Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов

Секретна грама на посланик Джон Байърли
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 09:25,
667
Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов
Снимка: архив Булфото

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
590
9
 
5
 
! Отговори
emo преди 12 години
аз лично не вярвам и на дума написана от американец//съветвам ви и вие да не го правите//правителството и вички структори на САщ са най корумпираните безскруполни и лъжливи в целият свят като това с особена тежест важи за всичко свързано с външната им политика/на пръстите на единия ми крак се броят държавите в света които не са прецакани от американски тайни служби/ако не вярвате на мен поинтересуваите се погледнете данни изнесени от хора като Майкъл Рупърт или Джон Пъркинс//ще ви се завие свят
589
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това било провокация и т.н.т.----не знам уикилиикс да са изльгали за нещо до сега свьрзано с щатската дипломация ,може в Бг. да е пьрвия случяи сигурно не харесват Боико....
588
1
 
7
 
! Отговори
ухаха преди 12 години
тоя *** сега ли е разбрал за тиквата и картофите :) ц ц ц много *** хамериканци...и какво ще направят ? само си пишат докладите,защото нефт нямаме... а на тях нефта им е зора :) интересно защо не споменават за сол ташака на тиквата-момчето с хапартаментите
587
20
 
4
 
! Отговори
Пепито преди 12 години
"Говори се, смята се"... Този доклад се базира само на слухове и догадки! Заблудени народе, не се подавайте на предизборни манипулации!!! Не казвам, че Бойко е цвете за мирисане, но това е отнова една пропаганда на противниците му!!!
586
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако един народ не живее добре и на прага на мизерията, това говори за лошо управление. Лошо здравеопазване, не качествена храна, беднотия, мизерия, безработица това е днес обществото и после искат да гласува народа и за какво и за кого?
585
0
 
23
 
! Отговори
ринго преди 12 години
абе мутрите управляват със замах и решителност структурите си а Боко се *** с нацията .Така ли не разбра че за да управлява по дълго трябва да подобри положението на хората да създава работни места а не да насъсква копоя си Дянков с неговата рестриктивна икономическа стратегия.Няма ли потребление няма излизане от кризата няма измъкване от батака.Това го знаят и децата.За въздаване на справедливост имаше наченки после прихванаха уж оферта за главата му и прибра знамената.И тишината...
584
0
 
11
 
! Отговори
до поля преди 12 години
Поля ела в тенерифе ,раиско място е ,само ти трябват джапанки нищо друго,вечно слънце.с поздрав дида.
583
1
 
31
 
! Отговори
US преди 12 години
Лошо Борисов много лошо
582
0
 
19
 
! Отговори
поля преди 12 години
Безпристрастна журналистика - това е оксиморон. И мисля да си купя джапанки и да бягам някъде на топло
581
16
 
9
 
! Отговори
Само се потите! преди 12 години
"американския посланик Джеймс Уорлик, който е заявил официална позиция, че Wikileaks се позовава на неясни и непотвърдени източници и е излишно да се коментират публикациите в него." Е тогава какво коментирате бе другари и другарки, долни лъжи и компромати и как си мислите, че ще спечели БСП изборите с такава демагогия-ще спечели ама нещо друго и на есен ще ви го покажем!
580
8
 
5
 
! Отговори
yawoniks преди 12 години
eiiiiiiiiiiii kato dar bojii im doide tova na komunistite.sega samo ste cheta i shte im se smeia na prostite komentari
579
2
 
34
 
! Отговори
AAYYYYY преди 12 години
Хайде на топло заедно с приятелката му,а банката да се отнеме в полза на България
578
0
 
11
 
! Отговори
до Поля преди 12 години
ти щом ни препоръчваш бтв коментар да четем//значи си много наясно с безпристрастната журналистика,,хаххахаа..девойче,отиди по добре и си вземи прежда да си изплетеш терлици за зимата че ще е студена...
577
1
 
20
 
! Отговори
поля преди 12 години
Уики пък откри топлата вода. Тия неща Х.Калчев (мир на праха му) ги разказа в прав текст във "вулгарните" си романи. На всички беше ясно че Бойко не е ангел. И наистина прочетете btv коментара, и хубаво си направете сметка изобщо наясно ли сме с нещо, или сме с глави- "пълни торби с ***" натъпкати с "истините" на сладкодумни журналисти
576
5
 
8
 
! Отговори
до 579 преди 12 години
не се сърди...но това което говориш е абсолютно наивно.последния шанс да променим нещо тук,умря когато евросъюза ни прие начело с агента на дс парванов за президент и най мафиотското правителство.сег авече нямакой да ти позволи да "хвърляш камЪни"дори по стария дървен *** в двора на Гоце В СИРИЩНИК!да споменавам ли американските бази в БГ..ТАКА Е..НО НИЕ КАТО СИ ЗАМИНЕМ НА ТЕЗИ КОИТО ИДВАТ СЛЕД НАС ИЗОБЩО НЯМА ДА ИМ ПУКА.ЗАЩОТО ТЕ НЯМА И ДА ЗНАЯТ ЧЕ Е ИМАЛО И АЛТЕРНАТИВАно ти желая успех.
575
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нормалните страни такива си подават оставката:)))
574
6
 
39
 
! Отговори
Бай Шиле !!! преди 12 години
Освен че е мутра и нагъл лъжец е и най калпавия управник който страната ни е имала от основаването си (681 год.) до сега !
573
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Амфетамини, пране на пари в банката на Цветелина, връзки с мафията; Не трябва да забравяме с кого си имаме работа, пишат от София до САЩНе забравяйте!
572
2
 
29
 
! Отговори
Hoh преди 12 години
Че е мутренско управлението, не е нужно отвън да ни казват. Ама не само тиквено, ами кратунско се оказа!
571
3
 
29
 
! Отговори
суисайд солюшън преди 12 години
толкова съм изморен ;(...какъв беше смисъла на този скапан живот?!простотии след простотии всеки ден..мутри,мошенници,***,администрация...кошмар след кошмар всеки ден.без нито един лъч светлина.искренно се надявам всичко скоро да свърши и да се оттърва от този абсурд..това,веднъж да живееш и да ти се падне по това време в това нещо наречено държава..ей това си е най здравата преееб.вка...много съм изморен вече ...дори и да псувам..