Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха

Чуха се призиви за оставки и отговорност на институциите
Обновена: 28 сеп 2011 22:49 | 28 сеп 2011 21:40,
705
Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха
Протестът в Благоевград. Снимка: БТА

Поредният ден на протести из страната, провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, премина спокойно. Днес по улиците излязоха по-малко хора, обидите и расистките лозунги почти липсваха, а вместо тях на места се чуха призиви за понасяне на отговорност от институциите.

По данни на МВР в протестите в София, Варна, Велико Търново, Асеновград, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе и Сливен са участвали 650 души. Задържани са 10 души, от тях трима непълнолетни, а петима – заради липса на лични документи.  Ето как преминаха шествията:

София

Без обиди на етническа основа, без нарушаване на обществения ред и с далеч по-малко участници премина шествието в столицата. Протестиращите обаче обясниха, че днешното шествие е подготовка за събота, когато се очаква по-голяма демонстрация. Хората се събраха при НДК и преминаха по бул. „Витоша“ до президентството, съпроводени от полиция. С плакат, гласящ „Равни права и задължения за всички граждани. Не на дискриминацията”, с възгласи „Българи – юнаци“, „Свобода или смърт“ и пеейки химна, те минаха по централните улици. Полицията не им позволи да протестират пред Народното събрание и хората скоро се разпръснаха. Към момента няма информация за инциденти и задържани.

Пловдив

Неголям брой младежи се събраха при Паметника на Съединението в Пловдив. За разлика от снощния протест, днес тук нямаше бурни възгласи. В района на пл. „Съединение“ бе струпана полиция, а униформените проверяваха документите на всеки, дошъл за протеста. Протестиращите пристигнаха на площада пред Централната поща, където в момента се провежда предизборен концерт. Там младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница и така накараха организаторите на концерта да спрат за малко музиката. В района на Джумая джамия, по главната улица и при общината има жандармерия. Обстановката е спокойна.

Асеновград

Около 200-300 души поискаха оставки в местната полиция по време на протеста в Асеновград. След случая в „Катуница“ хората изтъкнаха, че демонстрациите не трябва да бъдат насочени срещу ромските махали, а срещу държавните институции и поискаха те да понесат отговорността си. На протеста дойде и група от село Катуница, включително близки на двете починали момчета – прегазения Ангел Петров и приятеля му Павел Толев. Въпреки че протестът бе разрешен, на организаторите бе забранено да използват високоговорители. Полицейското присъствие бе засилено.

Благоевград

Още по темата

Над 60 души и около 30 полицаи, включително цивилни, присъстваха на протестното шествие в Благоевград. Шествието премина без инциденти и завърши с минута мълчание в памет на убития Ангел Петров и приятеля му Павел Толев, който издъхна в болница след протест в с. Катуница. Събралите се в Благоевград бяха категорични, че излизат на улицата за загиналите момчета, и се обявиха срещу действията на политиците, които години наред твърдят, че проблемът с ромите е битов. Те не вярват, че Кирил Рашков ще остане в ареста за дълго и се заканиха, че демонстрациите няма да спрат.

Въпреки че протестът в града премина спокойно, след него бяха пребити двама роми. Те са откарани в болницата в Благоевград без опасност за живота, съобщи „Фокус“. В ромската махала на града има засилено полицейско присъствие. По думите на дежурния полицай ситуацията там е овладяна и в момента се водят преговори с няколко от ромските лидерите.

Варна

Без многолюдни шествия премина вечерта във Варна и в Бургас. Във Варна 50-ина рокери поднесоха цветя пред Катедралата и почетоха паметта на двете загинали момчета в Катуница с минута мълчание. След като преминаха с моторите си през централните улици на града, те поставиха цветя на стъпалата на Катедралата, която бе заключена. Обстановката в града е спокойна, но в центъра има засилено полицейско присъствие и жандармеристи.

* Информацията е актуализирана към 22,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


705
Още по темата: протестиКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
628
0
 
1
 
! Отговори
Мери преди 12 години
*** въобще не са държани умишлено необразовани през изтеклите две десетилетия. Работата е в това, че нашата демокрация беше въведена и възприета като свобода да правиш каквото си искаш, вкл. и да извършваш престъпления, след което да останеш ненаказан. Партии и политици използваха братовчедите за електорат с/у 10-20 лв на глава от гласуващите. Интегрирането на *** започна в средата на миналия век, така че над 30% от тях - тези, които имаха това желание, се интегрираха, та дори смениха имената си и смятат за обида да ги наречеш ***. Много от тях имаха работа преди 10-и ноември и се трудеха като всички жители на БГ. Перманентната криза след 1989 г., която обхвана целия свят, даде своето отражение и в БГ; правителството на Косотв пък унищожи почти всички предприятия и кооперации, тези от НДСВ само пълнеха своите джобове, Тройната коалиция разката мамата на икономиката, а пожарникарят бълнува само магистрали. Отделно, в средите на необразованите *** се оформиха престъпни групи и водачи, които осигуряваха гласове при избори. Това е истината, като добавим, че политици ,депутати, партии разчитат на тези престъпни кланове, закономерно се стигна до събитията в Катуница българите скочиха с/у престъпната *** мафия. Сетне ще скочат с/у престъпната българска мафия, която е по-многобройна и зад която стоят правителство, президент, магистрати, депутати.
627
0
 
0
 
! Отговори
НС преди 12 години
Уважавате ли правителството?
626
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В СЪБОТА ЩЕ ОТИДЕМ "НА ИНАТ"
625
1
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Наблюдавахме *** слово на омразата, прераснало в умишлено убийство от етническа омраза!!! А според Бойко проблем били горящите къщи, а не етническите УБИЙСТВА?!?!? УБЕДЕТЕ СЕ САМИ...:1. След многократни обиди ***(Слово на омразата от страна на внуците на *** цар) и заплахи с убийство на ОТВЪРНАЛИЯ НА *** ОБИДИ АНГЕЛ. Информирали полицията и тя отговорила - "До-о-обре"...- Няколко часа по-късно Ангел е убит (Убийство от етническа омраза, предизвикано и ОРГАНИЗИРАНО от семейството на царя на местните бандити), а още ДВАМА ГРАЖДАНИ И ТРИМА ПОЛИЦАИ ОСАКАТЕНИ...!!!Наказателен Кодекс:Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението. (Цял бус със ***).(3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението. (Лично Цар Киро).(4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин. (Цялата фамилия на Киро Рашков).2. Полицията научава, че ИЗБИВАНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАЩИТАВАТ и...: - Над 200 жандармеристи, които са тежко въоръжени, охраняват селото и семейството на Цар Киро... В Катуница се командироват специални части от цялата страна."Изводи: - Очевидно е, че ПРАВОТО НА ЖИВОТ на българин е нищо, пред правото на Бандитски цар да живее където си поиска и да УБИВА КОГОТО СИ ПОИСКА - Ето това е НАЛОЖЕНОТО ни СВРЪХЛИБЕРАЛНО РАВЕНСТВО и извратеното разбиране на ПОЛИТИЦИТЕ НИ за КОНСТИТУЦИОННОТО ни единство на ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ- *** има право да изнасилва и убива, а българина задължението да търпи насилията и убийствата на децата си!!!Вижте въпиющия ЦИНИЗЪМ изречен от Министъра на МВР Цветанов: - Случаят в Катуница е станал предвид факта, че се е насъбирало напрежение в продължение на дълго време, което е ескалирало след убийството. Ще бъдат взети всички необходими превантивни мерки, за да не се допускат повече инциденти и безредици.Признания на министъра и неговите Изводи: 1. В България цари *** терор и ТОВА Е ДОБРО2. След това поредно убийство на българин, българите протестират и ТОВА Е ЗЛО3. *** терор ще продължава и занапред, под закрилата на МВР и ТОВА ЩЕ Е ДОБРО4. Важното е българите да са потиснати и отчуждени от държавата и себе си, да МЪЛЧАТ КОГАТО ГИ УБИВАТ и ТОВА ЩЕ ВИСШЕ ДОБРО ЗА ВЛАСТТА!!!Цинизъм, нагъл цинизъм, ВЪПИЮЩ ЦИНИЗЪМ НА КВАДРАТИ НИТО ДУМА ЗА СПИРАНЕ НА *** ТЕРОР!!!
624
0
 
4
 
! Отговори
ААА преди 12 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ СДС ТЕ ПЛАЩАХА ТОКА НА *** А КРАДЯХА ОТ НАС, НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП И ДПС ТЕ СА ЕДНО, НИКОГА ПОВЕЧЕ И ЧОВЕКА КОЙТО ЕДВА НЕ ПРЕДИЗВИКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ НИКОГА БОЙКО ***
623
0
 
1
 
! Отговори
ISTINATA преди 12 години
hahahahahahaha o6te edin takav SKANDAL i ni priemat v Shangen , taka bili kazali
622
0
 
1
 
! Отговори
ДО КОЛОЕЗДАЧИТЕ преди 12 години
От два-три месеца всеки четвъртък вечер от 21 часа в София се провежда нощно каране с велосипеди.Събират се средно около 200 човека, момчета , момичета, деца и хора на средна възраст, участвах и аз няма нищо лошо, дори бих казал, че е похвално.До сега всички са добронамерени, щастливи и НЯМА ИНЦИДЕНТИ. Обаче още първия път ми направиха впечатление доста неща. 1.Маршрутът на това каране е следният: Сборен пункт езерото Ариана и каране в парка, след това покрай паметника на Съветската армия, през подлеза и се спираме пред ПАРЛАМЕНТА под предлог да ни се обяви, колко човека участват, от там покрай Александър Невски, Английско посолство, ПРЕЗИДЕНТСТВО (покрай Министерски съвет и сграда на парламента), х-л Шератон, бул.Витоша, НДК (обикновено от там тръгват всички протестни шествия), . И основно каране в Южния парк в ПЪЛНА ТЪМНИЦА (КАКВО ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА БОЙ НА НЕГ_И В ТЪМНА НОЩ) само на фарове сред храсти и дървета !?!?!? СУПЕР НЯМА НИЩО ЛОШО ЩЕ КАЖЕ НЯКОЙ, ДА НАИСТИНА, може би.На връщане по бул.Витоша, ул.Солунска, демонстративно правене на 5-6 кръгчета с викове, тромби и звънци пред народния театър (до Министерството на войната), после по Славянска покрай Министерството на финансите, покрай х-л Радисън (и пак Парламента разбира се) и накрая съвсем тържествено спираме пред стълбите и на стълбите от източната част на паметника на Съветската Армия. Всички се подреждаме и си правим поредната култова снимка за спомен (НЕ КЪДЕ ДА Е , А ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ПОВТАРЯМ, АКО НЯКОЙ НЕЩО НЕ Е РАЗБРАЛ). Идеално, що не, правим си снимки след успешен НОЩЕН преход на София ЖИВИ И ЗДРАВИ! - Върховен маршрут, минава се покрай всички важни Институции на Р България, дори може да се съчетае с протести, само шефа още не е решил, иначе агитката, нещо като рекерска група, май няма много много да се замисли . 2.Шеф диригента на цялото събитие е не кой да е, а българина ВЯЧЕСЛАВ СТОЯНОВ дошъл от Бесарабия(Бивш Съветски Съюз) какъв голям родолюбец ние местните сме толкова ограничени, че добре че дойде човека чак от Бесарабия за да ни ОРГАНИЗИРА. Освен това нощно каране, той организира и дневни карания в събота и неделя, дори за месец направи с голяма група обиколка на България явно човека много обича ПРАРОДИНАТА СИ. 3.Има сайт и ВЪВ ФЕЙСБУК ОТКЪДЕТО СЕ КООРДИНИРАТ ВСИЧКИ СБИРКИ И СЪБИТИЯ скъп и подробен, направен майсторски, дори министерството на спорта няма такъв, щото няма пари явно И този сайт се казва ВЕЛОЕВОЛЮЦИЯ ИМА И ТАКОВА СДРУЖЕНИЕ (чудно и прогресивно име), само с една добавена буква много лесно може да се ТРАНСФОРМИРА на ВЕЛОрЕВОЛЮЦИЯ, става нали? КОЙ СТОИ ЗАД ТОВА СДРУЖЕНИЕ - Оказа, че човека си има и фондация ФАКТОР та някой щедър спонсор да пуска ЗА КАУЗАТА ПО НАЯКОЙ И ДРУГ ЛЕВ, А ЗАЩО НЕ И РУБЛА ? 4.Мисля, че беше на 08.09.2011, ТОЧНО ПРЕДИ ДА ТРЪГНА за поредното , НОЩОН КАРАНЕ реших да изгледам новините по БТВ и Канал 1. Журналист на една от двете медии беше решил да провери езиковите познания на случайни граждани, като показваше един текст с горе долу следното съдържание. Комисията е от пет члена и ги питаше дали има грешки в изречението верния отговор е ПЕТИМА ЧЛЕНОВЕ и аз научих все пак нещо от това проучване.Не само, че научих но и видях, че следващият интервюиран е ВЯЧЕСЛАВ СТОЯНОВ зарадвах и скочих от радост обаче нашият човек, не можа да отговори къде са грешките и най-демонстративно започна да се оправдава пред журналиста, че е ЧУЖДЕНЕЦ(АМА В САЙТА СИ Е ПИСАЛ ЧЕ Е БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН който сигурно е получил и европейски паспорт), и поради тази причина не е отговорил правилно. Самият аз му съчувствах и си казах, ами да, човека си е прав. 5.Официално си има водач на този поход друго момче, местен българин (което последните три пъти вече носи и мегафон и вувузела) Вячеслав обикновено се движи отзад или осигурява спирането на автомобилите при пресичане на улиците не е баш в шпицкомнадата иначе той пък си е баш диригента, СТРАННО ЗАЩО ТАКА ? Въпросът е Защо чак отскоро и то при управлението на ББ става това нещо, защо тройната коалиция не създаде такива условия, КОЙ СТОИ ЗАД ВЯЧЕСЛАВ СТОЯНОВ, КОЙ ФИНАНСИРА ТАЗИ ФОНДАЦИЯ, И КАК ЩЕ БЪДАТ УПОТРЕБЕНИ ЕНТУСИАЗИРАНИТЕ И ВЕСЕЛИ ВЕЛОСИПЕДИСТИ В ТЕЗИ ВЕЛОПОХОДИ ОТ ВЕЛОЕВОЛЮЦИЯ ?Отговор: Вячеслав Стоянов работи за Веломания, със собсвеник Драгомир, отраснал в Съветския съюз, руски възпитаник и човек на Държавна Сигурност и КГБ.Изнася продукцията си основно в Русия и Украйна.Точка по въпроса.
621
0
 
1
 
! Отговори
НС преди 12 години
Главното заптийство мобилизира епистоларния си резерв, за да ви плаши с призрака на коммунАзъма.
620
0
 
6
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
... Страстите изглежда се успокоиха................ЩЕ ВИ СЕ! "Страстие" сега се събуждат!Наричахте народа "тълпа", "електорат", "лош мат'рЯл", "рая"/стадо .... на къс повод искахте да го водите...... Злоупотребихте с народното търпение и толетантност!Хак ви е!
619
1
 
4
 
! Отговори
НС преди 12 години
320добавен от: НС преди 1 минутаМисля, че се подготвят изстъпления от страна на репрессивния аппарат на властта. На този въпрос трябва да се отдели специално внимание.Нека да има повече чуждестранни журналисти, белким помогне...
618
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, което е написала Марина е много страшно... Някой знае ли в колко часа ще се проведе протестното шествие във Варна (01.10.) ? Ще има ли такова?
617
1
 
5
 
! Отговори
НС преди 12 години
222добавен от: НС преди 4 минутиДобре е да се разграси в русските средства за масово осведомяване за митинга и за възможните изстъпления от страна на репрессивния аппарат. Ако е възможно, да се окаже дипломатическо давление върху властта, да спре террора над протестиращите.
616
0
 
9
 
! Отговори
Марина преди 12 години
Цитирам написано от една майка, била с детето си вчера на протеста в една от групите във Фейсбук! Помолих жената да се свърже с телевизия и да разкаже какво е видяла там! Дано го направи! Не съм чела 50 страници, ако е копнато се извинявам! Янка Ранделова Аз съм точно един от родителите, които снощи подкрепиха децата си с лично участие на площада, по улиците до полицейския капан в тунела. И понеже вярвам само на очите си,а не на манипулациите на полицията и медиите, мога да ви кажа от първо лице - никой от участниците не е търсил физическа саморазправа, каква пролята кръв?!! Нямаше пияни и дрогирани хулигани, ултраси и психопати, а предимно млади хора с национални знамена,пеещи химна. През целия път по главната никой не е пострадал, нито витрините наоколо, нито някой от полицаите от кордоните по целия път. Полицията, предварително подготвена по сценарий, насочи шествието в тунела и го загради от всички страни с коли и 4 автобуса СПООР-аджии с щитове и палки, като цялото улично осветление беше предварително изключено. И тогава по радиостанциите на шефовете им се дадоха команди от някои,стоящи някъде, в някакви кабинети - ВСИЧКО ДА СЕ РАЗЧИСТИ /чух го с ушите си/! Ченгетата започнаха да млатят с палки когото докопат, да събарят на земята и ритат децата без никакъв повод. С бой избутваха по 5-6 деца в тъмните странични улички и ги набутваха в микробуси. Крещяха на момчетата,че имали оръжие и това че не намираха такова не отменя факта,че щом полицая казва,че имаш оръжие - значи имаш! Но бой имаше само за младежите,въпреки че те не смееха да дразнят ченгетата. Всички като нас - по-възрастни и наглед улегнали хора,те не закачаха. Даже се правеха,че не ни виждат когато не изпълнявахме нарежданията им. Ние открито ги предизвиквахме крещейки "Защо биете децата?","Как не ви е срам!","Цар Киро ли ви купи бензин за колите",наричахме ги продажници и еничари...и нищо - не ни закачаха. Открито ги карахме да арестуват нас,за да видим как ще ни изкарат *** и хулигани. Нищо!! Нарежданията им бяха много точни - протеста трябва да бъде изкаран като проява на лумпенизирани футболни ултраси и хулигани,които са хвърляли камъни и полицията геройски е спасила мирното население от насилие. Не трябва да се създава впечатление,че това е протест на хора от всякакви възрасти срещу един от най-големите социални проблеми в държавата-***,генериращи 80% от престъпността в страната и тероризиращи българите от градове и села.Защото въпроса може да стане политически, а избори наближават....Края оставям на вас!Днес говорих с още едни възпитани, нормални хора, които са били с децата си на протеста, жандармерията съвсем целенасочето е почнала и пред тях да бие невинни деца, които са пеели химна и нито са хвърляли камъни, нито са чупели!
615
0
 
6
 
! Отговори
Turi4n преди 12 години
КОГО ЩЕ ПРИБЕРАТ В КАУША БЕ tam 6te wleze6 ti В СЪБОТА ЩЕ БЪДЕМ ХИЛЯДИ ПО ПЛОЩАДИТЕ НА СТРАНАТА 6te widim ,ostanaha 2 dena
614
6
 
0
 
! Отговори
до 652 преди 12 години
Няма нормална държава, която да толерира създаването на такива групи. Не си измисляй преувели4ени сравнения със Северна Корея, защото нящата нямат нищо общо.
613
1
 
7
 
! Отговори
една Българка преди 12 години
..."Протестиращите пристигнаха на площада пред Централната поща, където в момента се провежда предизборен концерт. Там младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница и така накараха организаторите на концерта да спрат за малко музиката. ..."Хайде моля, не пишете глупости. Концертът не беше предизборен, а ето този - eventsplovdiv.info/articles/view/1710Срамота е децата ни да искат справедливост и по-добър живот, а родителите им да не ги подкрепят.
612
0
 
6
 
! Отговори
НС преди 12 години
Когато им отнемем властта, ще ги изправим пред специален съд.
611
1
 
7
 
! Отговори
До 641 и 650 преди 12 години
Пълния контрол над медийте от страна на Правителството засегна и Интернет пространството. Закриването на неудобни групи във Файсбук, които защитават чисто граждански каузи, може и в краткосрочен план да осигорят някакъв медиен комфорт на ГЕРБ, но в дългосрочна преспектива ще причинят натрупването на още по-голямо недоволство сред българите. Освен това такива действия, по-подходящи за режимът в Северна Корея, ще се отразят на международния имидж на България. Неправителствени организации като Reporters Without Borders и Transparency International отразяващи индексите за свободата на словото и нивото на корупцията вече избутаха България с още няколко места на долу в списъците си и сега сме по-зле от Черна Гора и Руанда.!!! А Холадия и Финландия само чакат на какво основание да ни тръшнат вратата за Шенген под носа.
610
0
 
11
 
! Отговори
Жик-Так преди 12 години
Събитията в Катуница бяха тест за правителството, в който те тотално се провалиха. по-важното, обаче е управляващите да анализират причините за натрупания Гняв и да престанат да живеят в измисления си свят на лентички, журналистки, магистрали и пак лентички. В противен случай Бойко ще се пули точно като бай Тошо на пленума през 1989г.
609
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Георги Стефанов е посочен като Интернет експерт, а в свободното си време бил Фейсбук контрольор, каквото и да значи това.Лица в мрежата търсят всичко което е свързано с протести, Цар Киро и Катуница и го трият. Триенето на групите против мафията и в защита на хората от Катуница бе извършено само за няколко часа: Един от тези заради които и които групите със 78 000 човека, за освобождаване на арестуваните от Катунца българи, бяха закрити. Пак българин предател