Езеро за шарани или национална гордост

Dnes.bg събра аргументи "за" и "против" АЕЦ "Белене"
17 мар 2010 18:50,
174
Езеро за шарани или национална гордост
Снимка: БГНЕС

За АЕЦ „Белене“ няма място на пазара.

Това е категоричното мнение на проф. Пламен Цветанов – един от авторите на изследването на БАН от 2009 година „Електроенергетиката на България – развитие и обществена цена“.

Първият му аргумент е, че електричеството, което ще произвежда централата, не е необходимо.  

До 2020 година България се нуждае от 37 милиарда киловатчаса годишно. Ако се построят всички предвидени проекти - нова централа в Марица изток и АЕЦ „Белене“, страната ни ще има излишък от 38 милиарда киловатчаса. Досега България е изнасяла максимум 7-8 милиарда киловатчаса и то когато в съседните страни имаше дефицит, а сега заради кризата има излишък. Електроенергията от новата атомна централа просто няма къде да се продаде, смята професор Цветанов.

Допълнително, при търсенето на инвеститор НЕК декларира, че ще изкупува произведения от централата ток 15 години. По сметки на БАН това означава 13-15 милиарда евро. „Слава Богу,  това като че ли вече отпада“, коментира проф. Цветанов.

Друг ключов аргумент: цената на тока от АЕЦ „Белене“ ще е твърде висока. По сметки на БАН себестойността ще е 6-7 цента. Според документ на ЕК себестойността на тока, произвеждан от атомни централи в Европа, до 2030 година ще бъде 4-4,5 цента. „Това значи, че АЕЦ „Белене“ е неконкурентоспособна, защото има себестойност почти два пъти по-голяма“.

БАН разглежда и друг аспект – в момента енергийната зависимост на България е около 72%, а за суровия нефт, природния газ и вноса на ядрено гориво от Русия е 100%. Изграждане на АЕЦ „Белене“ ще увеличи зависимостта от Русия, което противоречи на политиката за национална сигурност и концепцията на ЕС за намаляване на енергийната зависимост.

„Проектът вече прерасна от енергиен и икономически в политически. Политически, в смисъл на сфери на влияние. Всички знаят, че има огромен натиск от руска страна да се построи тази централа в европейското пространство“, коментира проф. Цветанов.  

Чисто технически въпрос е защо трябва да строим мощности, които са от последните две десетилетия на миналия век, след като централата не е необходима преди 2030 година. В момента 10 страни разработват ядрени реактори от четвърто поколение. Те са по-ефективни и ще имат значително по-малко и дори напълно рециклирани ядрени отпадъци. „Въпросът с ядрените отпадъци изобщо не е решен, дори за АЕЦ“Козлодуй“, припомни проф. Цветанов.

И нещо като заключение: „След като тази централа няма място на пазара, ясно е, че ще се намерят някакви начини българският народ - тази генерация и бъдещите, да изплащат грешките на тези, които правят по някакви съображения едни инвестиции, които имат съвсем друг контекст – т.е имат някакъв корпоративен интерес и чужд интерес“.

Трябва да има АЕЦ “Белене“ и проектът трябва да бъде задвижен възможно най-бързо.

Това пък е категоричното мнение на Владимир Владимиров от федерация „Атомна енергетика“ към КТ “Подкрепа“.

Атомната енергетика в България трябвало да се развива първо, защото тя e произвеждала най-евтиния ток. „В атомната енергетика работят специалисти на световно ниво. Това е огромен ресурс, който е голям грях да бъде погребан“, е другият аргумент на синдикалиста.

По въпроса дали страната има нужда от електроенергията, която централата ще произвежда, Владимиров не говори с числа.

„До времето, когато ще започне да произвежда АЕЦ „Белене“, мисля, че доста неща ще се променят на този свят и по отношение на потребление, и по отношение на цена. Така че според мен тя ще бъде рентабилна“, смята Владимиров.

Все пак това било въпрос на преговори, на договори и на правителството.

„Ние няма да стоим десетилетия в криза. Във всички случаи ще има подем на икономиката, а и защо да не разчитаме на това, че една част ще се изнася. Ние сме конкурентни и в смисъл, че можем да произвеждаме такава енергия. Наоколо страните нямат този кадрови ресурс, за да обхванат този бранш“.

Не би трябвало да се загърбва проектът поради, доколкото чуваме от медиите, натрупано лошо финансово досие“, е категоричното мнение на синдикалиста.

Владимиров не изпитва притеснения по отношение на енергийната зависимост от Русия.

„Едва ли в момента Русия е някаква политическа заплаха за нас. Мисля, че не е много голяма алтернативата ни в сферата на развитие на атомната енергетика. От кого точно да бъдем зависими, ако точно така разглеждаме въпроса.  В края на краищата това са търговски договори, на базата на които ще се решат и някакви отношения“.

И нещо като заключение: „Трябва да продължи проектът по-скоро. Всяко забавяне носи оскъпяване, а и започваме да си губим и специалистите. А един ядрен специалист е доста скъпо нещо. Тези всички хора ние ги държим – от малките реактори на „Козлодуй“, има консервация на кадри, но това не може да бъде вечно. И в това отношение трябва да се бърза“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ,ЦЕЛЯТ ДА ПРЕВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ ,В "ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ" ИЗЦЯЛО ЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ !ТЕ ,ЩЕ ОБЕЗПЕЧАТ ,НЕПРЕКЪСНАТИ КОМИСИОННИ ОТ РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ КРЪГОВЕ ЗА БКП/БСП,ЗА ДА БЪДАТ ТЕХНИ ПОЛИТИЧЕСКИ НАМЕСТНИЦИ, В БЪЛГАРИЯ ,ВИНАГИ НА ВЛАСТ И ТЕХНИЯ "ТРОЯНСКИ КОН" В ЕС!!!!
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Реакторите няма да са канадски! СССР е произвеждал едноконтурни реактори само за подводници и военни кораби. За електроцентрали руските са били все двуконтурни тип ВВЕР - Водо-Воден Енергиен реактор. Канадските не бяха ли литиево-водни, а френските едноконтурни - водни?
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Костов и Михайлова нямаха избор - затварянето на реакторите беше договорено още по времето на Жан Виденов, даже и 180 милиона долара бяха "усвоили" вече и връщане назад нямаше. А ресурсът на 3ти и 4ти реактор изтичаше 2006 - 2008ма година - така или иначе вече щяха да са затворени. Бедата е че се допусна 1ви реактор за Белене да се амортизира по контейнерите на които продължаваме да плащаме пристанищни такси, вместо да заработи още 1995та...
152
0
 
0
 
! Отговори
хахо преди 14 години
няма значение българите/колкото/ останат/ колко ще плащат за ток и ще имат ли изобщо ток.Важно е Костовци да са добре с чичо Том-пък и както е тръгнало се канят и да ни управляват.Сигурно има за крадене още.Предполагам,че като дойде на власт<костов най-напред ще вуведе рестриктивен режим на Интернет/не се смейте,ами викайте пази Боже/,за да не го смущава никой.Бедна ни е фантазията докъде може да се стигне като искаш "да управляваш".
151
0
 
2
 
! Отговори
Енергийни източници преди 14 години
Няма по - евтино от АЕЦ горивото. Костов и Михайлова закриха с подписания от Меморандум 4 реактора. Костов прекъсна строежа АЕЦ Белене, като с лека ръка унищожи 1 милиард инвестиции. Алтернативни източници - няма - по - скъп ток от тях, като ви влючат в сметката за ток екотакса ще се втрещите. За перките и вятъра, знаеш ли че земята на която са построени се унищожава завинаги. Колко хора са за затвор, не ми се мисли. Сметката за ток не червена или синя, тя е необосновано висока за всички ни.
150
0
 
2
 
! Отговори
Хе преди 14 години
В договора на Американската AES , която спечели търга за изграждане на 600 мегавата заместваща мощност в ТЕЦ Марица изток-1, е записано, че за период от 30 г., българите ще купуват на най - високите цени ток. Защо не секоментира този факт. Няма по - евтино от АЕЦ горивото, след 5-6 г., когато закрият 5 - 6 блок, свят ще ви се завие. Защото няма енергийна политика. А прословутите канадски реактори от 3 - то поколение, Русия ги произвеждаше 70 - 80 те.Представа си нямате какво ни чака.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами именно заради тея милиарди ви промиват мозъците.... въглищата ще свършат, утре - и опаааа всички купуват и цената се вдига, ама утре пак има въглища... Само че някои вика: Леле дайте милиарди че да намерим с какво да заместим въглищатата - и току виж получил.... всички са доволни, потребителя го духа..... Смени въглища с нефт... още по реалистично ще се получи
148
1
 
1
 
! Отговори
VUTE преди 14 години
IMALO TOK - DE GO BRE, NA SELO NEMA.... NE STIGAL.... NI6TO NE VRAVI... PAK 6JE MI PAZPRAVJAT ONI - TOK IMALO........
147
0
 
2
 
! Отговори
Бай преди 14 години
кухак си си петров ... не занимавай аудиторята с простотията си - самото ти присъствие в форума сваля общия IQ с 10 пункта
146
1
 
1
 
! Отговори
петров до 152 преди 14 години
Чудесно. Тогава по-добре от мен би трябвало да знаеш защо се хвърлят милиарди $, евро и пр. за търсене на алтернативни източници. Едва ли е от глупост или от нямане на работа.
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Петров, случайно съм защитил докторат на тема "Алтернативни енергиини източници".... Ти не схващаш смисъла - тези еко, меко, био и мио са супер за малки селца, още по супер са в лабораторията, само че коагто работата отиде в национален мащаб започват да куцат.... Тея неща за които говориш се спонсорираха от NREL, иначе цената на тока от тях е такава ще свят ще ти се завие! В разните рекламни клипчета се набляка на еко-то и не се казва колко струва всичко това...
144
4
 
0
 
! Отговори
петров до 150 преди 14 години
Май ти е трудно да схванеш смисъла. Е, разбираемо е - "то, само с ядене не става. Трябва и акъл!" Щом смяташ едни от най-развитите държави за по-прости от себе си, оставям без коментар!
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ех Петров, петров... това е вярно, ама айде някои от тея убавци дето ти ги разправят тея работи да каже колко декара заема централа за слънчева енергия която произвежда ток колкото един блок на АЕЦ, и колко струва и какъв и е срока на експлоатация, И си отговори на въпроса защо селца, а не градове......
142
7
 
3
 
! Отговори
петров преди 14 години
Не съм специалист но имам чувство, че в България малко се говори за екогорива и екологични източници на енергия. Въртим, сучим е все за ТЕЦ и АЕЦ спорим. Наскоро гледах предаване за алтернативни източници на енергия, които навлизат в САЩ. Направо се смаях! Използвайки слънчева енергия добиват водородно гориво и зареждат автомобили. Цели селца използвайки биогазта от торта се захранват с електричество и газ за битово потребление. Останах с впечатлението, че тези хора са на светлинни години не само от нас но и от развитите държави в ЕС. Така че алтернативи, явно има.
141
1
 
4
 
! Отговори
До 139 преди 14 години
***, Германия има въглища в изобилие и получава природен газ на поне 2 пъти по ниска цена от нас и то не само от Русия и за това има алтернатива. А тука разни еколози първо реват срещу АЕЦ и викат "ПЕРКИ ПЕРКИ" после застават пред "перките" и викат - не може така - пречат на птиците, намира се и некЪФ "учен" дето писал "доклад" че перките имали електромагнитно излъчване което също било вредно - абе алан-коолу генератора на перката и АЕЦа за една и съща мощност са еднакво "вредни"
140
1
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Писах минус защото не казваш каква е далаверата за нас, потребителите, от факта, че продаваме ток на Гърция.
139
0
 
0
 
! Отговори
Бай преди 14 години
този изкоп така като го гледам ще приюти 6 тата защита на реактора срещу изпускане на радиация в околната среда ... нещо дето технологията от "последните две десетилетия на миналия век," има в повече в сравнение например със реакторите на хамериканците японците и французите и тем подобни технологии от бъдещето и въобще на тиквата като му посочиш нещо и го питаш кво е това той ти вика - пръст
138
6
 
4
 
! Отговори
sharan преди 14 години
Колкото и да ревете Белене няма да има.Русия е ръмжаща,болна мечка в зоопарка на Америка.А от към Китай какъв и се върти...
137
2
 
2
 
! Отговори
zetxx преди 14 години
toq profesor mai baq sa mu platili, w dne6no wreme energiqta winagi se prodawa! o6te powe4e ako e w takuw udoben wid. ne6to mu hlopa duskata na toq 4owe4ec.
136
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като си избрахте един ***-мутра за министър-председател, радвайте му се сега! МутроБойко и готова централа да види, пак ще каже че е друго, то е необразован и некомпетентен милиционер, за него АЕЦ и кучкарник е едно и също. Ясно е като бял ден, че изкопа не е за друго, а за фундамент на реакторната сграда, кой пък не разбира че е така? Искахте Бойко - получавате го с целия му идиотизъм и маймунджулъци! :)