Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"

Министерството ще защитава българската ракия
Обновена: 27 окт 2010 10:38 | 27 окт 2010 10:38,
95
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г. – само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане. Тази категорична позиция заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволят някакви минимални количества на соя, които биха могли да попаднат от подправки например.

“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е Найденов.

„Когато се установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата – той веднага получава наказание“, отсече той.

Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините. Трябва да се стабилизира българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

Още по темата

„Искаме да защитим българската ракия не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина“, заяви още министър Найденов.

В момента акцизът на ракията е 4,40 лв. на литър, ако се приеме акциз наполовина, той ще стане 2,20 лв. на литър.

Найденов вече е разпоредил на Агенцията по лозята и виното да започне работа по процедурата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
6
 
! Отговори
Ще преди 13 години
Ще започнем по-често да си спомняме и за други ХУБАВИ НЕЩА преди 1989г,освен колбасите....Честита ХАЙДУКРАЦИЯ...
67
11
 
3
 
! Отговори
## преди 13 години
Абе не е ли възможно да има продукти които са 99% месо и да не са с тоз етикет ? Това с този стандарт е тъпотия ! Смятам, че пазара определя кое е добро и кое не !
66
0
 
4
 
! Отговори
дедо Муньо преди 13 години
Алкохолът трябва да е скъп. Ако някой иска да пие евтина ракия, да дойде при мен да му продам домашна от личните ми запаси.
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на министъра: Който произвежда продукти с установена наличност на соя да не ползва "Стара планина", а който има претенции за процентното съдържание и се позовава на европейските лаборатории- да си продава продукцията на Запад или да го ....???? Ншие сме преди всичко БЪЛГАРИ и след това европейци!!!!!!!!!!
64
3
 
6
 
! Отговори
До 66 преди 13 години
Значи смяташ че правителството може да свали цената на хляба? Боже колко глупост има този свят.
63
1
 
8
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Както казва народа :"Месото свършва - салама не свършва!" Затова,братя и сестри ,яжте само вратна пържола или задушена мръвка! А за ракията - надежда няма. ЕС гледа да ни я направи по-скъпа от френски парфюм, а министеро пуска кьорфишеци.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Месарю ти ако правиш колбаси от месо стандарт Стара Планина, тоест колбаси със значително по-висока себестойност ще искаш ли конкуренцията да предлага колбаси натъпкани със соя и консерванти под същия стандарт? Постави се за секунда на мястото на месопреработвателите - какво печелят те от нарушаването на този стандарт? Напротив самите производители имат огромен интерес от стандартизацията и ненарушаването на установените правила в бранша. Министър Найденов е едно от добрите попадения в кабинета.
61
1
 
4
 
! Отговори
asdasdwe преди 13 години
Дигат цигарите на 5 лв, свалят цената на ракията ????? В Русия умишлено дигат акциза на алкохола... Да свалят цената на хляба не на ракията !
60
6
 
24
 
! Отговори
:) преди 13 години
Това вече ми е любимият министър.Браво възхищавам му се
59
3
 
17
 
! Отговори
V преди 13 години
Браво на министър Найденов, а производителите ако искат нека си произвеждат колбаси със соя на по-ниски цени, никой не ги спира, но не и по този стандарт. Сега остава да се направи нещо по въпроса за потенциално вредните хранителни добавки, а на малотрайните колбаси ясно да се отбелязва какво съдържат, вместо да се заблуждават хората че ядат чисто месо.
58
0
 
5
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Много добре, ама да действа, не да дерзае. На дерзайството резултата го знаем.
57
4
 
5
 
! Отговори
месаря преди 13 години
Да си въвеждат каквито си щат стандарти и измислици,ония пак ще си правят далаверите.Еми като им позволиха,сега няма спирка.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И как ще го разбереш това бе Миро, като нямаш една свестна съвременна лаборатория,а и да имаш пак всичко ще е фалшименто.Не знаеш ли къде живееш?
55
4
 
26
 
! Отговори
преди 13 години
ЕВАЛА НА МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ,ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА - ТВЪРДО И БЕЗКОМПРОМИСНО . ДЕРЗАЙ !
54
1
 
6
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Bravo na ministura i na cialoto pravitelstvo! Kolkoto do komunis4etata deto vzeha da se nasirat i samo da pluiat ot strah, da znaiat 4e i tiahniat red shte doide. I kogato nai nakraia 90 % ot BG magistratite vleznat v zatvora shte ima hora koito nai nakraia da kajat abe v BG ne e tolkova zle a ne samo da pluiat 4e nishto ne se pravi.!!!!!
53
5
 
8
 
! Отговори
АБЕ , НАЙДЕНОВ,..... преди 13 години
ЗАЩИТИ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, КАТО ЦЯЛО----НЯМА ЖИВОТНОВЪДСТВО ,БЕЗ РАСТЕНИЕВЪДСТВО!!!КАКВО Е ЖИВОТНОВЪДСТВОТО ,БЕЗ ФУРАЖ ,БЕ ......МИНИСТЪРЧО...??????????????!!!!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
50, ами опитайте се да промените нещо, господин желирани гърди, не само да плюете (макар да е модерно напоследък, особено ако плюеш по българите и България, си супер пич). Както е известно, силните променят средата, а слабите се променят според средата... Не го приемайте като критика, а като призив. Защото ако има хора, които осъзнават това и освен това осъзнават по-добрата алтернатива, защо не се опитат да направят нещо? Аз например винаги убеждавам хората около мен колко *** е чалгата...
51
4
 
17
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
Всички знаете че съм настроен против правителството на ГЕРБ - но , този министър ми се струва читав както и Росен Плевнелиев .
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво г-н Найденов де да бяха всички като вас
49
0
 
3
 
! Отговори
ердал преди 13 години
ами тъжно ще е,каквото си постелиш на такова ще легнеш