В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
14
 
! Отговори
Бивш банаджия до 32 преди 12 години
32Скъпи анонимко, защо не четеш постовете?Бил съм в БАН доста време!БАН е за България това, което е Гърция за ЕС!Скоро минах оттам да видя старите колеги!Качих се в машината на времето!Времето е спряло1В стаятасъщата колежка на същото бюро, до същата саксия!Всички са в кафето:АО,у , как си? Правиш ли кинти? Тука е мамата си трака! Пари нема!Отидох да видя един колега, не беше в кафето.Сктаята заключена!Имало паролаказа минаващ!3 почуквания!Вътре 2ма си наливаха винце и си пор
51
3
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Никой не отрича, че трябва да има образование и научни изследвания, просто не се прави така, както е сега. Дайте пари, пък ще видим какво ще направим. Учените да правят разработки по поръчка (не е задължително да са от бг фирми) и да продават този труд. Това е конкуренция - можеш - продаваш, не можеш - налягаш си парцалките. И с университети ни е същата работа - никой не иска да учи, но няма да закрием тази специалност, за която няма хора, ще ги приемаме даже и насила - това е положението.
50
0
 
3
 
! Отговори
за 48 преди 12 години
Ами на 70 години какво да направи бе, той е пенсионер, какво искаш.
49
6
 
8
 
! Отговори
Писна ми от БАН преди 12 години
Веднъж кандидатсвах за работа в БАН, като СИС ***. Оказа се, че научният сътрудник върти нон стоп частни проекти, а работното си място в БАН има за даденост.От многото любопитни случки от служители на БАН съм чул от самите тях, едно е сигурно.- Всички работят частно- В БАН дремят, за да се размотават и вземат нещо минимално, като социална помощ.Вървете си работете на частно тогава !
48
8
 
16
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Какво прави за нас и за държавата БАН господа? Прави научни изследвания и разработки в областите на медицината, физиката, технологиите, химията, биологията? Или може би възпитава велики научни капацитети, които работят в полза на народа? Съседът ми работи в БАН. На около 70 години е човека, ходи за по 2 часа на ден, 2-3 пъти в седмицата. Пият ракийка, праскат белотче и после дома. Защо аз да плащам за това, ще ми обясните ли?
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бивш банаджия, точно така е и сега, да. Ама то, който не е работил там не знае и си мисли, че защитава кой знае какво, а който работи и пак защитава, значи го е страх да не изгуби това, за което говориш... Мисля че наистина умните хора в БАН осъзнават колко гнило е всичко там.
46
8
 
14
 
! Отговори
Не сме добре ! преди 12 години
Няма държава в която учен да взима 2 пъти по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт. Почвам да вярвам, че някой иска да унищожи България и българите !
45
5
 
4
 
! Отговори
за 41 преди 12 години
Е България не може да е само частни фирми за да правите пари по-лесно! Иска ви се, ама не става.
44
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не мога да разбера, ако има млади, перспективни учени, с добри идеи и разработки... чий го дирят в БАН и защо лежат на едната заплата, че да протестират? Какво точно полезно са вършат за България? Къде са внедрените разработки? Колко от тях са внедрени в България... лицемери! Всичко е за кокала!
43
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако БАН беше футболен отбор Премиера щеше да намери начин да ги подкрепи финансово, ама те пусто не джиткат футболче
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Важното е да строим България! Магистралки, детски градинки, пречиствателни станциики, тва-онова и по-между другото да си вземем некое друго евро джобни. Ей така, щот е криза, зима иде. Наука, образование, култура, здравеопазване - м***йната му. Ние сме умни, образовани, културни и здрави, такива неща ни не требат. Кой не е такъв начи мат'риала е бил лош." Използвания начин на изказ да ви напомня на някой?
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз работя в частна фирма...правим пари. И сме на бюджет...много по-малък от 50 милиона.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СЕ ГРИЖИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ТОГАВА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ? ТУРЦИТЕ ЛИ ДА ДОЙДАТ И ДА СЕ ГРИЖАТ? БЪЛГАРИЯ НЕ Е САМО МИНИСТЕРСТВА И АГЕНЦИИТЕ КЪМ ТЯХ. БЪЛГАРИЯ Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ТОВА.
39
8
 
18
 
! Отговори
ева преди 12 години
Подкрепям всички, които протестират. Ефектът ще дойде, когато заедно с учените излязат лекарите, а с тях излязат и учителите и т.н. Иначе сме разединени и слаби
38
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БАН да надяват палтенцата и бегом към Сибир, където ще им са осигурени заплатите и местенцата. *** и нещастните, безполезни, сенилни, дърти *** ***. Смъ.т за тях.
37
8
 
12
 
! Отговори
комарджия преди 12 години
Айде на бас, че ако ГЕРБ бяха казали, че увеличават петорно бюджета на БАН, първи изпедерастените комунистите щяха да надигнат вой, че всичко те плащат с данъците си и не искат феодални старчета да си разпределят огромни заплати, без нищо да правят.
36
7
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Боко и Наука......мутра и знания....къде го това чудо-само в Бг може да го има.....!!!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tez ot ban da bjaha izlelzi na protes predi 20 god kato zakrivaha zavodite i rabotnizite s hiljadi ostavaha bez rabota ,a te si sedjaha na toplo i se hileha i se vodiha za inteligenzija deto dokarala demokrazija ,ha sega da gi vidim schtoto rabotnizite koi kak moja ozelja ama tezi njamat schans ,vsuschtnos nali na zapad mnogo turseli ucheni ,ami vednaga schte gi vzemat bee na super golemi zaplati ,ama tursjat ucheni de
34
7
 
8
 
! Отговори
МУТРА преди 12 години
Ние нямаме групировка БАН.Да я закриват и парите да ги дадат на ***,СИК,ВИС и ...Само ГЕРБ !
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съвсем логично е, че ако процесът на раздържавяване не спре в един момент държавата просто ще изчезне. Не виждам полза България да се превърне в територия контролирана от частни фирми.