В БАН надянаха въжетата

Учените протестират заради орязания си бюджет
Обновена: 1 ное 2011 11:52 | 1 ное 2011 11:52,
195
В БАН надянаха въжетата
Снимка: Булфото

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Още по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Абе магистрали да има, всичко друго е бял кахър.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако орежат бюджета на МВР и обяснят на полицаите, че трябва да се самоиздържат, те ще намерят начин да го направят. Обаче ще им ли полза за държавата от това? Според мен не.
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ко са наслагали тез въжета да фащат по една сопа и ние със тях и директно в парламента да им спретнем една пролет да видят чудо.
69
12
 
8
 
! Отговори
bai_jordan преди 12 години
Искам да попитам какво са изобретили последните 21 години в БАН?! Каквото и да е ! Нещо което да носи пари... някой? някой?
68
5
 
10
 
! Отговори
Стратегия преди 12 години
Нали Б.Борисов ви каза. Като няма работа за програмисти, ставайте овчари. Това е отношението на управляващите към образованите и умни хора.
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕКА СЕГА ДА СТЕГНАТ ПРИМКИТЕ...ДЪРТИ ТЪРТЕИ И ХРАНТУТНИЦИ...НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТИЯ КОНСУМАТИРИ И ***.НЕ МИ ПУКА ЗА ТЯХ.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако един учен направи разработка той може би ще иска да я патентова на свое име, а не на името на института за който работи. Отива в частна фирма и го прави. И след това българската държава естествено си плаща за да ползва патента - с парите на данъкоплатеца.
65
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези от БАН са като гърците. До сега получаваха всичко на готово и когато трябва малко да се побачка излизат на протест!
64
4
 
9
 
! Отговори
Време разделно преди 12 години
България не е единна, ни сме разделени:Столичани/провинция,граждани/селяни, червени/сини, Левски/ЦСКА, ГЕРБ(комунисти)/други комунисти, българи/***, българи/турци,"висша класа"(политици, "звезди" от всякакъв род/останало население, богати/бедни,връзкари/обикновени граждани, християни/други религии,и т.н. лозунга:"Разделяй и владей" важи с пълна сила за нас,това не е Държава,няма национален идеал, няма национална ценностна система,нито пък национално единство,въпрос на време е кога ще изчезне.
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми ко да кажа не знам ГРОБ до там ще ни докарат днеска БАН с въже на шията утре друг аз като ви разправях да изберем Волен не яжте асфалт сега нямало пари е къде са парите
62
1
 
13
 
! Отговори
Вече е ясно ! преди 12 години
Много *** народ сме ! Спор няма :)
61
1
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Станишев е виновен.
60
2
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Велик си бе ПИЧ!Идеята ти е чудесна!Създават футболно отборче и понеже Великата Тиква е фен на футбола,веднага им увеличава субсидиите,а Пицата и да мрънка нищо не може да направи,защото Великият така е решил!
59
4
 
12
 
! Отговори
Монката Д. преди 12 години
На нас наука не ни трябва. Трябват ни *** глави, които да гласуват за нас.
58
9
 
8
 
! Отговори
Един еБАН преди 12 години
Да сте чували скоро изречението : "Български учени откриха..." ; Минавам често в БАН и мога да ви кажа ,че там старчоците въртят частен бизнес на гърба на държавата. Трябва да се уволнят 80% от хората и да се преструктурира. Наистина тези милиони да влизат в приложение ,а не ей така дайте да им дадем щото цял живот преписвали/превеждали статии на чужди учени!
57
17
 
9
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Тия от БАН кво работят ? Само лапат кинти.Браво Бойко,мачкай червените феодални старци ! Само ГЕРБ !
56
5
 
5
 
! Отговори
ДО 46 преди 12 години
ДАНО БАН-ДЖИЯ НЕ ТЕ ВОЗИ С КАКВОТО И ДА Е "ПРЕВОЗНО" ОТ СПЕЦИАЛНОСТТА СИ, ЩОТО ДО НИКЪДЕ НЯМА ДА "СТИГНЕШ"!
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да попитам знаещите - на последния мач на националите я имаше 500 зрителя, я нямаше обаче - 140 млн за нов стадион. А за БАН няма 50 млн.,та въпроса ми е - нормални ли са тия работи Бюджета за подслушване не го и коментирам
54
7
 
18
 
! Отговори
How to... преди 12 години
Как БАН да получи необходимите средства:- Правят Вожда почетен член на БАН. - Правят Вожда академик по физика, математика, химия и т.н. - Правят си футболно отборче във В група и искат пари от Вожда.- Боядисват 2-3 сгради на БАН и викат Вожда да среже лентата.... и хоп... паричките за БАН са намерени и нещата тръгват :)
53
4
 
8
 
! Отговори
много жалко преди 12 години
Днес е ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! Кои са те, ли? Това са всички онези хора, които със силата на ума, словото и перото са се борили и допринесли за съхранението ни като нация. В продължение на традицията, днес би трябвало да празнуват журналисти, учени, учители...Верно, учениците не учат, но за тях това е поредния неучебен ден!Сутринта в трамвая двама юнаци коментираха, че май било заради изборите...Дайте да оплюем БАН, пък и нито ред не видях в "Днес"-а за празника. Какво го чака такъв народ?