Шмекери дават на наивни туристи стари БГ левове вместо чешки крони

Измамници завъртяха успешен и доходоносен бизнес в Чехия, като започнаха да обменят излезли от употреба български банкноти срещу евро
18 юли 2006 15:53,
Шмекери дават на наивни туристи стари БГ левове вместо чешки крони
"Тази банкнота не е чешка" гласи рекламен плакат на спирка в Прага Снимка: Dnes.bg

Измамници завъртяха успешен и доходоносен бизнес в Чехия, като започнаха да обменят излезли от употреба български банкноти срещу евро, съобщиха читатели на Dnes.bg в Прага.

Все още не е ясно дали измамниците са българи, но засега това е най-вероятното предположение на полицията. Тъй като понастоящем в Прага можете спокойно да си обмените и пари на улицата, се оказва, че доста измамници са решили да се възползват от момента и да припечелят, продавайки стари родни банкноти.

Мошениците обменят евро срещу чешка крона, но тъй като туристите все още нямат представа как изглеждат чешките банкноти, се хващат лесно на въдицата на ловките манипулатори и пазаруват стари левове вместо крони.

Най-търгуваната банкнота на черната борса е купюра от 2000 лева, която вече не се използва у нас след деноминацията. За сметка на това, измамниците представят излязлата от употреба БГ банкнота за чешка крона.

За сравнение, 2000 чешки крони са около 70 евро, докато 2000 лева от старите не струват дори колкото вчерашен вестник.

В резултат на многото оплаквания на измамени хора полицейските власти в Чехия започнаха масирана информационна акция с цел превенция на туристите от лукавите измамници.

Въпреки че е член на Европейския съюз, Чехия все още не е приела еврото за официална валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации