Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха

Чуха се призиви за оставки и отговорност на институциите
Обновена: 28 сеп 2011 22:49 | 28 сеп 2011 21:40,
705
Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха
Протестът в Благоевград. Снимка: БТА

Поредният ден на протести из страната, провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, премина спокойно. Днес по улиците излязоха по-малко хора, обидите и расистките лозунги почти липсваха, а вместо тях на места се чуха призиви за понасяне на отговорност от институциите.

По данни на МВР в протестите в София, Варна, Велико Търново, Асеновград, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе и Сливен са участвали 650 души. Задържани са 10 души, от тях трима непълнолетни, а петима – заради липса на лични документи.  Ето как преминаха шествията:

София

Без обиди на етническа основа, без нарушаване на обществения ред и с далеч по-малко участници премина шествието в столицата. Протестиращите обаче обясниха, че днешното шествие е подготовка за събота, когато се очаква по-голяма демонстрация. Хората се събраха при НДК и преминаха по бул. „Витоша“ до президентството, съпроводени от полиция. С плакат, гласящ „Равни права и задължения за всички граждани. Не на дискриминацията”, с възгласи „Българи – юнаци“, „Свобода или смърт“ и пеейки химна, те минаха по централните улици. Полицията не им позволи да протестират пред Народното събрание и хората скоро се разпръснаха. Към момента няма информация за инциденти и задържани.

Пловдив

Неголям брой младежи се събраха при Паметника на Съединението в Пловдив. За разлика от снощния протест, днес тук нямаше бурни възгласи. В района на пл. „Съединение“ бе струпана полиция, а униформените проверяваха документите на всеки, дошъл за протеста. Протестиращите пристигнаха на площада пред Централната поща, където в момента се провежда предизборен концерт. Там младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница и така накараха организаторите на концерта да спрат за малко музиката. В района на Джумая джамия, по главната улица и при общината има жандармерия. Обстановката е спокойна.

Асеновград

Около 200-300 души поискаха оставки в местната полиция по време на протеста в Асеновград. След случая в „Катуница“ хората изтъкнаха, че демонстрациите не трябва да бъдат насочени срещу ромските махали, а срещу държавните институции и поискаха те да понесат отговорността си. На протеста дойде и група от село Катуница, включително близки на двете починали момчета – прегазения Ангел Петров и приятеля му Павел Толев. Въпреки че протестът бе разрешен, на организаторите бе забранено да използват високоговорители. Полицейското присъствие бе засилено.

Благоевград

Още по темата

Над 60 души и около 30 полицаи, включително цивилни, присъстваха на протестното шествие в Благоевград. Шествието премина без инциденти и завърши с минута мълчание в памет на убития Ангел Петров и приятеля му Павел Толев, който издъхна в болница след протест в с. Катуница. Събралите се в Благоевград бяха категорични, че излизат на улицата за загиналите момчета, и се обявиха срещу действията на политиците, които години наред твърдят, че проблемът с ромите е битов. Те не вярват, че Кирил Рашков ще остане в ареста за дълго и се заканиха, че демонстрациите няма да спрат.

Въпреки че протестът в града премина спокойно, след него бяха пребити двама роми. Те са откарани в болницата в Благоевград без опасност за живота, съобщи „Фокус“. В ромската махала на града има засилено полицейско присъствие. По думите на дежурния полицай ситуацията там е овладяна и в момента се водят преговори с няколко от ромските лидерите.

Варна

Без многолюдни шествия премина вечерта във Варна и в Бургас. Във Варна 50-ина рокери поднесоха цветя пред Катедралата и почетоха паметта на двете загинали момчета в Катуница с минута мълчание. След като преминаха с моторите си през централните улици на града, те поставиха цветя на стъпалата на Катедралата, която бе заключена. Обстановката в града е спокойна, но в центъра има засилено полицейско присъствие и жандармеристи.

* Информацията е актуализирана към 22,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


705
Още по темата: протестиКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
608
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, според Левски, който виси на стената зад теб, всичко което правиш се наказва със смърт.
607
0
 
13
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Нищо не се е успокоило, големите протести ще са в събота.
606
0
 
17
 
! Отговори
Браво Само така преди 12 години
Руснаците подкрепят протестите на Българите. За сведение на продажната БТВ. Ултрасите на Зенит: България за българите, а не за мръсотията!29 септември 2011 10:00 Ултрасите на Зенит Санкт Петербург опънаха транспарант: България за българите, а не за мръсотията!, по време на двубоя срещу Порто снощи. Руснаците победиха с 2:1 драконите във втория си мач от груповата фаза на Шампионската лига.Феновете на Зенит пък по всяка вероятност изразяват позиция около събитията, които тресат България в последните дни.
605
1
 
16
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
Забелязали ли сте какво прави Борисов, когато реже ленти и някакви момиченца му подават погачи той чупи залък и го пъха в устата на момичето срещу него. Самият той е признавал, че го прави от страх, защото никой не е опитвал погачата. Как би постъпил един човек, който има някаква елементарна морална устойчивост, ако наистина смята, че може да го отровят? Би ли поставил залък в устата на дете? Може би би се въздъжал да участва в такива публични акции, но някак сърце мъжко юнашко не трае. Борисов се наслаждава на властта, той няма стратегия. Той се наслаждава на властта така, както може да се наслаждава *** човечец, който възприема властта единствено като средство да подчини действията на другите на своята воля. Според мен стремежът му към власт не е обоснован от нищо друго освен от това. Това го прави опасен за страната, защото той е съвършено безотговорен човек. Той няма никаква визия за развитието на тази страна. Под негово управление по-скоро възниква конгломерат от визии, защото всъщност той не се интересува от начина, по който властта се упражнява, а единствено от това да я има. В резултат на това правителството на ГЕРБ все повече заприличва на конгломерат от феодални стопанства, където всеки обработва своята нива, а Борисов се втренчва тогава, когато усеща някаква заплаха за себе си, за своята власт. Плевнелиев му е неудобен и затова той го изкара на президентския пост.
604
2
 
7
 
! Отговори
бгр преди 12 години
Сапуна му е майката за тия цветнокожи разбойници разрушаващи всичко дето е градено с труд и пари. Да се разреши използването на огнестрелно оръжие за зашита на домовете. Като влезне *** или друг крадец да се убива на място и да не подлежи на наказание собственика! Това е истината. Друга оправия с *** НЯМА.
603
1
 
3
 
! Отговори
ISTINATA преди 12 години
ZA 638,TOVA KOETO SI NAPISAL E ISTINA,NO E ISTINA CHE DO EDIN, GERBERISTITE SA OT SASHTOTO TOVA KOTILO.FAKT E CHE NYAMA NITO EDNA PRISADA,NITO EDNA.A KAK DOIDOHA NA VLAST,S LAZI I OBESHTANIYA...VOZDATI E OT DESETILLETIE V VLASTA I KAKVO NAPRAVI NE E ZA PRIKAZVANE...I TI SHTE PLASHTASH ZA OVCHEDUSHIETO SI!!!!
602
1
 
14
 
! Отговори
до кривогледия 632 преди 12 години
Хаххаха правова държава било България. Ами като е правова и българин не си плаща сметките следват глоби и т.н. Като *** не си плати сметките - ееее това е нещо като културните им особенности. Културните им особенности още им налагат да си продават децата един на друг за кинти и после да правят секс с тях. Е Е на това аз пък ке му викам правова държава.
601
1
 
13
 
! Отговори
Дядо 130 преди 12 години
Затишие пред буря
600
1
 
24
 
! Отговори
ДИКТАТУРА-ГЕРБ преди 12 години
Току що изтриха групата "В ПОДКРЕПА НА АРЕСТУВАНИТЕ БЪЛГАРИ В СЕЛО КАТУНИЦА" с над 72 000 човека, която организираше мирните протести в БГ... Направо не повярвах на очите си............. Никога не съм мислел, че такова нещо може да се случи в 21 век в европейска държава...... Нямам думи......
599
4
 
9
 
! Отговори
Bielorussia преди 12 години
БЪЛГАРИЯ=БЕЛОРУС.Колкото в Белорус има демокрация и другаря Лукашенко не праща милиция да бие хората,толкова и в България има демокрация и милицията не бие хората!Родната милиция ги пази-българските Лукашенковци!
598
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че как няма да се успокоят страстите. Полицаите започнаха да записват данните на протестиращите. Снощи пък по ТВ показаха бит невинен човек от освирепяли жандармеристи. Управляваващите превърнаха държавата в полицейска. Бой страх и репресии са методите на Калин и Цецо. Как да отидеш да протестираш? Няма да гласувам за герб. Ще си пусна бюлетината за човек който няма нищо общо с властимащите или с опозицията. Вярвам че все още се намират честни и достойни хора.
597
11
 
8
 
! Отговори
ЗА 637..... преди 12 години
ТИЯ ПРАВА НА *** ...И ЛИПСАТА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ....ОТ ВЧЕРА И ДНЕС ЛИ СА ....??!ГОЦЕ,.. КОЙ ГО ИЗБРА И ЗАЩО....??!!!!!!ДОГАН , НЕГО ЛИ ПОСРЕЩАХА КАТО ЦАР В СТОЛИПИНОВО...?АСЕН АГОВ , НЕ ХОДЕШЕ ЛИ ВЪВ кв.ФИЛИПОВЦИ ДА УРЕЖДА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ...??!ДОН ЦЕЦИ ...ЗА КОГО ГЛАСУВАШЕ ДО СЕГА....???!КОСТОВ , НЕ ХОДЕШЕ ЛИ ПРИ ЦАР КИРО...???!!ЦЕЛТА ВИ Е ДА ПРАВИТЕ БЕЗРЕДИЦИ И ДА СВАЛИТЕ ГЕРБ!ТОВА Е ЦЕЛИЯ ЗАМИСЪЛ ОТ ТАЯ ЕТНИЧЕСКА КАМПАНИЯ- НА ДС ОТ БКП!ГУБИТЕ ВЛАСТТА -!ТОВА Е ИСТИНАТА !ГЕРБ, ВИ БИ
596
8
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
ДО 630СЪГЛАСНА СЪМ - БЕЗ ЧАСТГТА ЗА СОРОС И ФЕНОВЕТЕМИСЛЯ,ЧЕ КИРО Е БИЛ ПРЕДУПРЕДЕН ОТ РЕВИЗОРИ,ЧЕ МУ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА,КОЯТО НЕ МОГАТ ДА СПРАТ КАТО ПРЕДИ,ИЗПРАЗВА СИ КЪЩИТЕ,ДОРИ И КЛИМАТИЦИ МАХА,ЗАСТРАХОВА ГИ 2-3 ДНИ ПРЕДИ ТОВА И ОРГАНИЗИРА ЗАПАЛВАНЕТО ИМ ОТ ФУТБ.ФЕНОВЕ/ЛЕСНО ЕВТИНО,БЪРЗО/,ИЗГАРЯ ИМУЩЕСТВО,ДОКУМЕНТИ И Т.Н.-УДОБНО НАЛИАМА СГАЗВАНЕТО ОБЪРКА ПЛАНОВЕТЕ И СТАНАХА ПРОТЕСТИ-НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО ДО СЕГА СТАВАЛО СПОНТАННО, НО ВЕЧЕ ВЛИЗАМЕ В СЦЕНАРИЙ МН СТРАШЕН
595
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хах, вижте само колко много агенти има - говорят ни, че ставало дума за ***, които искали да дестабилизират славния мутромангалски строй. Дори не мисля, че им плащат - това е долният български манталитет да издава, продава и предава всеки, който ще наруши идилията на робското безвремие. Хора като facebook/#!/elenko, които докладват групи за "расизъм" и "противоконституционност", и изпитват садистично удоволствие да бъдат верни слуги на държавния апарат. Смърт за вас !
594
0
 
17
 
! Отговори
do 634 преди 12 години
Гражданинът се характеризира с права и задължения към държавата,чийто гражданин е. След като *** имат само права,а задълженията им се губят някъде- граждани ли са те?Никой не протестира против етноса,а за това,че всички трябва да сме еднакво граждани.П.С От *** до турчин има огрооомна разлика, турците никой не ги намесва в случая !
593
4
 
9
 
! Отговори
АЛО 630.... преди 12 години
"ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ"...ОТ ДНЕС И ВЧЕРА ЛИ Е...ХА,ХА,ХАААА...!АБЕ , ПИСАРЧО ПУТЬОВ....."ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ" НИ ГО НАЛОЖИ ПАРТИЯТА БКП/БСП....!СЛЕД 89г. , ЗА НАС ОСТАНАХА "СОЦ -ИДЕИТЕ"....ЗА ТЯХ "КАПИТАЛА" И ВЛАСТТА!СЕГА ГУБЯТ ВЛАСТТА И .....ТЪРСЯТ "ЕТНИЧЕСКИ ВОЙНИ" И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАЦИЯТА!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!
592
1
 
27
 
! Отговори
Az преди 12 години
В тази страна вече и киселото мляко не става. Виждам как вече и по форумите само платени драскачи от разни партии. Писна ми от вашите партии! Ако не бяха протестите, този *** Киро - нито щяха да го арестуват, нито да разберат, че дължал данъци. Това говори само едно, Киро и такива като него те управляват тази държава, а разните политици са техният харем, всяка партия чака да дойде време да я уважат и нея господарите и. Ако не се вземе властта на олигарсите, който и да дойде на власт ще е все същ
591
20
 
5
 
! Отговори
ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ.. преди 12 години
...СЪЩО СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СРЕЩУ КОГО ПРОТЕСТИРАТЕ ,ТОГАВА....???СРЕЩУ СЕБЕ СИ ,ЛИ...???!СРЕЩУ СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ, ЛИ....???!ИМА СЪД И ПОЛИЦИЯ .....АКО НЕЩО НЕ ВИ ХАРЕСВА ОТИДЕТЕ В СЪДА!!!БЪЛГАРИЯ Е ПРАВОВА ДЪРЖАВА!
590
2
 
24
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Иска Ви се да се успокоят!?САМО НАПРЕД, БЪЛГАРИ!
589
7
 
0
 
! Отговори
balgarin преди 12 години
ot buistvane nqma snisal prosto trqbva da smenim gerb s ATAKA