В "Дигитална раница" вече има 1 млн. потребители

Платформата променя радикално работата в училище
Обновена: 21 ное 2023 09:43 | 21 ное 2023 09:41, Анисия Иванова
11
В "Дигитална раница" вече има 1 млн. потребители
Снимка: Bulgaria ON AIR

Плавният преход към дигитализацията в образователната система започна скоростно по време на Ковид пандемията. Тогава учениците замениха класните стаи с домовете си и начините, по които учебното съдържание достигаше до учениците се извършваше на различно платформи. Идеята за образование, достъпно навсякъде, е олицетворена в дигиталната раница, която събира всичко важно в една платформа.

МОН инвестира 24 млн. лв. в "Дигитална раница" - образователна платформа, където учители, родители и деца могат да се впишат и да използват напълно безплатно.

"Дигитална раница" е уникална образователна платформа и дава възможност за обучение в електронна среда на ученици от 1 до 10 клас. Ще се надгради по отношение на професионалното и профилирано образование. "Дигитална раница" е да се хибритизира обучението", заяви образователният министър проф. Галин Цоков.

В раницата можем да открием седмичното разписание на учебните часове, електронния дневник и всички учебници. Учителят може да използва раницата, за да задава задачи, като те могат да бъдат екипни, индивидуални или домашна работа. Може да стартира електронна класна стая, може да даде специфичен достъп на ученик.

Раницата е достъпна от началото на учебната година, а учителите могат сами да създават интерактивни уроци, което ще бъде платена дейност от МОН.

Министерството е в преговори с различни образователни платформи, които също да се включат и да добавят интерактивно съдържание. В електронната система "Дигитална раница" вече са се включили 750 хил. ученици и над 70 хил. учители. Профили в системата вече имат 1 млн. потребители.

"Дигитална раница" ще промени ролята да учителя в информационното общество, той ще бъде и създател на нови дигитални уроци. Министерството са в преговори и с различни образователни платформи, които да се включат и създават съдържание.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подменете мултимедиите в училищата . Имам голямо желание да използвам възможностите на дигиталната раница и други електронни платформи , но със старите мултимедии картината е мъглива и неясна и почти нищо не се вижда на екрана .
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А дигитална "баница" кога?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Налагат го насила на в училищата,на учителите, те го налагат на учениците и родителите. Всички са недоволни, учителире го правят за заплата...
8
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 5 месеца
В "дигиталната зомби среда " на клонингите от "матрицата" - има "всичко" за затъпяване ,дори и за тези ,които разполагат с повече от "две гънки" в мозъчната си *** !По- жалкото е ,че за много голяма част от съвременното населението на Земята - това е по рождение.
7
0
 
1
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
Платена публикация на поредното с*о*р*о*с*к*о НПО...
6
0
 
2
 
! Отговори
Спрете да пишете преди 5 месеца
Глупости след като нямате бъкел понятие от дигиталност! Слагането на едно разписание в интернет не е дигитализация - кога ще го разберете или по скоро никога няма да го разберете? Фактите, че нямате ама абсолютно никакво понятие освен да пишете дигитализация е болезнено зашеметяващ! Хора, които никога не са живяли извън България няма да го разберат, за съжаление!
5
0
 
4
 
! Отговори
Джак Ричър преди 5 месеца
Не разбраха ли, че 30 години "промени", са 30 години регрес, Оруелщина, турболиберализация - и в крайна сметка - дебилизация на образованието?!?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ми се спусне такава сладка статистика, с която се отчита дейност и някоя държавна институция се самохвали, винаги съм недоверчив. Винаги очаквам да си раздадат още бонуси за "добре свършена работа", докато в реалността, всъщност, работата е за ремонт.
3
0
 
3
 
! Отговори
коректор преди 5 месеца
До Свобода Търсената дума е "обезобразят".
2
6
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 5 месеца
Дайте шанс на ПП и ДБ, ако имат власт ще преобразят България за 10 години!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И децата продължават да мъкнат 8-10 кг раници