Затвор за мъчителите на животни?

Промени ще инкриминират насилието над животните
30 мар 2010 17:13,
400
Затвор за мъчителите на животни?
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират проявите на жестокост към животните.

Това стана ясно след среща на министъра с представители на неправителствените организации „АФА – България“ и „Четири лапи“.

Поводът: кучето Мима от село Дряново, чиито четири лапи бяха отрязани.

Според Мирослав Найденов случилото се минава всякакви граници и трябва да се реагира бързо, като се изгради механизъм, предвиждащ наказания.

Все още не е ясно какво точно ще бъде записано в предложението, но земеделският министър даде пример със законите в някои европейски страни, според които извършителите на подобно престъпление получават 1 до 2 години затвор.

"При всички случаи ще държим да имаме ефективно наказание“, категоричен бе министърът.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Промените в Наказателния кодекс ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват представители на неправителствения сектор и Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/, юристи от земеделското министерство и депутати.

По време на срещата представителите на неправителствените организациите изтъкнаха, че непрестанно получават сигнали за изключително садистични прояви на жестокост към животните.

Последният подобен случай е от понеделник, когато куче е било обесено на автомагистрала "Тракия".

От организациите предлагат да се създаде и оперативно звено, което да координира усилията на МВР и на неправителствения сектор за превенцията на подобни престъпления и техните последствия.

На срещата е бил обсъден и друг наболял проблем – този с бездомните кучета.

"Бездомните куче са плод на нашата безотговорност като граждани", заяви министър Найденов.

По думите му има общини, които не са приели съответните наредби за решаването на проблема.

Затова той ще разпореди на директора на НВМС веднага след празниците да започнат проверки по места.

"Кметовете, за които се установи, че не спазват разпоредбите на Закона за защитата на животните ще бъдат санкционирани", увери Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
5
 
3
 
! Отговори
wikibg преди 14 години
Не мога да разбера колко зъл трябва да е човек, за да извърши подобно безчовечие. Искам обаче да подчертая, че бездомните кучета, които се движат на глутници едва ли не на всяка улица, за мен се явява много по голям проблем и трябва преди всичко да се обърне внимание на този "феномен" в България, и чак след това на правата на животните.
244
2
 
6
 
! Отговори
sis преди 14 години
Айде айде, не изкарвайте всички кучета зверове, ами помислете защо някои от тях са станали зли, заради хората, заради глада, блъскането от коли, биенето, агресията,тровенето...... хората ги правят такива, а те просто искат да оцелеят, ако нападат е от страх и за да се защитят. Образовайте се малко бе хора
243
7
 
3
 
! Отговори
мастии преди 14 години
И аз искам закони, но да са равни както за кучетата така и за хората. Не искам *** по улицата, като тези които гониха една жена с дете (бях свидетел) , детенцето така се уплаши , че сигурно вече заеква.Ако аз съм баща на това дете,на това куче не четирите крака ще му откъсна,ами и очите ще му извадя.
242
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Зоополиция си трябва, както в щатите, като го вкарат тоя *** в затвора за 1-2 години и му праснат една солена глоба, ще се замисли следващият път какво върши болният му мозък на беззащитно животно.
241
1
 
0
 
! Отговори
saaaa преди 14 години
и за тях, но виж с какво се занимаваме вместо тях да съдим?!
240
1
 
3
 
! Отговори
drun преди 14 години
объркал си темата, а и никой не казва, че тази инициатива е най-важната, просто е добре като е започнато нещо да се довърши докрай.А в България има толкова неща за оправяне, че няма да ни стигне вечерта да пишем.Конкретно тази тема е за животните, като не ти харесва по-добре не пиши.
239
1
 
4
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
вреден си ти защото си злобен и по крастав от куче
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за тях също
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
зоополюция не щеш ли.
236
4
 
3
 
! Отговори
saaaa преди 14 години
а затвор за тия дето ни взимат и последния хляб от ръцете?! а за убийците и изнасилвачите?! я се стегнете
235
2
 
4
 
! Отговори
sis преди 14 години
Групата във феисбук вече минава 180 000. Браво!
234
1
 
6
 
! Отговори
david преди 14 години
Време е за сурови глоби и наказания за тези, които малтретират и убиват невинни животни. Искаме ЗООПОЛИЦИЯ и истински закони!
233
2
 
1
 
! Отговори
хахахха преди 14 години
гадни селски бекове. то тва на нищо неприлича, пожелавам ви Все така да си седите в мизерия защото тва заслужавате гадни *** уруди
232
2
 
1
 
! Отговори
хахахааха преди 14 години
нищо чудно че доста селяни са против този закон тъи като сега ще се замислят преди да наранят някоя невинна животинка. макар че на такива хора мисленето не им се отдава и затова избиват комплекси.
231
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Заставам зад това предложение твърдо!
230
3
 
4
 
! Отговори
GREENEE преди 14 години
И аз съм ЗА - да бесят такива изверги за краката
229
2
 
6
 
! Отговори
Татко Карло преди 14 години
Крайно време беше!
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
... и аз съм ЗА!
227
5
 
8
 
! Отговори
Марио преди 14 години
АЗ СЪМ ЗА!!! ЧОВЕК КОЙТО МОЖЕ ДА УБИЕ, И УБИЕ, ЖИВОТНО БЕЗ ПРИЧИНА.... СИ Е ЗА ЗАТВОРА.... НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ТАКИВА НЕЩА!!!!!!!!
226
9
 
4
 
! Отговори
мастии преди 14 години
Наистина няма нужда да мъчим кучетата,просто трябва да ги нахраним с кренвирши (но кремвиршите предварително трябва да бъдат "ваксинирани" с антифриз) . Така без да се мъчат и страдат сдават богу дух.