Мераклиите за посланици – все ченгета

От новите имена също има хора с минало в ДС
Обновена: 17 мар 2011 07:06 | 17 мар 2011 07:00, Красимир Ангелов
111
Мераклиите за посланици – все ченгета
Снимка: Булфото

Списъкът с новите посланици на България, който се очакваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа, че се нуждае от спешни корекции.

Това е изводът на Министерството на външните работи, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало.

В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев, съобщава „24 часа”.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление на ДС.

Оказа се обаче, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ.  Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

Освен това по ирония на съдбата Василев е носел гордо агентурния псевдоним... Будапеща.

С  картонче се оказа и гласената за важна европейска столица Людмила Божкова.

Друг потенциален бъдещ посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов.

Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Още по темата

Чампоев, който преди години управляваше представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Проблемът с назначението на посланици ескалира в края на 2010 година. Тогава  комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби.

От тях 88 души се оказаха действащи служители.

Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
12
 
! Отговори
европеец преди 13 години
СПЕШНА РЕЦЕПТА ЗА БЪЛГАРИЯ: 1. Лустрация и пълно разследване на бизнес делата на всички ДС кадри за периода 1989-2010. 2. Забрана със закон на тоталитарни и комунистически символи и пропаганда според европейската директива за приравняване на комунизма с фашизма като престъпни режими. 3. Еднократно освобождаване на всички държавни служители на възраст над 40 години, които да бъдат заместени с млади и НЕОПИТНИ (в крадене и рекет) специалисти. Това ще бъде новият "Златен век" за България.
44
1
 
5
 
! Отговори
до 24 Тони преди 13 години
Е тоя е от тези, които не си разкриха агентите. Всеки, който кара българите да напуснат страната е подставено лице от южните ни съседи. Колко удобно, опразнена държава,без бой и в Европа.
43
0
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 13 години
Не само в "трафика на хора, наркотици..." Забравяш за контрабандата на цигари и гориво. Обади се на Цветанов.
42
0
 
5
 
! Отговори
смрад се носи преди 13 години
В този сайт, много прости ***,циганоиди се изказват за ДС. Тепърва в тази *** държава ,простаците ще се умножават.За това трябва да бъдат оставени да изгниват в собствената си бълвоч.
41
2
 
16
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ преди 13 години
СПЕШНО ДА БЪДЕ ГЛАСУВАНА ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ НА ВСИЧКИ С АГЕНТУРНО МИНАЛО !!!!!!!!!!!!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
говньовци са ченгелюбците, дето ги изкарват "компетентни"..да разбирачи са в трафика на хора, наркотици, атентати.. и т.н. мероприятия на "народната" власт
39
3
 
7
 
! Отговори
Стига експерименти преди 13 години
ДС трябва да спре с експериментите. Последната им грешка е Борисов. По този начин говньовците по форумите ще спрат да ***, имам предвид пост 41 и 31.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама как ви изработи тоя Б.Б. ? *** ! Въртят си кинтите и всеки си има роля във водевила "Оправяне на България".
37
5
 
9
 
! Отговори
отчаян гербераст преди 13 години
Моньо ДянкOFF е евнух!
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ненормално е ченгета от комунистическите служби да представляват Бг. в чужбина. ако имаше справедливост, тези индивиди трябваше отдавна да са в затворите!
35
1
 
1
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Полюшко-поле, полюшко, широко поле, Eдут по полю герои, Эх, да красной армии герои. Девушки, гляньте, Гляньте на дорогу нашу, Вьтся дальняя дорога, Эх, да развеслая дорога. Эх, пусть же в колхозе Дружная кипит работа, Мы дозорные сегодня, Эх, да мы сегодня часовые.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази държава е фрашкана с ченгета, доносници и други подобни ***. Докато участват в управлението тези *** ние сме обречени акто народ и държава. Борисов не трябва да допуска тази *** да се катери нагоре в службите.
33
5
 
5
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
Аз съм от ...Банско... елате да видите каво е направено от тезй ....ДС...НЕЩО СТРАШНО ...Заповядайте елате
32
3
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 13 години
Има млади хора. Те обаче най добре могат да дъвчат дъвка и да си клатят топките поп дискотеките. Оказа се, че с тези познания не биха могли да станат дипломати. И аз не зная защо ?
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Млади хора няма ли ве само дърти назначавате
30
4
 
13
 
! Отговори
До пост 31 преди 13 години
"Тези ***" от ДС бяха обучавани да знаят всичко. Голяма част от тях владеят по няколко езика. Прости момчета не можеха да бъдат приети във факултета "Държавна сигурност", ако не вярваш попитай Бойко Борисов. Колкото до тези които се натискат за власт и пари, можеш отново да се обърнеш към Борисов. Впрочем, никой от ДС не е бил мутра. ДС е ползвала по простите момчета за мулета (мутри). Отвори телевизора си и веднага ще видиш една от тези мутри.
29
2
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 13 години
Тони тези, за които говориш са ти гласували коментара с отрицателен глас ... истината боли ... наистина добър коментар.
28
5
 
17
 
! Отговори
Агент 008 преди 13 години
По света голяма част от дипломатите са разведки, само българските вече няма да са. Наште дипломати трябва да са партийни активисти или спонсори на управляващите.Пак сме гениално изпростели и ставаме за смях.
27
1
 
3
 
! Отговори
До Тони преди 13 години
Тони, ела в Холандия моето момче да видиш как ухае на урина и колко им е готино здравеопазването... *** си нямат. Имат си мароканци. Тук корупционни схеми няма. Обирджийството е държавна политика.И изобщо, Тони вземи порастни, заходи се по света, пък тогава сглабяй изречения.
26
4
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Напълно те подкрепям. Искам само една забележка от морално естество. Просто съм удивен как тези *** - агенти на ДС- продължават да се натискат за власт и пари. Срам нямат.