Овергаз увеличава цената на природния газ с 0,6 стотинки

От 1 октомври тази година “Булгаргаз” ЕАД увеличава цената на природния газ с 23%
19 сеп 2005 14:15,
“Овергаз Инк.” АД и дъщерните му дружества ще увеличат цените на природния газ за крайните потребители с около половин стотинка за киловатчас енергия от първи октомври 2005 година, съобщиха от компанията.


От 1 октомври тази година Булгаргаз” ЕАД увеличава цената на природния газ с 23%. Цената за крайните потребители на «Овергаз» обаче е двукомпонентна: състои се от цената на природния газ, който купуваме от «Булгаргаз» и от цената за разпределение, която през цялата 2005 година не сме променяли и няма да се променим при сегашното увеличение. Затова нарастването на цената на природния газ за битовите потребители е не 23%, а 10%, като стойността на увеличението е с 0,6 стотинки за киловатчас, уточняват от компанията.

За сравнение цената на електрическата енергия по дневна тарифа е 17,4 стотинки за киловатчас и 9,8 стотинки за киловатчас за първите 75 киловатчаса, нощната тарифа е 9,3 стотинкиза киловатчас, а цената на природния газ - 6,5 стотинки за киловатчас.

Потребителите на петролни продукти и природен газ ще посрещнат зимата с цена на природния газ за промишлени потребители в размер на 4,1 стотинки за киловатчас, а мазутът ще струва 7 стотинки за киловатчас. В обществено-административния и търговски сектор новата цена на природния газ е 5,4 стотинки за киловатчас, спрямо 18 стотинки за киловатчас за газьола.

От 1 октомври 2005 г. цената на електрическата енергия за стопански потребители нараства с 16%, което представлява увеличение с 2 стотинки за киловатчас, докато повишението на цената на природния газ е 0,6 стотинки за киловатчас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание