Радиоактивните БГ гъби са съвсем малко, успокоява Найденов

Само при един вид са отчетени завишени нива на радиация
24 юни 2011 15:58,
30
Радиоактивните БГ гъби са съвсем малко, успокоява Найденов
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само при един вид гъба у нас са регистрирани завишени нива на радиоактивност и става дума за един-два случая, каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той обясни, че въпросните гъби са от вида "овчи крак" и те са събирани в Централните Родопи. Гъби от същия вид, събирани в други райони на страната, не са дали положителна проба за радиоактивност.

Министърът отговори на въпрос на депутата от „Синята коалиция“ Иван Иванов във връзка с партидата радиоактивни български гъби, засечени във Великобритания.

Те са от реколтата от миналата 2010 година. Преди седмици британският вестник „Дейли мейл“ писа, че задържаните български гъби вероятно са облъчени с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Днес Мирослав Найденов уточни, че трябва да се изчака окончателният анализ. В момента обаче няма как да се направи изследване, защото гъбата "овчи крак" расте само през септември.

Още по темата
Пробите на производителя потвърждават предположението, че именно гъбите от вида "овчи крак" са били радиоактивните в спряната партида. Производителят изпратил за проба наличните в склада гъби, които били от останалите три вида в микса, и техните изследвания дали отрицателен резултат.

Агенцията по храните вече ще изследва за радиоактивност всички партиди гъби за износ, за да не се допускат подобни случаи, съобщи Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да са успокоиш, че да са прекъснеш дано както кълнат бабите...Да ти са паднат гъбите в някой 5-звезден ресторант та да са наплюскаш с тях докат светнеш...Некадърник. Брали били гъбите когат валяло дъжд и поели от радиацията от рудниците...***..
25
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 12 години
миро мъзгата казва неговата крава е малко бременна,*** подай си оставката.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Радиоактивните БГ гъби са съвсем малко, успокоява Найденов....малко, малко, 1 тон са хванали британците.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e pa 4e swetime sami. 4e pestime elektrika.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се заблуждавайте, че снимките в българските медии имат нещо общо със съдържанието на материала който илюстрират. Ако става дума за гъби просто намират в Интернет каквато и да е снимка на гъба и я лепват. Това, че снимките трябва да са част от събитието, което се описва, явно не съответства на високите съвременни стандарти на българската журналистика.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
инвестор бг не разбират от гъби)) явно се ограничават с печурки)))
20
1
 
16
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Предлагам да се подготви партида Amanita Phalloides, Amanita Verna и Amanita Virosa за износ като внимателно се почистят спори, пръстен, волва и т.н.
19
0
 
18
 
! Отговори
an преди 12 години
ТАЗИ ГЪБА ИМА ОЩЕ 2 НАИМЕНОВАНИЯ. ЕДНОТО Е. ЖЪЛТА РОГАЧКА. А ДРУГОТО Е ЖЪЛТА СЪРНЕНКА.
18
1
 
16
 
! Отговори
ПАК ЛИЛИ преди 12 години
ДА, ИМА "*** КРАК" - ВИДЯХ ГО В ГУГЪЛА......НО НИЩО ОБЩО НЯМА СЪС ПОСТАВЕНАТА СНИМКА НА "ПАЧИ КРАК", ПОНЕ ОТ ГУГЪЛА ДА БЯХТЕ СВАЛИЛИ СНИМКАТА !!!!
17
0
 
19
 
! Отговори
Гарсон преди 12 години
Абе Българите и без това живеят кучешки живот за кво ги е страх нон-стоп от краставици гъби плажове!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде почнаха да замазват и се размириса,преди нямало,сега имало,ама малко.Лъжете и мажете неграмотния електорат.Това не е държава РБ,това е територия РъБъ.
15
0
 
23
 
! Отговори
az преди 12 години
гъби *** крак има! Но интересното е какво е правила до сега агенцията по храните и защо едва от сега нататък ще се проверяват? Само за износ ли ще се проверяват? А за нас?
14
0
 
23
 
! Отговори
аз преди 12 години
що не ги хапне той като са малко.....
13
4
 
20
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 12 години
ТАЗИ СНИМКА КОЯТО СТЕ СЛОЖИЛИ Е НА ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ, КОИТО СЕ КАЗВАТ "ПАЧИ КРАК". ЛЮБОПИТНА СЪМ ДА НИ ПОКАЖЕТЕ "*** КРАК" ТЪЙ КАТО ТАКИВА НЯМАААААААААА !!! РЕДАКТОРИТЕ....ЯВНО ВИ Е НАПЕКЛО ЗДРАВОООО !!!
12
6
 
15
 
! Отговори
ot 11 преди 12 години
koito e slojil minos na men e ili tur4in ili eni4ar da jivee maika balariq i na6ata mila plodorodna zemq v koqto lejat kostite na bilite se za neinoto usvobojdenie ot tursko robstvo
11
4
 
24
 
! Отговори
ккк преди 12 години
И мамят тези англичани...Ние имаме само един - два случая на радиоактивни гъби, а те открили цял тон, представете си.И това ако не е саботаж.Завидяха ни за магистралите, които строим и ни саботират.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
maika balgariq dava nai hubavata rekolta v celiq svqt! Za tazi zemq sa se bili botev i lefvski da jivee balgariq!
9
0
 
26
 
! Отговори
демокранта преди 12 години
‎"Агенцията по храните вече ще изследва за радиоактивност всички партиди гъби за износ, за да не се допускат подобни случаи, съобщи Мирослав Найденов." А за вътрешния пазар няма ли да ги изследвате г-н Найденов? Да не забравяме, че вие сте човекът, който внесе 30-годишното месо от Ирландия преди няколко години! Верваме ви!
8
1
 
36
 
! Отговори
водно конче преди 12 години
аха, значи ще изследват гъбите за износ, щото англичаните ги спипаха, че са радиоактивни. Пък гъбите за вътрешния пазар няма да ги изследваме, а направо ще си ги ядем с радиацията.
7
2
 
30
 
! Отговори
ккк преди 12 години
*** европейци, елате да живеете в БиоБългария! Не разбрахти ли, че ние сме истински рай - нямаме си нищо: нито отровни гъби, нито радиация, нито Е-коли, нито свински, птичи и прочее грип...До нас не достига нито дим от изригнали вулкани, нито радиация от взривени атомни централи...Да живееш тук е истински рай - нямаме нищо вредно...Освен правителството, разбира се, но то не се яде и пие, така че добри дошли при нас!