Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов

Секретна грама на посланик Джон Байърли
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 09:25,
667
Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов
Снимка: архив Булфото

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
630
2
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 12 години
Да не забравяме Сретен Йосич-Йоско Амсердама,който докато всичкото Интерпол го диреше,той спокойно си влизаше и излизаше в БГ и беше пръв авер на Бойко главния секретар на МВР.Та даже родната полиция,която Вазелин Маринов възпя му издаде фалшива лична карта.И се заговори за едни много пари дето Бойко ги взел пък не свършил работата и сега дето се вика ако не е на ръководен пост в държавата може да го отнесе.И така нататъъъък.
629
0
 
6
 
! Отговори
Импич преди 12 години
Импийчмънт е думата.
628
2
 
9
 
! Отговори
Прокурорите!!! преди 12 години
Върховната касационна прокуратура да си свърши работата. Един човек е извършил редица престъпления: пране на пари, търговия с наркотици,прекриване на престъпления,подкупване на журналисти, злоупотреба с власт и още много други. Твърденията са на официален представител на велика държава. Велчев какво чака ? Да му слагат прангите и на пангара. Иначе, една безкрайно овластена мутра може да затрие и държавата.
627
2
 
7
 
! Отговори
Паша Маджов преди 12 години
Бойко Борисов е единственият човек, който е построил родния си дом
626
14
 
4
 
! Отговори
Ra преди 12 години
Бойко, да не ти пука какво говорят да го ду.ат,ние сме зад теб,само най-печените и най-умните.Ще ги сринем.
625
3
 
15
 
! Отговори
ААА КЛАС ПЕЧКА. преди 12 години
О ТИКВО,ТАВАТА СТАВА СЕ ПО ТОПЛА.
624
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко , Цецко и Мони В ЗАТВОРА!
623
3
 
17
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Боко отиваш на Детектора!
622
2
 
21
 
! Отговори
Зле сме ! преди 12 години
Няма държава като нашата в която мутрите се разхождат свободно, а на всичкито от горе премиерът да е мутра. В същото време населението да им се радва и да си удря *** в тавана, когато чуе " Ти дан`си по убав". Като чета написаното в "грамата" не намирам престъпление, което Негово превъзходителство да не е извършил.
621
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива *** едно време са отивали директоно на ДРЪВНИКА
620
1
 
4
 
! Отговори
На О` бай май лайф преди 12 години
О`ба й май лайф, как не те е е грях да ми слагаш това нещо за премиер? Ти, потомъкът на онеправданите роби ме правиш робиня на мафиот-робовладелец!? И го "подбутваш" Към какво, бе, май лайф? И си го знаел какъв е и искаш да го "подбутваш". Как не те е срам?! Не ми остава нищо друго, освен да умра на барикадите! Човек за едната чест живее и за едната чест умира!
619
10
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 12 години
ББ може да е всякакъв но поне прави нещо за България , не само за себе си ! Или предпочитате пак девалвация или Тройна коалиция , която при наличието на световна криза да ви казава че всичко е наред и няма нищо ?
618
1
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 12 години
Нищо ново в грамата на американския посланик. Всички , даже тези които гласуваха за Свинаря и които още го подкрепят знаят, че Кантонера е една обикновена мутра. Негово превъзходителство-Картофа никога не е твърдял, че е образован, в тази връзка посланика не е направил откритие, че образованието му било "улично".Интересно би било да узнаем , на колко човека е отнел автомобилите в периода 1990-1993 г. и повече за далверите на мутресата Цецилия Карагьозова. Бах ти държавата.
617
0
 
4
 
! Отговори
бЕдНяК преди 12 години
В малката ни страна всеки знае с какво се занимава всеки. Но какви са тези "специални" служби дето все им изтичат "информациите". Така става като не желаем доброто на себе си и държавата си, а се оставяме да ни "люлеят" чужди мнения и правителствени PR акции, без оглед на партийна принадлежност.
616
2
 
6
 
! Отговори
K преди 12 години
Ето,всичко излезе наяве и сега какво..мижетурки..добре,че Славито малко ви разпали.. *** да си ходи,както дойде :@@..ако ще чакате следващите избори да покажете недоволството си,просто ще продължите да играете по вече определените правила..както вече казаха това е една игра,в която просто се вяртят едни и същи ***..мислихте си,че ГЕРБ са нещо ново,извънземно.. е няма от къде да дойде .. трябват ни хора като Nigel Farage.. и спиране на емиграцията на качествените хора,че иначе не знам..
615
2
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
625, раво момченце. Рязането на ленти ако е работа, ББ е световен шампион. Румен Петков и ББ са от една банда, не разбираш ли. Контрабандата процъфтява. Производството на синтетична дрога също. Този не прави нищо. Престъпността расте. Колко банки (трезори) обраха за един месец. Знаеш ли, че магистралните бандити отново са на пътя. За съжаление само със стойки и чалъми държава не се управлява. Защо 1.2 милиарда за магистрали са засмукани при ББ. Капакът е, че ГЕРБ не е дясна партия. СИН ПОЗДРАВ.
614
12
 
8
 
! Отговори
НЕЩА КОМУНЕТА преди 12 години
Добре било квото било - гледам какво става сега.Навремето полицай 1 на царска България е бил Гешев. Преди това е бил запленен от идеите на социалистите, които впоследствие стават комунисти. След време осъзнава своята грешка, напуска редиците им застава на отсрещната страна.Използваики това, което е знае за тях успява да ги разбие и направи на пук и прах !Какво се чудите - а, по времето на Р.Петков колко убийства и отвличания имаше - да не говорим за наркотици. А кво да кажем за бившите любовници на нашите половинки, а? Какво си викаме и как се самоуспокояваме било квото било, важното е сега какво става.Разберете и запомнете едно :Държава се управлява от човек на действието с лидерско поведение и осанка, които прави нещо за държавата. Професор и доцент няма да направи нищо само ще философства и никой няма да го слуша. Берлускони е едрокалибрен бандит това се знае и в ЦРУ, но всичко го уважават, и е направил най-много за страната през последните 15 години.
613
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...хора всичко е до манталитет!!! Ние сме държавата! Който и да управлява ние трябва да променим мисленето си!
612
4
 
21
 
! Отговори
бургас преди 12 години
знаехме те Тикво,че си бандит,ти беше босът на фалшивите пари,изолира конкуренцията си,сега виждаме,че и с дрога яко си бачкал,надявахме се че поне нещо ще промениш в държавата и затова за теб гласувахме,но ти излезе по-голямо *** и от ***,всички сте от едно котило и целта ви е да ни затриете като народ,но ние няма да се дадем на вас *** долни!
611
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това ние си го знаем... А тези "случайно" изпуснати документи са още един начин американците да ни насочват в "правилната" посока.