Погват "Лукойл" за монопол и картелни споразумения

КЗК ще разследва заради съмнения за нарушения
3 авг 2011 17:05,
217
Погват "Лукойл" за монопол и картелни споразумения
Снимка: Булфото

Антимонополната комисия има съмнения за картелни споразумения и господстващо положение на „Лукойл България“ на пазара на горивата, съобщиха от ведомството.

КЗК е приела секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво.

Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата – от производството и вноса през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител.

Като резултат от направения анализ са се откроили два проблема за конкуренцията на пазара. 

От една страна, се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е
следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара.

А от друга страна, загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти – търговци на едро, отчитат от комисията.

Въз основа на откроените проблеми антимонополната комисия е образувала производство за установяване на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България" ЕООД. 

КЗК ще информира и ЕК за започналото производство предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения.

Още по темата
Комисията информира министъра на финансите за необходимостта да се предприемат мерки за подобряване на конкурентната среда, се посочва още в съобщението.

Малко по-късно от ведомството съобщиха за БТА, че вече е постъпило писмо от икономическото министерство, в което се поставят въпроси за евентуална злоупотреба с господстващо положение от „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл Авиейшън“.

Това обеща да направи още сутринта министър Трайчо Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Лукойлотнет лиценз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
9
 
! Отговори
избирател преди 12 години
Тиквата си отива като Титаник- с маршове и много излишен шум!
36
8
 
6
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
абе почва, ама никой не вярва да доведе до нещо за хората.Те нямат измервателни уреди и нищо държавата не може да направи, че сега картелно споразумение щедоказват
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пародия и цирк с елементи на трагикомична ПР мелодрама :))Не може,няма и няма да има монополо и картелни споразумения в България.Това ще е заключението на КЗК накрая.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА-ХА!АМИ ЩО НЕ ПРОВЕРЯВАТ:ТЕЦ, НЕК, ВИК, БДЖ,
33
16
 
9
 
! Отговори
мислещ преди 12 години
Тиквата се зъби на братушките, а ние ще сърбаме попарата. Да стане *** на Уорлик е мечта на всеки премиер-пожарникар.Лошото е , че всички ще плащаме сметката на подлогата.
32
9
 
7
 
! Отговори
Дунанмата свърши преди 12 години
Борисов и Златев са свързани по-силно от кръвна връзка. На Танов, който му иде повръща от ГЕРБ му е прекрасно ясно. Ама мълчи като ***, с правописна грешка в едната гласна.Борисов изчислено си направи пиара.И дунанмата приключи.Труповете се отлагат.
31
4
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Калине, червена ***! Цените падат и точно лукойл ги сваля. Стига с тия байки за поскъпване.
30
8
 
18
 
! Отговори
до комунистите преди 12 години
Продължавайте да казвате на бялото черно,соц.проучване от днес ГЕРБ 31% ,БСП 17% а вие от днес.бг продължавайте да не го побликувате.
29
10
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
от увеличените цени на дизела и нафтата губят потребителите ..печелят партийните хрантутници.. щото се пълни бюджета .. печели и златев .. дистрибутура на горива .. тъй, че гърбати *** .. много ви здраве от мен :) пробутвайте си найлоните другаде.
28
4
 
6
 
! Отговори
До 9: БГ фан преди 12 години
Мижи да те лажем!------------------------------------При тройната ламя беше така, да!
27
12
 
5
 
! Отговори
муле преди 12 години
колко много обичат трайко. мале мале каква народна любов. ще ревете пак като вдигнат цените на тока, ама нали си обичате трайко. Само не забравяйте, че трайко лапка от евн по една чанта пари месечно. айде да ви е честито.
26
8
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
какви горива са паднали моля .. дизела и нафтата скачат.. бензина паднал с две стотинки това топли точно никой никои.. :)
25
9
 
5
 
! Отговори
Многострадална Генов преди 12 години
...Ваньо Танов го сгънаха като треторазреден държавен чиновник. Бойко Борисов и Валентин Златев разиграха евтини етюди. Борисов за да внуши на публиката, че работи само по закон. Валентин Златев за да не загуби окончателно доверието пред Вагит Алекперов...
24
8
 
24
 
! Отговори
герб преди 12 години
Браво на Трайчо Трайков задето не се уплаши въпреки ултиматумите и защитава твърдо българския национален интерес
23
8
 
7
 
! Отговори
... преди 12 години
Е що са сърдите като казах, че КЗК е за ЦСЗ ? Ми че само преди няколко месеца същата тази КЗК каза, че монополи няма, Лукойл е изряден и цяла година получава тлъсти заплати от моите данъци, за да разследва един казус...Ама може и да сте прави - не са за затвора, ами за гробищата...
22
3
 
25
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Това е едно истинско изпитание за правителството и народа като цяло. Успеем ли да се преборим с лукойл, после лесно ще паднат и всички остананли престъпни организации.
21
2
 
32
 
! Отговори
с. преди 12 години
Браво,че са ги подгонили!А кога ще погнат банки,мобилни оператори и прочее гадни и алчни ***!По три кожи смъкват тия ***!Крайно време да се изрине цялата *** от тая държавица!
20
11
 
8
 
! Отговори
topor преди 12 години
Мда. Явно яко са ядосали старшинката и и той започва да ги действа по устав. А това е най-гадно, служилите в БНА знаят.Само не ми е ясно кой е старшинката. Боко, Трайчо и компания са ефрейтори.
19
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Касичката на БСП нещо започна да се размирисва.Крайно време беше.
18
2
 
19
 
! Отговори
марти преди 12 години
Де да беше монопола само при горивата!!!Ами я погледнете за монополно състояние на пазара при телекомуникациите,електроразпределителните дружества,при определяне цените на хляба,олиото,захарта???