Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"

Министерството ще защитава българската ракия
Обновена: 27 окт 2010 10:38 | 27 окт 2010 10:38,
95
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г. – само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане. Тази категорична позиция заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволят някакви минимални количества на соя, които биха могли да попаднат от подправки например.

“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е Найденов.

„Когато се установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата – той веднага получава наказание“, отсече той.

Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините. Трябва да се стабилизира българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

Още по темата

„Искаме да защитим българската ракия не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина“, заяви още министър Найденов.

В момента акцизът на ракията е 4,40 лв. на литър, ако се приеме акциз наполовина, той ще стане 2,20 лв. на литър.

Найденов вече е разпоредил на Агенцията по лозята и виното да започне работа по процедурата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Sad but true! :(
47
1
 
8
 
! Отговори
ердал преди 13 години
ти го написа най-праилно кой както иска да тълкува:)
46
5
 
33
 
! Отговори
желирани пушени гърд преди 13 години
Аз пък съм доволен от всичко в България! Приятно ми е, че сиренето и кашкавала са без мляко, че в салама няма месо, че шункатае от желирани пушени гърди, лепени с трансглутаминаза, че в гроздовата няма и следа от грозде, че на шосето ме спират фалшиви катаджии. Доволен съм и от лъжите на политиците колкото е по-нагла лъжата, толкова по-симпатичен ми е политика; от себе си съм доволен, че вярвам на тези лъжи. Че половината от дъщерите ни мечтаят да станат ***/чалгаджийки (според едно изследване); че половината от синовете ни (според същото изследване), желаят да станат охранители/мутри, като ББ. Какво му трябва на българина, за да е щастлив? Евтини цигарки-менте, евтин вестник-менте, заради кръстословицата, евтина кабеларка-менте, заради порното, евтина ракийка-менте плюс салатка-менте и кебабчета-менте и бира-менте плюс чалга. Точка. А моралните ценности са, колко кебабчета си изял, колко ракии/бири си изпил и колко пъти си изчукал жената/комшийката си.
45
0
 
11
 
! Отговори
сития преди 13 години
Ще сменят Найденов и пак ще слагат соя.......тази май им е неудобен
44
16
 
5
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Да бе, при бай Тошо само салами с месо ядяхме! Като че ли не помним кренвиршите с тоалетна хартия!А вие да не смятате, че в Европа не влагат соя и консерванти? Че да не би ние да сме ги измислили! Там ядат много по-големи *** от нашите! Има и качествени естествено, ама адски скъпи. то и тука има - ей ви ги био-магазините, заповядайте цени по 4.
43
5
 
10
 
! Отговори
България преди 1989 преди 13 години
Макар и по различни причини, и статистът Найденов и пожарникарят, искат да върнат България преди 1989!
42
4
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Браво. Неможе всичко на веднъж. И това е добре. :)
41
0
 
8
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Е, днес соята, дано да стигне и до Е-тата, както казваш. Защото там нещата са още по-сложни от при соята, но може би и по-опасни. Всъщност не може би, ами направо са си по-опасни. При соята, която си е ГМО, не е ясно, а при Е-тата поне при някои е ясно, че са вредни.
40
1
 
4
 
! Отговори
ердал преди 13 години
ха животновъдството вие го убивате,пък сега искате да го стабилизирате!Защо в България има толкова много мандри,пък животновъдството значително намаля?И немогат тия мандри да са напълнят със сурово мляко защото няма от къде,и затова правят внос на сухо мляко и ядем всякъкви ***!Как ще заживите фермерството като даден човек един път като се е отказал повече не се връща да се занимава с животновъдство,с тия смешни цени на млякото и скъпи фуражи до никъде няма да я докараме
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте плюли по министъра... Време е някой да започне борба с производителите на меса, млечни продукти, алкохоли и безалкохоли... Писна ми да ям и пия ***! А не всеки може да си позволи да гледа животни у дома. Днес соята, утре Е-тата и така до чисти продукти, които да не се притеснявам да давам на децата си! Я погледнете какви болеси върлуват по децата ни сега! Това от какво мислите, че е? Болести, каквито не познавахме ние когато бяхме малки!
38
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
Май, и така не става. Какво ще пречи на производителя да наблъска ***, овкусители в саламите си и да вдигне цената до небеса. Нека народа да мисли, че са качествени.
37
0
 
8
 
! Отговори
## преди 13 години
Кви еврофондове ? Той човека незнае, че подчинените му отговарящие за еврофондовете, че са бременни, ти ми говориш за еврофондове.
36
13
 
8
 
! Отговори
## преди 13 години
Според мен хранителните продукти от месо трябва да са вкусни. Може и да има соя, но да са вкусни. Технологиите се развиват и незнам как едно нещо правено през 1970-та може да бъде направено сега абсолютно същото - това е почти невъзможно !В тази връзка ГЕРБ да забранят мобилните телефони и да задължът да се продават само стационарни телефони с шайби.
35
10
 
11
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Продължавам да твърдя, че този стандарт е излишен и ***. Не виждам какво може да попречи на производителят, ако иска да произвежда качествено, без вредни добавки и само от месо. Какво би му попречило да направи анализ в акредитирана лаборатория за доказателство и да си сложи висока цена. Потребителите бързо откриват качествените продукти. За мен този стандарт е пушилка за симулация на дейност. Еврофондовете Найденов, еврофондовете.
34
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 13 години
От домашната ракия сънувам кошмари,а от фабричната ме боли глава :-)
33
0
 
3
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
За Е250 се слага витамин Ц, който намалява генерирането на нитросамините, които са канцерогенни. Гледайте като купувате месо, дали има сложена такава киселина (нарича се аскорбик ацид). Количеството Е250 също е важно. Не че това го прави полезно, не, вредно си е, но има някакви начини за неутрализиране на влиянието му. Другите Е-та, особено тия дето слагат в газираните напитки са чиста отрова. Аспартам, не знам защо още не е забранен, като пълна отрова. Ама си има решение - не пийте тия ***.
32
2
 
4
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Аб еи преди 1989 не е имало колбаси от чисто месо!!!То на запад няма такива колбаси,че тука ще ги търсите!!!Гледайте си животинчета и като ги заколите тогава ще знаете,че ядете чисто месо и колбаси от тях!!!Въпросът е другаде!!!Това,че няма месо в повечето колбаси и други хранителни продукти като сирене,кашкавал,че липсва мляко не е ли престъпление спрямо народа!!!Та това си е геноцид да ни тровят с години!!!Купих си един телешки салам за 0,99 ст,които в съдаржанието му пише фосфати!????
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ББ се взима за новият Тато ! Вижте какво правят - Опитват се да връщат уж БДС от преди 1989г. - Дребните им *** сложиха на екран готвача на Тато и т.н.
30
2
 
4
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Без никаква соя, да си подбират подправиките, това добре, ами ко праим с Е-тата, питат ниякои. Еми...кажете начин да не се развива ботулизъм? Урбанизация, милиони натикани в малко пространство, хранопроизводството отделено, пренос и складиране на месо...как предлагате да стане опазването му от заразяване? Такава ни е цивилизацията. Храната вече не се отглежда от семейни единици, всеки сам, ами от малко, специализирани единици, за милиони, неспециализирани. Какво се прави?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истинската ракия е тази, която хората си варят. Това, което се продава по магазините с етикет ракия е ароматизиран спирт и няма нищо общо с плодовата напитка. Не знам как ще защитим нещо, което не е това, за което се продава.