсата на ръст на средствата за храна на децата в детските градини: "Средствата, които са предвидени, реално са достатъчни за не повече от пет месеца в годината".
И още: "Отдавна говорим за приобщаващо образование, за подкрепа на ученици с различни интереси и желания. В настоящия Бюджет не се вижда нищо подобно".

В законопроекта на Държавния бюджет за тази година разчетените разходи за образование са над 7,5 милиарда лева. Това е 4,1 на сто от Брутния вътрешен продукт при предвидени 4,5 на сто от БВП за сектора миналата година. В абсолютна стойност през 2023-та обаче парите за сектора нарастват с над 900 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гого Учителите само прават корупция в образованието и искат часни уроци за пари. Затова е най-добре дистанционно или задочно и се явява на компютъра и щом има по-малко от 70 точки го къса машината
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Учител от Сащ ИИ заменя учителите и става излишни. Всичко е дистанционно и даже им пише и домашни.
14
2
 
8
 
! Отговори
до 13 Гого преди 9 месеца
Правилно се пише "на кого". И Ме-каш, но явно така си говориш. За запетайките няма и да коментирам. Стой си в Испания и не се бъркай. Не можеш да състявяш сложни изречения. Т.е. не можеш логично да си оформиш мислите. Тая пенсия да ни ти я дават за инвалидност? Да нямаш синдром на Турет, че се бъркаш в български форуми и проблеми и "епа я съм у Испания"? Дреме ни на нас.
13
1
 
18
 
! Отговори
Супер преди 9 месеца
И не само. Може би само учители по рисуване, музика и физическо възпитание се намират лесно. Няма проблем, продължавайте да им давате по 1000 лева заплата нали са им много? Ами успех. Продавачка във Фантастико взима 1600 лева чисто и 200 лева ваучери. Спокойно, изгонихте лекарите, скоро и учители няма да има като старите кадри се пенсионират. На богатите децата им ще учат в частни училища, където таксата е 20 хиляди лева на година, но на средната класа, няма да ходят на училище, а бедните.
12
0
 
10
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
А, нали сега всякакви самозвани се самоопределят като учители, дават частни уроци, това-онова, без дори да са дипломирани учители. Пращайте си децата при такива, за да може тотално да ги унищожите, какво чакате? Един съвет, първо разберете при какви хора си пращате децата и тогава го правете, че иначе ще пискате на умряло.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗЯ 12 ГОДИНИ ГЕРБ СЪСИПА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ГО ПРЕВЪРНА В СЕКТА ПОСЛУШНА НА ВОЖДА.
10
1
 
14
 
! Отговори
Дани Лорейн : преди 9 месеца
"Ще внесем специалисти от Индия :) Съгласувано и одобрено от посолството!"
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наков иска по 2 бона такса на курс. 10 курса и зима диплома.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тогава съкращения и закриване на училищата и ще учат по фирмите. Бюжета ще икономиса милярди за сгради а фирми сами ще обучава вместо учи нещо което не можа да бачка после.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един информатик няма да слугува за 1000 лв заплата в училище, в което разни *** деца с изкривени разбирания да му се подиграват на труда , както и да търпи завист и укор от гнездото с оси, наречено- учителска стая. Информатикът ще отиде в някоя голяма софтуерна компания или мрежа, в която ще получава минимум 8 бона и ще работи дори дистанционно, от вкъщи.
5
1
 
1
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Демек такива като теб
4
1
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
БОРИСОВ ИЗДИГАШЕ САМО КОКОШКИ ПО НАЧАЛНА ПЕДАГОГИКА ДА СА ПРОСТИ КАТО НЕГО И ПОСЛУШНИ.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма как да стане, нека да се помолят на някоя фирма да води часовете, после фирмата ще вземе на работа най-добрите само това има шанс!
2
5
 
11
 
! Отговори
обективен преди 9 месеца
Умните учители отдавна избягаха на запад. Тук остана само пълнеж , и за това образованието ни падна под това на африканските държави !
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как ще намериш учител по информатика като на Junior 3ти курс на 22 плащаме 4к начално вече?!