Мераклиите за посланици – все ченгета

От новите имена също има хора с минало в ДС
Обновена: 17 мар 2011 07:06 | 17 мар 2011 07:00, Красимир Ангелов
111
Мераклиите за посланици – все ченгета
Снимка: Булфото

Списъкът с новите посланици на България, който се очакваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа, че се нуждае от спешни корекции.

Това е изводът на Министерството на външните работи, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало.

В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев, съобщава „24 часа”.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление на ДС.

Оказа се обаче, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ.  Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

Освен това по ирония на съдбата Василев е носел гордо агентурния псевдоним... Будапеща.

С  картонче се оказа и гласената за важна европейска столица Людмила Божкова.

Друг потенциален бъдещ посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов.

Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Още по темата

Чампоев, който преди години управляваше представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Проблемът с назначението на посланици ескалира в края на 2010 година. Тогава  комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби.

От тях 88 души се оказаха действащи служители.

Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Защо никой не вземе да публикува с какви задачи и сега са натоварени в посолствата.Около 20 % са протоколно представителни и още толкова търговски и 60 % са разузнавателно аналитични. Така е не само с нашите посланници и служители в посолството а и в останалите държави.Няма ли кой да ги светне тези неграмотници от милицията и пожарната кадри на школата на ДС в Симеоново.Разбихме селското стопанство и икономиката, армията и полицията, ред е на дипломацията. Кой работи срещу стръната и защо?
24
0
 
10
 
! Отговори
До пост № 21 преди 13 години
Николай Младенов е роден на 5 май 1972 в семейството на дипломати отт.нар."живковска дипломация". Като малък е живял в Индия, а послеи в Холандия. Баща му Евтим Младенов, който от 2006 година е покойник, е бил ченге - радист в различни посолства. Майка му ...е Неда Младенова. По професия е лекар - педиатър и вече е пенсионер. Николай Младенов влиза в Английската гимназия в Софиякато внук на активния борец против фашизма и капитализма. НиколайМладенов е и последният комсомолски секретар на Учкома на ДКМС в 114-та столична Английска гимназия, която завършва през 1990 г. Приет е в Университета за национално и световно стопанство, специалностМеждународни отношения, където завършва висше образование през 1995 г. На следващата година получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж, Лондон, където защитава дипломна работа на тема Израелските ядрени сили. Масон.Не е служил в българска казарма, но според непроверена информация, е преминал тайно военно обучение в израелската армия - факт, малко известен в България. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация Отворено общество, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001. Междувременно Младенов се запознава с Надежда, по баща Парунова, по първи мъж Михайлова, по втори Нейнска, на международен форум и с малко помощ от масона Иван Станчов. Така той се озовава на 5 място във Варненската листа на ОДС за изборите 2001.Надка, която е водач влиза от София и Младенов става депутат. През 2002 Надка, ставайки председател на СДС, прави Младенов член на НИС, преди да е станал член на СДС. През 2003 на местните избори Николай Младенов взема 200 хил. долара от ***-аджии, за да наложи в СДС издигането на малкоизвестната и малкопопулярна юристка Ванухи Арекелян за кандидат на СДС във Варна, срещу което на самата Арекелян е обещано да стане шеф на Варненския окръжен съд. *** изпълняват договореното и Ванухи става шеф на съда, Николайчо е по - богат с 200 хил. долара, а Кирил Йорданов - преизбран за втори път. Бившият шеф на СДС във Варна Янко Станев разполага със снимки, където се вижда как Младенов взема доларите, поставени в една картонена кутия за обувки. От 22 февруари 2004 г. заема поста заместник-председател на СДС, който напуска през 2005 г.От 2007 г. работи като консултант на Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България. Говори руски, английски, френски език и иврит. Шампион по прескачане от партия в партия същи Марио Тагарински. Беше в СДС, после стана съосновател на Гражданското сдружение Европейски демократичен път заедно с Димитър Абаджиев, после в ГЕРБ.
23
1
 
3
 
! Отговори
do 24 преди 13 години
am izchezvai be, otivai da stavash milioner niakade drugade, pisna mi ot nerealizirani tapungeri kato tebe det se nqkoi trqq im e vinoven, ti kvo mojesh da dadesh na sugrajdanite ? mojesh li da osigurish rabotni mesta ? ili neshto drugo mojesh li da napravish ? ili samo akal
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че в БСП са гейове - гейове са... Две мнения няма. Ама, че и 25 годишни пикльовци не стават за консули или посланици също е ясно.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Maйна, много си семпъл, а и злобата ти придава допълнителен гротесков нюанс !
20
1
 
2
 
! Отговори
Витя преди 13 години
До 17.България страда най-вече от такива глупуци -разбирачи по всички въпроси като теб!
19
4
 
9
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
18
1
 
5
 
! Отговори
?! преди 13 години
Абе, я някой да ми обясни какъв точно е проблемът с работилите във външното и военното разузнаване? За ченгетата от 6-то нещата са ясни - гнусни милиционери дето ти вгорчават живота. Ама тези какво точно са ви направили?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e kakvo kato sa bili agenti na DS, hi4 ne sa mi iasni tezi raboti, pak populizam
16
2
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ ТУК ДС ЗНАЧИ СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ КОМ. РЕЖИМА.
15
1
 
7
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 13 години
Една от най-известните пловдивски семейни двойки президент Петър Стоянов и експървата дама Антонина обитават шикозен триетажен дом в Женева, разкриват нашенци, живеещи в Швейцария, цитирани от столичен вестник. Надвили на масрафа си, те разполагат с дузина прислужнички и готвач. Говори се, че наемът бил зашеметяващ рекордните 5000 евро на месец, сума, твърде висока дори и за тамошните стандарти. Виктор СТОЯНОВ Домът бил издържан в аристократичен стил. Обзавеждането в духа на старата буржоазия, от Лаура Ашли, всичко правено по поръчка, а градината перфектно поддържана. Бившата президентша имала на разположение няколко прислужнички и майстор-кулинар, който всеки ден измислял нови засукани манджи, част от които били от българската кухня. Легенди се носят за специалния гурме таратор, който всъщност бил под формата на... сладолед. Деликатесът бил голямата гордост на Антонина и тя не пропускала да го сервира на всичките си височайши гости. В интервю за Harpers Bazaar г-жа Стоянова, за която се говори, че е прототип на окарикатурената бгпрезидентша в култовия филм Мисия Лондон ,твърди, че няма политически амбиции и не смята да се реализира на това поприще, както Хилари Клинтън. Тя отрича всички слухове, че с Петър Стоянов са...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи посланниците не могат да са агенти на ДС, а президента - може????!!!!
13
5
 
15
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 13 години
Българските дипломати както всички останали дипломати в света са служители на службите за сигурност. Разликата между нас и останалите държави е в това, че разлика от другите ние си открихме задниците. Защото сме умни. И ще продължим да бъдем такива. Недоумявам, защо нашият външен министър най много настоява за това ? Николай изсрастна пред очите ми. Бяхме приятели с баща му (лека му пръст) и колеги в Държавна сигурност. Що така бе Николай ?
12
2
 
9
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
България винаги е страдала от ченгета и доносници!!!
11
1
 
4
 
! Отговори
Чудко преди 13 години
явно много ги разбираш нещата Номер 13!освен да кажа че такива като тебе, точно такова управление заслужават... ;)
10
3
 
12
 
! Отговори
tarbuh преди 13 години
9 и 10, много сте зле.В момента говорим за посланици и консули - да, тези хора знаят чужди езици, разбират си от работата. Или искате някой 20-25 годишен пикльо да назначат? Всички с опит за били от службите. номер 9 - я ми обясни преди 89-та каква точно е била разликата между ДС и тайни служби? И защо разгласяват и военни разузнавачи?
9
0
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 13 години
До АНОНИМЕН 8.Ако можеш да четеш,пиша НЕЗАВИСИМО от коя политическа сила.Не влагай политически страсти!
8
3
 
10
 
! Отговори
галактика преди 13 години
ДС означава държавна сигурност и ако някой преди години е работил именно за сигурността на държавата, аз не бих могла да имам нещо против него ---- А що се отнася до това, че имената на такива хора биват развявани насам-натам, не прави чест на онези, които го правят ---- Такива самоите разбирания, надявам се да са правилни ---- И ако все още има хора, които работят за нашата държавна сигурност, то аз горещо ги приветствам
7
0
 
6
 
! Отговори
Чудко преди 13 години
Ееей край нямаха ли тия агенти бе, какво е това чудо! Ми да вземем всички да станем агенти че да миряса работата най накрая!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може и да си прав АБВ ,но това са хора с образование и знаят езици. Забрави ли статистиката ,че в редовете на родните ченгета са 50000 (петдесет хиляди) хора с едва изкарано средно...? Колкото е смешно , толкова и трагично положението с кадрите за хора представящи страната ни и нуждаещи се от език и поне някакво правно образование... Кошмар по български!