ѕроф. »гнатов: ¬исшето образование не тр€бва да е безплатно

“о е много скъпо, а науката в световен мащаб става все по-скъпа, посочи той
21 май 2024 14:00, »нна јнгелова
52

ћатурите вече минаха и над 50 хил€ди зрелостници ще тр€бва да решат дали да продължат образованието си или да се насочат към професионална реализаци€. ѕред Bulgaria ON AIR проф. —ергей »гнатов коментира, че преди 30 години неща са били малко по различни.

“»маше петилетни планове и там нещата б€ха €сни. —ега много често плановете и желани€та на държавата в лицето на министерството се разминават с желани€та на зрелостниците, тъй като те живе€т в друго време и невинаги ги интересува какво точно иска пазарът на труда в дадени€ момент. ƒържавата е силна със силни индивиди. ƒържавата осигур€ва своето задължение да предостави възможност за образование. ќт тук нататък се разминават изключително много", за€ви бивши€т министър на образованието в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

—поред »гнатов страната ни е едно от местата в ≈вропа, в които IT секторът е развит на добро ниво. “¬секи, който иска да получи развитие в тази област, се замисл€ дали да замине. Ќие не предлагаме такива върхове, които те биха постигнали отвъд ќкеана. Ќо в тази сфера Ѕългари€ представ€ изключително добри услови€. Ќие сме едно от добрите места в ≈вропа. »ма области, които прав€т първи стъпки, не са развити, поради което хората предпочитат първо да получат образование в чужбина, в което н€ма лошо. “е ще се върнат, ще донесат тази култура. ќпитът показва, че тези общества, които преди нас са преживели кризисни моменти, населението се завръща", допълни »гнатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

—поред бившни€ министър в страната ни има широк достъп до висше образование. ¬ъобще, от 60-те години насам има масовизачци€ на образованието. “—лед ¬тората световна война настъпват много драматични промени. “огавашната левица, западната, пробутва тази иде€ за масовото образование. “ова нещо води до един хаос, който изисква пренареждане на програмата. «апочва масово да се потреб€ва образованието, все едно хората влизат в ресторант. “ова нещо дойде при нас с колапса на комунизма. —амо че съвпадна с глобализаци€та. »зведнъж университетите започнаха да се състезават помежду си и стана като на ќлимпийски игри", коментира »гнатов.

ѕрофесорът е категоричен, че висшето образование не тр€бва да е безплатно. “ огато образованието е безплатно, това е едно евтино образование. ћинимален процент от субсиди€та, ко€то получава държавата, отива за наука. ¬сичко отива за заплати, за социалните разходи. јко искаме не да бъдем отново велика държава, но поне да имаме достоен живот, не можем да искаме да сме евтини хора. ¬исшето образование е много скъпо нещо, а науката в световен мащаб става все по-скъпа", каза още бивши€т министър.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


52
ќще от ќбразование
ћинистър ÷оков за проблемната задача: ¬сички ще получат точки
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
51
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо 25. “очно така! ј половината специалности в —” например са или "защитени", т.е без такса, или с такса около 600 лева √ќƒ»ЎЌќ. “ова ≈ безплатно.  акво повече искат?
50
2
 
4
 
! ќтговори
Ќј” ј-÷≈ЌЌј » — Џѕј преди 3 седмици
ѕ–ј¬»ЋЌќ ѕ–ќ‘≈—ќ–≈,“–яЅ¬ј ƒј ≈ ѕЋј“≈Ќќ «ј ƒј ћќ∆≈ ¬—≈ » »√Ќј“ ќ ƒј ¬«»ћј ѕќ ћ»Ћ»ќЌ ≈¬–ќ «јѕЋј“ј!!!...
49
2
 
6
 
! ќтговори
’беи преди 3 седмици
ƒа направ€т направо бак(а)лаврите 10 години, че доцентченцата и професорчетата да папкат повече
48
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»гнатов е  алинка на √≈–Ѕ, а раздава акъл.
47
0
 
8
 
! ќтговори
јнтидемонократ преди 3 седмици
ћили сънародници, много "висшисти", а без работа по специалността.  ойто има вуйчо владика, той ще печели "конкурси" и ще заема вс€каква синекурна длъжност. ƒа живее ƒ≈ћќЌќ –ј÷»я“ј!
46
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ћного добре направи правителството "ƒенков" че направи достъпно образованието за всички! —ега такива като този египт€нин ревът. ћахнаха спец.съда и сега всички минават през един съд. Ќ€ма за Ѕожков или за други. ¬сички под един съд.
45
1
 
4
 
! ќтговори
—понсор преди 3 седмици
ѕ–» ∆»¬ ќ¬ Ѕя’ћ≈ 9 милиона и 22- 23 университета! ј сега населението ЌјѕќЋќ¬»Ќј с 44 —¬»Ќј–Ќ» ј! Ќа —офийски€ само името му остана, друго н€ма там! «ј –»¬ј…! ќ“ ѕј–Ћјћ≈Ќ“ј мое да дадем една рота на ” –ј»Ќј! —ъс взводни Ѕќ ќ, √Ќќћј и ѕ–ј—≈“ќ! Ўј ги води Ѕќ… » ≈¬ и « ѕ„ ћј√ј–≈¬!
44
0
 
5
 
! ќтговори
—понсор преди 3 седмици
44 ”Ќ»¬≈–—»“≈“ј, ѕ–ќ»«¬≈∆ƒ јў»  ”’» *** » ‘јЋЎ»¬» »—“ќ–»÷» » Ќ≈Ћ≈√»“»ћЌ» ѕ–ќ‘≈—ќ–»!
43
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
“ози египетски фараончо направи евтино раздаването на титли и размножи евтините "игнатовчета". “итлите не тр€бва да са евтини. ћентетата му "игнатовчета" разсипаха висшето образование.
42
3
 
7
 
! ќтговори
¬ълканов преди 3 седмици
— това платено висше образование , се лишават бедни, умни и талантливи деца да получат повече знани€. ¬ това изказано мнение се виждат опасноста, умните деца да затъмн€т галениците и недотам умни мамини дечица. «ащо не си отворите очите, за да видите, че много от "завършилите више" са негодни за работа. ¬ —оца също имаше много такива висшести". ѕри кандидатствуване за работа в чужбина, много от т€х отпаднаха, а заминаха умни "среднисти", които надхвърл€х€ по знани€ "висшистите.
41
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒърт комунист и пенци€ влачи и заплата влачи :)))
40
0
 
2
 
! ќтговори
√оце преди 3 седмици
ѕ..р..о..с..т »». ƒаже и поговорките ни не знае.
39
3
 
0
 
! ќтговори
√оце преди 3 седмици
ѕрав е човеко! ќти иначе откаде пари. »..д..и..о..т. та€ болонска система до тук ни докара. ѕълна профанизаци€ на индивида и ”бразованието.  ойто плаща ще има виЎ”, който не може, навън да мие чинии. *** народ, слаба държава.
38
0
 
15
 
! ќтговори
—лед детска е лесно! преди 3 седмици
¬ —офи€ веднъж успееш ли да влезнеш ли в детска градина, другото вече е лесно та чак до доцент нема проблем.
37
3
 
9
 
! ќтговори
–еалността преди 3 седмици
ќн€ ден във фирмата една с доктурантура дойде да кандидатсва за м€сто дето се иска средно. Ўефа не € взе , вика : "“а€ за мойто м€сто ли е дошла с една раница дипломи -аре нема нужда..." и назначи една 18 годишна да носи кафета поне...
36
0
 
18
 
! ќтговори
 ауза пердута преди 3 седмици
50 университета бълват професори на конвейр. ѕолсе ти€ професори искат американски заплати , а предлагат ѕернишко ниво на преподаване...
35
0
 
12
 
! ќтговори
 ой ще плаща ? преди 3 седмици
Ѕезплатно да е за дефицитни специалности като медицинска сестра или €дрени физици само с опци€ 7 години минимум да работ€т в Ѕългари€ . «а другите само степендии с отличен успех защото 50% бегат в чужбина и само текат пари и мозъци,,, ƒа не говорим че 70% са все адвокати и икономиссти и се чуд€т как да помпат имотите като станат брокери оти нема рабита за нотариуси и меринджей за всички. 20% пък са психолози и стават човешки ресурси и ссе почва един анализ на личноста на интервюто като за ‘Ѕ–...
34
0
 
6
 
! ќтговори
јха преди 3 седмици
» като не ги учите на нищо същественно, ще ход€т да си плащат в —офтуни, пък проф доц моц у пенси€
33
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
“ози примитив е персонално отговорен за събар€нето на ¬ј , което напълни Ѕг с измислени професори, доктори и тем подобни.
32
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ѕравилно, не може всичко живо да има висше.