Затвор за мъчителите на животни?

Промени ще инкриминират насилието над животните
30 мар 2010 17:13,
400
Затвор за мъчителите на животни?
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират проявите на жестокост към животните.

Това стана ясно след среща на министъра с представители на неправителствените организации „АФА – България“ и „Четири лапи“.

Поводът: кучето Мима от село Дряново, чиито четири лапи бяха отрязани.

Според Мирослав Найденов случилото се минава всякакви граници и трябва да се реагира бързо, като се изгради механизъм, предвиждащ наказания.

Все още не е ясно какво точно ще бъде записано в предложението, но земеделският министър даде пример със законите в някои европейски страни, според които извършителите на подобно престъпление получават 1 до 2 години затвор.

"При всички случаи ще държим да имаме ефективно наказание“, категоричен бе министърът.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Промените в Наказателния кодекс ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват представители на неправителствения сектор и Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/, юристи от земеделското министерство и депутати.

По време на срещата представителите на неправителствените организациите изтъкнаха, че непрестанно получават сигнали за изключително садистични прояви на жестокост към животните.

Последният подобен случай е от понеделник, когато куче е било обесено на автомагистрала "Тракия".

От организациите предлагат да се създаде и оперативно звено, което да координира усилията на МВР и на неправителствения сектор за превенцията на подобни престъпления и техните последствия.

На срещата е бил обсъден и друг наболял проблем – този с бездомните кучета.

"Бездомните куче са плод на нашата безотговорност като граждани", заяви министър Найденов.

По думите му има общини, които не са приели съответните наредби за решаването на проблема.

Затова той ще разпореди на директора на НВМС веднага след празниците да започнат проверки по места.

"Кметовете, за които се установи, че не спазват разпоредбите на Закона за защитата на животните ще бъдат санкционирани", увери Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как да оправят хората бе, оправи го ти онзи *** дето отряза лапите на живо, невинно същество или онзи дето обеси кучето на моста.
264
10
 
3
 
! Отговори
siisis преди 14 години
първо хората да оправят и после животните , за да не станем животни всички , че по-лесно
263
0
 
1
 
! Отговори
Lindi преди 14 години
Съжалявам, но чак сигурна не мога да бъда.А иначе с последната част от поста ти съм съгласна.
262
2
 
8
 
! Отговори
Робин преди 14 години
Ако е вярно, че някой си Ахмед е осакатил кучето, то бъдете сигурни, че същия той в Турция никога не би посегнал на куче, но понеже е роден тук, затова е такъв дивак!!! Тук и хората са ГМО. Чувството за безнаказаност и злоупотребата с фалшиви етнически и малцинствени права трябва да бъдат изкоренени в България- спор няма!!!
261
5
 
1
 
! Отговори
Lindi преди 14 години
Робинчо ми то този дето осакати Мима се казва Ахмед, бре. Като почнете да пишете така на аба сте много смешни.
260
1
 
7
 
! Отговори
До Робин преди 14 години
Аз също бях известно време там,не само към животните,те се отнасят с обич и уважение към всички националности и раси.Просто те не са минали през комунизъм.
259
5
 
6
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Ехааа, голям кеф!!!! Най после!!!Всички които колят прасе за Коледа ще влязат в пандиза! Нека, мамка им!!! :)))))))))
258
9
 
14
 
! Отговори
Робин преди 14 години
В Турция бездомните кучета се разхождат по улиците необезпокоявани, не изглеждат стресирани, преследвани и тормозени, дори по размери са огромни като немски овчарки. Там няма напрежение и омраза от страна на хората към тях и обратното. Защо е там е така, а при нас уж големите европейци ескалира такава агресия и садизъм? Причината е ясна - защото ние сме варвари с тежки личностни комплекси или по-скоро българските мъже, които проявяват насиле към жени, деца, животни и слаби същества.
257
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В закона трябва да влязат и санкции към хората призоваващи към насилие над животните, примерно в форумите. За тях задължително трябва да има и принудително лечение в лудница.
256
1
 
15
 
! Отговори
СИМО преди 14 години
Най-накрая! Тези промени трябваше мноооого отдавна да се приемат ! Не може в една 'европейска държава такива зверства да остават ненаказани!
255
3
 
14
 
! Отговори
асдфг преди 14 години
Ей как може да напишеш такова нещо , ами ще има нахапани и болни много ясно ! Те животните трябва да се защитават по някакъв начин , да не би случайно те да са виновни за това , че са навънка - НЕ ! Виновни са ето такива като тебе , *** , които си гонят животните от вкъщи , защото "вече не ви харесват" или каквато и да е причина ! Такива като вас заслужават затвор и бой и *** !
254
14
 
7
 
! Отговори
коко преди 14 години
Горките кученца...Вой до небесата...А какво да кажем за нахапаните и разкъсани хора???Или за това,че България е на първо място по болни от кучешка тения?Кое е по-важно-кучетата или хората?Или печалбите от платената дейност на "Природозащитниците"?Ами кучелюбите да си приберат *** в къщи и там да им се радват.Както е тръгнало в скоро време ще сложат на всеки *** и по един полицай да го пази.
253
11
 
5
 
! Отговори
коко преди 14 години
Крайно време е да се промени идиотския закон,според който *** след обработка се пускат обратно в района си.Там те разнасят зарази,хапят хората и не ги оставят да спят.Трябва да има санкции и за хората,които хранят *** или пускат без надзор домашните си кучета.
252
2
 
12
 
! Отговори
Д.Каменов преди 14 години
Дано тези политици "гледат по надалч" от миналите и да се съобразят с мнението на младите и преспективни хора,които имат мислене и ценности достойни за 21 век!Силно се надявам промените да се прокарат успешно!Това е начинът, без борба не става! А на онези които само злобеят и се опитват да опорочът протестите искам да кажа: нямате място в бъдещето,просто защото не можете да мислите в него!!!!!!!
251
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
странно как си избрал най-неподходящата дума да напишеш с уголемен шрифт
250
13
 
5
 
! Отговори
клошар преди 14 години
За всички бездомни кучета или в приют или ТРЕПАНЕ.
249
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето последна информация за осакатеното кученце.Мими е добре и вече е русенка. Благодарности на Восток за положените грижи, защото животинчето е в много добро общо състояние, като се има предвид травмата. За евтаназия е абсурд да се говори вече, защото Мими далеч не е неподвижен труп, напротив - сама се извърта и премества на малки разстояния. Та...зи нощ Ласка и Мими ще са заедно, а утре д-р Маркова ще заведе кучето за обстоен медицински преглед при специалист.
248
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отвратително е това, че криете омразата си и жестокостта към всичко живо (не само към кучетата) зад думата ДЕЦА. Това е абсолютна спекула и демагогия - вие, което едва ли сте помогнали на едно дете, които осакатявате психически децата си,и които се интересувате само и единствено от себе си и егоизма си... Пълна отврат
247
3
 
4
 
! Отговори
До 277 преди 14 години
Драги господине или госпожо, В САЩ наистина има зоополиция, но определено няма глутници от скитащи кучета, които ровят в кофите за ***; нито пък има скитащи кучета, които подгонват хората по улиците; нито има бездомни кучета, които пък да хапят малки беззащитни деца и хора; Ако искаме да вървим по стъпките на САЩ първо трябва да се намери начин да се изчистят улиците от тези животни(говоря за приюти за осиновяване на тези животни и преминаване на живота им там).
246
0
 
8
 
! Отговори
diana преди 14 години
Jivotnite ne sa po vajni ot horata, no sa jivi sa6testva i 4ovek koito ima um i rasadak ne moje da se otnasia po tozi jestok na4in, grani4esht s pokana za psihiatriata. Az iskam zoopolizai i normalni hora s 4oveshko otnoshenie kam jivotnite...