Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов

Секретна грама на посланик Джон Байърли
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 09:25,
667
Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов
Снимка: архив Булфото

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
610
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И по турско робство сме били по добре.Борисовата върхушка котараците и гаджето му лапат всичко ,всички останали ще яден дървото
609
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хвърлят се милиони за PR и ето мутрата стана герои,аз ще имигрирам ,тук остават само ченгета и малумници ,малумниците гласуват за ченгетата ,който от своя страна ги рекетират.В България вече живот няма простотията достигна невиждани върхове ,бизнеса беше тотално унищожен! Реално безработицата е 25-30% ,а не както тръби Борисовата пропаганда !
608
13
 
6
 
! Отговори
HM преди 12 години
Пука ми кво пише, да пуска магистралите една по една пък...
607
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откъде ги е научил всички тези чалъми бат Бойко.Вий го изкарахте по-умен отколкото е.Правил каквото правил, може и да е бил от другата страна.Простено му е.Но, когато онези ***, които тогава са били държавни хора,а престъпленията им по-големи и от престъпленията на най-закоравелите престъпници,тогава душа да ни е яка.Шибил -хайдутина му с хайдутин,как прочистил планината от разбойници.Бат Бойко-преродения Шибил
606
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ви ли стига, че комунистите не са на власт... я си сипете по една ракия по този повод
605
19
 
7
 
! Отговори
Л преди 12 години
Вие сте най-големите продажници! Изберете комунистите пак и ЗАТЪВАЙТЕ! Просто, защото си го заслужавате!!!!
604
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много избирателно коментирате изнесените факти. Обаче ако бяхте грамотни нямаше да си изберете премиер с "улично образование"
603
3
 
38
 
! Отговори
А той чист като моми преди 12 години
И какво стана сега Златев дърпа конците на Боко и на държавата а ние искаме цените горивата да паднат :)) е нема такъв филм.
602
2
 
35
 
! Отговори
мислете преди 12 години
ИНФОРМАЦИЯТА ИЗЛИЗА ОТ УИКИЛИЙКС,ЧЕРНО НА БЯЛО,А ХОРАТА НА МАФИОТА ОТ СНИМКАТА-НЕ ТА НЕ, НЕ Е ИСТИНА,ВСИЧКИ ЛЪЖАТ И ВСЕ ОТ ТОЗИ РОД ИСТЕРИЧНИ ,ТРЕСКАВИ ОТРИЦАНИЯ.ЩЕ ИМ СЕ,ЗАЩОТО СКАНДАЛЪТ Е ГРАНДИОЗЕН.В БЕЛИТЕ СТРАНИ ЗА МНОГО,МНОГО ПО-МАЛКО СЕ ПОДАВА ОСТАВКА.ТУК ТИКВАТА ТАКА Е ЗАХАПАЛА ВЛАСТТА,КАТО КАТО ПИТБУЛ И ДОКАТО НЕ ИЗПИЕ КРЪВЧИЦАТА НА НАРОДА И НЕ ЗАТРИЕ БЪЛГАРИЯ,НЯМА ДА МИРЯСА.НО НЯМА ДА УСПЕЕ.ВЯРВАМ В ЗДРАВИЯ РАЗУМ НА ХОРАТА.НЕ МОЖЕ ДА СА ТОЛКОВА НАИВНИ,СЛЕД ВСИЧКО КОЕТО НИ СПОЛЕТЯ.
601
1
 
26
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
609, излишно е да им обясняваш. Слепите няма да прогледнат. Преди 21 години, държавата връзваше двата края с продажба на оръжие и трафик на наркотици. Каналите останаха. Бившите служители приватизираха контрола върху им. ББ е дете на системата. Той е само лицето на мафията. Други дърпат конците. Който и да дойде на власт, ще му пробутат свой човек. Няма мърдане, освен ако на големите държави не им писне.
600
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЯЛАТА ДИПЛОМАЦИЯ СЕ ОТЧИТА НА ПРЕДПОЛАГАЕМАТА АГЕНЦИЯ СИМОХАХААА МИСЛЕТЕ БЕ ХОРА,СТИГА СТЕ ПАСЛИ ДОМАТИ С КОЛОВЕТЕ
599
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ,ЧЕ НЯМА ТАКЪВ ДОКЛАД В УИКИЛИИКС, А В БАЛКАНСКИЯ ЛИКС,КЪДЕТО МОЖЕ ВС ДА СЕ ПИШЕХАХАААА ,СМЯХ ГОЛЯМИ ДИПЛОМАТ ОТГОВОР Е СЪЩИЯ ЗА КОИТО РАЗБИРА ИЗБОРИ,А *** ГИ ВЛАДЕЯТ ХВАТКИТЕ
598
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най ми е смешно феновете на Борисов как го защитават. Ясно си пише грамата е от малкото прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли. Демек всички институции са получили една и съща информация от своите източници. Демек време е да си свалите розовите очила, да вярвате на Дянков и т.н. че ще ви оправят. Това са мутри,наркодилъри и контрабандисти.
597
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До:Да живеят САЩ и ГЕРБабе ***, ти виждал ли си американски телефони и компютри
596
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ааа, тези са гадни комунистинаш Бойко така да се грижи за нас, пък те го плюятеее нашия Първанов и Станишев чак в Америка купиха журналистите
595
1
 
21
 
! Отговори
Тъпира преди 12 години
Ауууу как не ги е срам да плюят по великия вожд??!?!?!
594
18
 
5
 
! Отговори
poohy преди 12 години
При избори конкурента винаги се оплюва. Кой пък вярва 100% на Уикито?
593
2
 
5
 
! Отговори
смех смех смех преди 12 години
PREPE4ATANO ot drug link s film4e za arestuwania Ratko Mladi4 na dnes.bgбаси инсинуациите са тези кадри.някави oхмулени пи4oве ги слагат да легнат в рoв. те врвят към негo катo кам завoд за заплати. дo тех некакви се разхoждат с 4ифтета. един на рамo , друг пoлухoризoнталнo и пo скoре нагoре сочи автомата му, а рoвът е дoлу. лицата им не се виждат. тези с 4ервените такета се смеят, няма злoба в движенята им, небласкат и не ритат хoрата. пoсле гарми танк, пада ъгъл на къща и грoбищата с бели камани за калпак на мувито... а в началoтo мoм4етo кoетo уж гo раниха преди да се скрие зад бронетранспортьора се жижда че под него няма следи от кръв, а мъжът който го изтегли се вижда че е въоражен с пистолет който се показва над белия му панталон...всеки съд ще признае тези кадри за фалшви с което ще гарантират спокойствие за престъпниците и още по-голяма мъка за осталите живи след масакрите.баси, копелетата са тея от кръц кръц монтажа.през 1989 се кълняха че на Тяннънмън в Пекин че били текли реки от кръв след като танковете размазали с вериги огромна тълпа левкоцити.абе кауни шо им вервате. онзи ден от една запален салфетка пред Баш Комин Баня в София фотографите измайсториха пожар по-голям пт самата коминена зграда.та в Пекин на този "кървав ден" е имало стотици йурналисти.. как не се появи "червената река" некаде? само приказаки. от публикуваните кадри има само един китаец с некаква пазарска чанта пред един танк и нищо друго.ако са верни тези неща ще ги публикиват както бе публикувана снимка на битите опозиционери в Тбилиси кадето полицията е убила няколко демонстранта и ранила стотици.Най-гадното е че ако Младич е престъпник това че са зашили най-отпред преди снимките с бронетранспортьора, ровът с легналите мъже и гробищата- това в никакъв случей не го показва като такъв.та на негово място монтажистите могат да турнат Мадлен Албрайт защотото тогава тя се намираше в Юугославия като външен министър, или нашият премиер Борисов който по това време е търгувал с нафта. На кого е предоставял нафтата Буда? на Косоварите, на боснярите-- айдеде? На Младич и Милошевич е возил нафта нашия пожарникар.да не се окаже че Младич му е гостувал в Банкя докато интерполците са дирили Радко?смех смех смех. да оставим че един на снимката зад Младич яко прилича на Борисов
592
0
 
4
 
! Отговори
tenkata преди 12 години
ha-ha-ha. haide na izbori i ne zabravqite, 4e boiko e nai-velikiq. glasuvaite pak za da go napravite o6te po-bogat. se edno shte jivee 300 godini, taka krade i luje. glasuvaite i ne se sramete, takova chudo ne e imalo dosega v politikata - prostotiq, naglost. luja, debeloochie, m neadekvatnost, nesigurnosdt, strah veche ot vsichko, samozabrava, alchnost i otmustitelnost.Ha da vi e sladko!!!
591
2
 
19
 
! Отговори
златев преди 12 години
Другият път пак гласувайте овчици прости, има още стрижене и ....