1/3 от първокласниците са с наднормено тегло

България е на шесто място по затлъстяване в Европа в тази възраст
20 май 2011 16:40,
16
1/3 от първокласниците са с наднормено тегло
Снимка: Архив Булфото

Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето. Затова бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си по време на бременността с повече от 16 килограма. Това обясни на пресконференция в Албена председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев. Той е организатор на IX Международен симпозиум по
затлъстяване и съпътстващите го заболявания, който се открива в курорта утре. Един от акцентите на симпозиума е детското затлъстяване.

Статистиката сочи, че България е на шесто място по затлъстяване и по наднормено тегло в Европа във възрастта от 11 до 17 години. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве, една трета от първокласниците са с наднормено тегло, посочи проф. Ханджиев.

Наднормените килограми са бич, който засяга всички слоеве на населението и всички страни, не само развитите, но и развиващите се. Според проф. Ханджиев, в целия свят човечеството е под угрозата на излишните килограми, които представляват голям медицински и социален проблем, тъй като се свързват със заболеваемостта от диабет тип 2 и ранната атеросклероза.
 

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
ISTINATA преди 12 години
VINATA SI E IZCIALO NA RODITELITE...AZ SAM RODITEL NA 2 DECA..VSEKI DEN IADAT GOTVENA HRANA : SUPI4KI , IAHNII , SALATA ZADALJITELNO ... IMAT NAVIKA I DA SPORTUVAT ... A KAKVO DA KAJEM ZA SEGA6NOTO "M'c Donalds" POKOLENIE...MAIKITE NE GOTVIAT,SAOTVETNO SE TAP4AT SAS SANDVI4I I DIUNERI...ZA DA NE O6TETIAT SEMEINIA BIUJET,NE ZAPISVAT DECATA NA SPORT...VMESTO TOVA TE VISIAT PRED TELEVIZORA ILI KOMPIUTARA I SE TAP4AT S 4IPSOVE , BEZALKOHOLNO I KAKVI LI NE PODOBNI...RIBATA SE VMIRISVA OT KAM GLAVATA!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте какво продават магазините - кайма със соя, сирене с тебешир, салами със соя, мляко с нишесте... До училищата задължително има павилион със закуски, кроасани, чипс и подобни ***... Какво да ядат децата - това което им се предлага...Още повече, че повечето от родителите се хранят здравословно...
14
1
 
0
 
! Отговори
Iva petrova преди 12 години
Едно от последните проучвания показва, че не само възрастните проблеми имат сериозни проблеми, а също и малките деца, които много често страдат от затлъстяване. За да спомогне за разрешаването на този проблем Данон Сердика и Фондация Димитър Бербатов стартираха съвместната инициатива Активни и Здрави, която цели да предостави повече площадки за игра. За повече информация може да посетите
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Западняците имат средства за здравословна храна и пак се угояват като ***. Ние имаме пари само за хляб, свинско (телешкото и рибата са скъпи) и за малко зеленчуци. Зехтин е абсурд да си позволим, затова наблягаме на олио, масло и маргарин.
12
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Хубаво, нека да спортуват. Само че нали се сещаш колко футболни игрища, велосипедни алеи и изобщо спортни съоръжения и условия има в милата ни родина?
11
1
 
11
 
! Отговори
мен преди 12 години
Доста гадно сте сложили снимката на това дете. Иначе затлъстяването си е проблем, ама освен родителите да вземат мерки, друго няма какво да се направи. Дете само на диета няма да се сложи, нито ще спортува като не обича, а след години ще има комплекси, заради вида си. Така че родителите да му мислят.
10
1
 
12
 
! Отговори
ala bala преди 12 години
от захарта е ,затова дебелее човечеството
9
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой няма право да снима децата ни дебелички или не без наше разрешение и още помалко да го побликува.Фотографът плаче за съд!
8
0
 
13
 
! Отговори
е преди 12 години
Да спортуват бе
7
3
 
2
 
! Отговори
k преди 12 години
da,ot nepravilno hranene,no plodove i zelentzytzi sa tolkova skupi,a s malko kalorii i roditelite za sajalenie predpo4itata da dadat hliab i salam na deteto si..a pak i vseki e taka izmoren 4e izobshto ne my minava v glavata misalta za sport
6
0
 
21
 
! Отговори
Мечо Мечев-Мечистия преди 12 години
За съжаление по-евтино излиза да се храниш нездравословно.
5
4
 
11
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Според мен не многото храна която ядем, а от качеството и неправилното и приемане. А в милата ни Татковина има глад, само, че хората затъпяват глада с алкохол, а той все пак е много калоричен!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво хапват първолаците освен баници маници, кроасани моасани, чипс мипс, палачинки малачинки, кифли мифли, пирожки мирожки, козунаци мозунаци и тем подобни. Повече да спортуват децата трябва -плуване млуване, колело млолео, атлетика матлетика, крос мрос и така ще са слабички.
3
3
 
17
 
! Отговори
do 1 преди 12 години
Tova e ot zastoiavane pred kompiutrite ne ot preiajdane.
2
5
 
10
 
! Отговори
Eri преди 12 години
Kakvito sa decata,takiva i roditeli,*** ot *** dale4 ne pada.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а казват глад имало из нашата мила татковина