Учени: Здравословният тен е мит

Кожата почернявала, за да се защити от слънцето
Обновена: 11 май 2011 17:07 | 11 май 2011 16:26,
22
Учени: Здравословният тен е мит
Доц. Жана Казанджиева. Снимка: Българско дерматологично дружество

Хората с млечнобяла кожа и с лунички са най-застрашени от развитие на рак на кожата при изгаряне от слънце. Мит е, че придобиването на тен е здравословно.

Това заяви пред журналисти членът на Българското дерматологично дружество доц. Жана Казанджиева.

Според нея кожата почернява, за да се защити от слънцето.

Вторият мит е, че когато почернява човек, той вече е защитен от слънцето – почерняването на кожата се равнява на фотозащитен фактор 4 от UV лъчите, а максималният фактор е 50 +, така че почерняването не предпазва от вредното слънчево въздействие.

Казанджиева е на мнение, че схващането, че кожата не може да изгори, докато е облачно или докато човек е във вода, също е грешно.

Слънчевите лъчи през зимата също са опасни заради отражението на снега, каза още специалистът. Фотозащитните кремове не осигуряват възможност човек да стои по-продължително време на слънце.

Те трябва да се нанасят половин час преди излагането на слънце и на всеки два часа да се подновяват, посъветва тя.

Силата и броят на изгарянията в детска възраст увеличават в пъти риска от поява на рак на кожата в по-зряла възраст, допълни Казанджиева. Заболяването може да се появи без значение от възрастта или пола на човек.

В България броят на болните от рак на кожата се увеличава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
учЯн преди 12 години
ЕЕ браво на долните двама, най-накрая някой да ви го каже, не само аз да го повтарям като развален папагал:) Смърт за козметиката и фармацията!!!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
j преди 12 години
E имали статистика къде и в резултат на какво има най-много рак на кожата. В Индия и Африка децата голи по цял ден на слънце е нямат рак на кожата. Ама тях закакво да им говориш, така и няма да си купят скъпите и пре скъпи лусиони.Това е пропаганда за нас да купуваме. Я стига дедите ни са косили по цяло лято голи до кръта и какво, страдали са от всичко другио но не и от рак на кожата. Е ама е нямало фармацефтичните компании да им кажат колко е вредно . Платено съощение без грам новина в него.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не и вярвайте на тая. Това е пропаганда на козметичните концерни. Пряката връзка е между употребата на "слънцезащитни лусиони " и рака!!! не м/у слънцето и рака!!! замислете се! Прочетете съдържанието на кой да е слънцезащитен крем - ОТРОВА и петрол!!! При почерняването кожата произвежда витамин Д, което е и едно от големите еволюционни постижения за бялата раса - води до рязко оцеляване и жизнеспособност!!!!!!!!!! Не се заблуждавайте от наглата пропаганда !!!1
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не оспорва, че слънчевото изгараня може да е опасно, ама и липсата на слънце също е вредна. Слънцето помага при рахит, депресии... важното е всичко да се прави с мярка. Ако природата беше решила, че слънцето е вредно за нас, щяхме да сме нощни животни или къртици.
18
1
 
4
 
! Отговори
Avok преди 12 години
ДО ParcucПрав си, слънецето е нужно, но е достатъчно само час всеки ден лицето ти да е изложено на светлината отвън (не пряко на слънце) за да може тялото ти да синтезира всичкия му необходим витамин Д. Да не говорим ако си на плажа и цялото ти тяло е открито. тогава и 10 мин ти стигат за седмица. Всички повече то това е излишно и руши кожата. Аз от доста отдавна на море ползвам кремове 50+ и се мажа през няколко часа. Такива има само в добрите аптеки, не купувайте от супермаркета!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази кака ми харесва. Какво работи?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Арабите особено в пустинити носят черни дрехи, защото ултравиолетовите лъчи не минават през тях, независимо че черното привлича повече слънцето. Едно време чадърите по нашето море бяха ***, а сега за по-красиво са светли. И лъчите си минават безпроблемно.
15
0
 
6
 
! Отговори
до 12 и 13 преди 12 години
Ако знаете колко хора не мислят като вас. Според тях е здравословно. Жената го казва за тях.
14
2
 
4
 
! Отговори
sos преди 12 години
I nito duma za 1-vomaiskoto CHERNOBILSKO slwnze !
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
`Според нея кожата почернява, за да се защити от слънцето` добре че беше тя да ни го каже :):):) Сигурно трябва да си доцент за да стигнеш до това велико прозрение....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според нея кожата почернява, за да се защити от слънцето...." Това е гениално прозрение!!! Как не съм се сетил по-рано!!!!
11
3
 
15
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Тази каквото и да обяснява слънцето е необходимо толкова колкото въздуха, храната и водата. Какво да се пазя какво да се крия. Да спра и да дишам освен. Иначе за соларите прави сте, адски вредни са и им се чуда на хората, които си причиняват такова страдание на кожата.
10
1
 
13
 
! Отговори
СЛЪНЦЕ преди 12 години
до 2:Арабите си покриват цялото тяло с широки бели дрехи, защото въдухът е най-добрият изолатор както на топлина, така и на студ. Не задължително да не се пекат на слънце
9
5
 
12
 
! Отговори
АЛЧНИ ДОКТОРИ!!! преди 12 години
До 8:Много си прав приятелю. А ако трябва да го обясним и научно, ще кажа, че повечето хора, които не се излагат на слънце имат жесток дефицит на витамин D - един от най-добрите витамини, който също е и хормон, подържащи имунната система - T килърите, макрофагите и тнт. Така, че не бойте се. Не яжте *** и се печете на слънце. И внимавайте с лосионите и изкуствените мазила!!!
8
11
 
7
 
! Отговори
Морски преди 12 години
От както се помня, съм под слънчевите лъчи лятно време. През цялото това време не съм използвал, никакви слънцезащитни кремове, гелове и всякакви други мазила.Не мисля, че мазането с мазила е по здравословно от слънчевите лъчи. Все пак ако не беше слънцето и нас нямаше да ни има.
7
0
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Как да пуснат статия за вредата от солариумите? Нали тогава, в най-скоро време ще им спретнат едно атентатче за поука - как така ще пишат, че е вредно нещо, от което някои печелят пари?
6
0
 
26
 
! Отговори
Мечо Мечев-Мечистия преди 12 години
Заради солариумите ще има бум от рак на кожата... Да не говорим на какво ще мязат изпечените курабийки след 20-тина години. Слънцето не прощава на кожата.
5
0
 
26
 
! Отговори
Про преди 12 години
Напротив, тези факти трябва да се казват, и ако трябва ежедневно, защото лятото пак всички ще се изпльоскат на плажа, и после, ама какво ми станА с кожата, защо ни е скапано здравеопазването и тн.ПРЕВЕНЦИЯТА и ПРОФИЛАКТИКАТА е най-добрата и качествена медицина, която може въобще да съществува.
4
0
 
10
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Много лобисти и поръчкови "професионалисти", ей! Лъчо Мозъка днес в Парламента разби микровълновите печки в полза на спонсорите си от мобилните оператори. Казанджиева пък прави ролята на слънцето за живота на земята на пух и прах, ако не се ползвали кремовете на нейните поръчители. Чакаме всеки момент някой - вероятно Дългият инкасатор - да ни обърне внимание, че въздухът у нас до месеци ще стане изключително вреден за дишане, освен ако не се разреши строежът на АЕЦ Белене.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега пуснете и една статия за солариумите, да се види и те колко са вредни!