Синдикатите пак не щат!

Продължава играта за новите промени в пенсионната реформа
Обновена: 1 дек 2011 14:30 | 1 дек 2011 14:26,
306
Синдикатите пак не щат!
Очаква се решение дали портестите ще продължат. Снимка: БТА

Синдикатите не приемат последните предложения на управляващите за пенсионна реформа.

Те напуснаха срещата в парламента с депутатите на ГЕРБ, на която КНСБ и КТ "Подкрепа" трябваше да се запознаят с новите промени, които предвиждат плавно повишаване на възрастта за пенсиониране за всички категории труд.

По-рано днес след среща с Бойко Борисов ГЕРБ предложи с по четири месеца на година да се вдига възрастта за
пенсиониране и за трите категории труд в началото на  2012, 2013 , 2014 г. В разговорите сутринта е участвал и вицепремиерът Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов.

След срещата с депутатите от ГЕРБ лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че свикват стачните комитети за обсъждане на нови протестни и стачни действия срещу така предлаганата пенсионна реформа.

Още по темата

"Това, което касае увеличението на пенсионната възраст, аз не видях разчет, който да ни убеди, че ефектите, които се очакват дори през 2018-2020 г., си заслужава тази жертва, която се иска", коментира Пламен Димитров.

"Кой какво е играл не знам, но играта продължава. И не знам кой как си е мислел, че ще я кара оттук нататък, но предложенията, които се правят в момента, ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността ще бъде и е изцяло и на правителството, и на управляващото мнозинство в момента", предупреди синдикалният лидер.

Управляващите бяха категорични, че новите предложения ще бъдат внесени в бюджетната комисия независимо от позицията на синдикатите.

"Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете", заяви Искра Фидосова от ГЕРБ и призова българските граждани да не се подвеждат.

Тя посочи, че до решението за плавното увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд се е стигнало, след като цяла нощ експерти са правили изчисления и са стигнали до извода, че това е в интерес и на работещите в първа и втора категория.

Например миньорите, които са първа категория труд, през 2014 г., когато ще трябва да получават своите пенсии от пенсионните фондове, ако увеличението на възрастта не е факт, ще получат по-ниски пенсии, отколкото сега, каза Фидосова.

„Ние не разиграваме никого, отговорни сме, най-важни за нас са интересите на гражданите и на държавата“, декларира тя. 

Ефектът от предложените промени през 2017 г. ще бъде 265 милиона лева икономии и то само от разходната част, коментира Искра Фидосова. Само от тази мярка до 2020 г. ще бъдат спестени около 630 милиона лева, а пак в края на периода, тоест отново към 2020 г., от целия пакет мерки, ефектът ще е общо около 6 милиарда лева.

ПГ на ГЕРБ се срещна и с финансовия министър Симеон Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
4
 
! Отговори
до 209 преди 12 години
Излезте,аз идвам с греди,пирони и въжета...! Теб пръв ще одера!
210
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
208 Малеее! Гербера все с тояга плаши! нали си няма акъл за друго:)))))
209
0
 
11
 
! Отговори
До 205 преди 12 години
Земеделците стачкуват защото за 1 дка им се плаща 0.25ст субсидия,така както на българските майки се плащат детски добавки изборно.Въпросът тук е,че има много резерви,които да доведат до съиране на средства за пенсии-намаляне на държавни чиновници,премахване 4часов ден,спиране на ненужните разходи/ремонт на Партийния дов,нови коли/,всеки да си плаща-ще му се намали РЗ.Та воята не е ли намалена?При 400 лв чисто вземам 295.Но си плащам,а те не искат.Защо ни са тогава?На мафията да се отреже глават
208
0
 
3
 
! Отговори
stanlei преди 12 години
И така не само *** са виновни за положението на НОИ . Ами колко от работодателите плащат осигуровки на минималната работна заплата а броят пари на ръка на работниците си . Е да ви кажа и аз не съм съгласен на мен да ми вземат примерно по 100 лв на месец а на друг които взема същата заплата като мен да го осигуряват на 270 лв да му вземат 20 лв на месец данък обществено осигуряване . Методите според мен са да се накарат горе посочените работодатели да внасят реални осигуровки на работниците
207
13
 
0
 
! Отговори
До № 206 преди 12 години
..."Революция незабавна !".... И после какво ще стане? Още по-голям глад и по-голяма мизерия! Или ще потекат реки от мед и масло? Какви са тези клишета? Активно гражданско общество, обществена организация, ама на бюджетна издръжка, а? Начинат е по единично и всеки за себе си да се оправи, има начини много, а не да се разчита на орагнизации, комисии, профсъязи идруги.
206
1
 
5
 
! Отговори
до 209 wiktor преди 12 години
Вики,2/3 от блока в който живееш не е народа бе муци....
205
1
 
15
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Няма да съберете и 200 души в подкрепа на Герб - не виждаде ли, хората се отвратиха от вас, и тези,които ви гласуваха, защото ги измамихте! Ако сега са изборите,няма да съберете и 1 процент!
204
2
 
11
 
! Отговори
mkati преди 12 години
Do 206 i 207 Абсолютно сте прави.Бойко Борисов се самоизбира и провъзгласява за командир.Не трябва да му позволим да ни унищожи.Свобода или смърт,ножа е опрял на кокъла и връщане назад няма.
203
2
 
9
 
! Отговори
Аребе преди 12 години
Изледте бе,виткуре,а не се барикадирайте в парламента,защото и там ще влезем и ще ви извлечем!
202
5
 
2
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Проблема с пенсионната система съществува не само у нас.Това е проблем на всички държави в Европа , САЩ , Канада , Япония . Не може нещо,създадено през 19 век от Бисмарк, да продължи да съществува почти без промени и в 21 век. По времето на Бисмарк средната продължителност на живота в развитите индустриални държави е била около 55 г.,а сега е около и над 80г. Раждаемостта е била с пъти по-голяма от сегашната.Е , излишно е да се убеждаваме за необходимоста от кардинални промени с тази система.
201
3
 
7
 
! Отговори
Анонимна до 194 преди 12 години
Аз може да лапам бахура,но повярвай ми знам за какво го лапам,взимам отношение в момента,защото съм заинтересована за народа си,а не защото си нямам,поне ми стигат при това ,че работя от собствения си дом,а ти го *** и ще продължаваш докато си на тоя свят....да видим кой е балъка,а ***...
200
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е как искаш да конфискува парите на олигарсите, като той също е част от тях;-) сам ли да се обере? излъга народа с ала бала приказки, никакви действия и това е резултата, а исе задълбочават проблемите.
199
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
209Ми хайде излезте де! нещо не ви виждаме:)))))) Аман от дебелогъзи гербери тип "Фидосова":)
198
8
 
4
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
И да протестирате, и да не протестирате. И да вдигнете възрастта за пенсиониране от 01.2012 и да не я вдигнете, бъдете 100% сигурни че най-късно до 1 година, така внезапно ще ви се наложи да се пенсионирате на 65 годишна възраст под диктата на Брюксел, че свят ще ви се завие. Горещо се надявам когато това се случи БСП да са на власт и да пелтечат като виновни първолаци пред комисар на ЕС и да се чудят как да обяснят на хората за случващото се.Само тоягата ще вкара Бай *** в правия път.
197
3
 
17
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Та това синдикати ли са?Защо не кажат на Бат ви Бойко и Дянкова истината-къде изтичат парите за пенсии ,здраве,та дори за БДЖ?Отиват при богатите олигарси и при ***,нали са им изборен електорат.С тях те спечелиха изборите.Знаят,че на следващите избори пак ще спечелят.Бат ви Боко се е самоизбрал.Народа не го е избирал.Сега тоталитарно коли и беси.Квото каже той - това става.Да богатее още и още.Една мутра ни управлява и всички му пляскаме за това.Браво народе овцедушен!!!
196
5
 
26
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 12 години
Революция незабавна !ГЕРБ на бунището на историята,катопоредния провален проект на ДС !Създаване на активно Гражданско общество, в противовес на олигарсите и купените медии !Кризата не идва от долу,тя е създадена от хора с много пари, които сега са хора с ИЗВЪНРЕДНО много пари !Парите не се губят, само си сменят собственика, в общия случай, средната класа плаща цената, а най-бедните са загубили каквито и да е било ценности и една им е мисълта ХЛЯБ !Все повече българи искат милостиня в София
195
14
 
6
 
! Отговори
georgi преди 12 години
*** продажниците.. гнус ме е от тия протестиращите. Вчера ме спряха на петолъчката, заради протеста на земеделците.. колко ги псувах мамицата им ***. Станаха милионери, а сега протестират и за още. Опънали едни големи маси, ядът кебапчета и пият бира а тракторите им блокирали движението. Нека ги оставят за една вечер там без охрана, лично ще отида да им нарежа гумите.. И тия от БДЖ-то.. в продължение на години са си го мятали от единия крачол в другия и взимат заплата за това..
194
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обикновените хора няма да плащат за това,че правителсвото не си направи труда да конфискува пари и имущество на незаконно забогателите.Бойко вместо да натисне олигарсите,кото окрадоха България се е насочил срещу най-бедните слоеве на населението.Така няма да стане.
193
1
 
2
 
! Отговори
до 193 преди 12 години
ги виждал ли си дрешки за 2000 евро та плямпаш
192
0
 
16
 
! Отговори
анонимнъ преди 12 години
Криво ми е, че имам две малки дечица и виждам как не мога да смогна, защото не е само въпроса до ГЕРБ, ами и до преди ГЕРБ и след него. Няма честни политици, голяма карма ги чака:))) Отиде си Васил Левски и с него българския народ.