Над 46 000 зрелостници се явяват на матура по профилиращ предмет

Най-много ще проверят знанията си по английски език
20 май 2024 07:45, Елка Василева
16
Над 46 000 зрелостници се явяват на матура по профилиращ предмет
Снимка: архив, БГНЕС

лизо 25 000 гимназисти се очаква да положат днес втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 да се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Най-много зрелостници - близо 13 000, са избрали да проверят знанията си по английски език. Значителен интерес има към географията и икономиката, и към биологията и здравното образование. Тази година 1383 ученици са избрали математиката. По над 1000 души има на изпитите по философия и по предприемачество.

С изпитите ще са ангажирани 7763 квестори.

Близо половината от пожелалите да се явят на изпит по професия ще защитават дипломен проект, а други ще развиват изпитна тема по теория на професията или ще решават тест по теория на професията.

Началото на матурата и на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация е в 8:30 ч.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Косача преди 2 месеца
Но съм съгласен, че обикновено си има четири-пет предмета, по които всяко дете е длъжно да знае по нещичко, както се казва - български език, литература, математика, история, физика. Това са базисни предмети, в които всеки един човек, за да се изгради като пълноценна личност в обществото, трябва да притежава познания по тях. При някои повече, при други по-малко. А просто неглижирането им още от ранна детска възраст, като станат възрастни тези ученици, ясно ще се забелязва липсата на
15
1
 
0
 
! Отговори
Косача преди 2 месеца
Оглупяването на нашата нация е на пълни обороти и смятам, че е напълно умишлено. Тези деца, които са използвали много термини и изрази в есетата от английския, не идват от големи познания по чуждия език, а от постоянно използване на социалните мрежи. А там се употребяват много жаргонни думички от английската реч. А и английският език е мнооого по-беден от българския. Общо взето учениците са скарани с четенето на каквито и да е книги, затъпявяйки малко по малко с перманентното висене в интернет.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Косача "А и за пръв път чувам, че, " Ами виж, ти може много неща да чуваш за пръв път, но това не значи, че не е вярно. Учителите по математика отдавна са недостатъчно, точно защото се набляга на други неща, като например английски. Как мислиш, нормално ли е в Софийския за специалностите учител по математика и по физика, да се влиза с матура по български? Математиката тепърва ли ще я учат? И после защо няма достатъчно добри учители по тези предмети? Така се получава затворен кръг.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Косача А, виж, това е вярно: "повечето на български не могат да се изразяват правилно" и това е страничен ефект от засиленото изучаване на чужди езици. При нас една учителка се оплака, че като им даде да пишат есе, масово конструкцията на изреченията им е като на английски и вмъкват много чужди думи, които очевидно не знаят как са на български. Беше много възмутена и реши да им дава по-често есета. Не мисля, че това имаше особен ефект.
12
2
 
0
 
! Отговори
Косача преди 2 месеца
Ама защо си мислиш, че това, което каза, е остроумно хаха. Кой ти говори, че езикът само за гурбета е необходим. А и не всички знаят английски, както си мислиш. Те, повечето на български не могат да се изразяват правилно, ти за чужд език говориш. А и за пръв път чувам, че, видиш ли, училищата карат учениците да не учат математика. Това, че този предмет им е труден на учениците, е друг въпрос. Те избират географията, защото им се струва по-лесна като материя.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Косача Получи се, но на теб не ти хареса. А по въпроса кой ги спира, ми чети бе, от училищата им ги убеждават да отидат на по-лесна матура, за да може да изкарат повече точки и училището да е напред в класацията... А защо училищата не са ги подготвили добре за матура по математика, това е интересният въпрос.
10
2
 
0
 
! Отговори
Косача преди 2 месеца
Нещо не ти се получи остроумието, тези, които ходят на гурбет, не им трябва английския език. А и кой ги спира на учениците да изберат математиката. Не мислиш ли, че всичко идва от семейната среда.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Косача Косачо, английски всички знаят. И по най-малко още един чужд език имат достатъчни познания. Разбирам, че ако си косач е важно да учиш езици, за да ходиш на гурбет и да печелиш повече, но къде остават науките? Инженери от третия свят ли ще си внасяме? В днешния свят е невъзможно икономическо и индустриално развитие без математика! А това е най-пренебрегваният предмет у нас!
8
2
 
1
 
! Отговори
Косача преди 2 месеца
До анонимен 6, искаш да кажеш, че математиката е по-важна от изучаването на чужд език ли? Светът вече е достигнал до такова състояние, че чужд език е задължителен, основно английския. Също да владееш някой от немския, испанския, италианския и т.н е с голямо предимство. БЕЛ пак е много важен предмет. Та нелепо е, ако един млад човек, да не може да напише едно изречение грамотно. Или пък да не е чел нищо от Вазов, Ботев или някой друг голям автор, само за обща култура дори.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само 46 000 ли са зрелостниците тази годиина или аз нещо не разбрах? Защото местата за новоприети студенти през тази година ще са над 50 000, както впрочем е вече години наред.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Тази година 1383 ученици са избрали математиката." Ето това, мили деца, е трагедия! Във всички най-добре развити държави в момента се насърчава ученето на математика и природни науки, а ние точно обратното - бутаме децата да учат литература и английски! Дори от училищата всячески се стараят да разубедят тези, които искат да се явят на матура по математика профил, като им обясняват, че било много трудно и нямало смисъл! Представяте ли си? После да не се чудите защо сме на това дередже!
5
2
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
а и абсолютно безсмислено, освен ако не заминава да учи в чужда държава нещо. До 2-3 години, че то и сега, AI о замества всичко и превежда и на патагонски. Учебници учебни материали - каквото ти трябва на какъвто език искаш.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За профилиране Ще се ползват атрибутите на видни комунисти.
3
1
 
7
 
! Отговори
изпити за учители преди 2 месеца
Редно е по време на ученическите матури да бъдат изпитани и техните учители- с цел атестация на знанията на учителите. Писмената фаза е анонимна, и проверяващият да не знае дали проверява работата на ученик, или учител. Прогноза-поне 20 процента от учителите ще са двойки и тройки. Не може високи заплати, и това-без атестация на знанията. Учителите са назначавани скандално-БЕЗ КОНКУРС, целият бюджетен сектор ходи на конкурси, но това не важи само за учителите.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Английски език се изучава в масовите училища почти навсякъде още от начална степен. Това не оказва влияние на правещите учебните програми в гимназиите, където в езиковите, уж елитни, се започва отначало. При това, ако английският е втори чужд, се заършва с ниво, което е масово и не особено трудно. Затова е изкючително мързеливо да се държи изпит точно по английски. Но затова политически важно. Задължителна матура трябва да има по математика, ако не сме колония вече официално.
1
5
 
0
 
! Отговори
Public enemies преди 2 месеца
Сек сология, ученичките ще ги изпитват комисия с големи атрибути.