Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!

ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБ
Обновена: 8 фев 2012 22:08 | 8 фев 2012 19:09,
134
Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия се е опитала да направи балансиран доклад - плюсовете, които правителството и магистратите могат да си сложат, са приблизително равни на минусите от несвършената им работа.

Но усещането от прочита на доклада оставя тягостно настроение. Може да го няма черно на бяло, обаче заключението, че властта се е уморила да прави реформи, прозира от всяка от 9-те страници на огласения днес пореден доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен едновременно с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

Призивите за повече решителност, за повече наказания ги няма само на заглавната страница на документа.

Много е направено от правителствата, които управляваха България през изминалите години, но остава под въпрос дали промените щяха да се случат без мониторинга на ЕК. Това изречение на нейния говорител също го няма в доклада, макар че то е една от най-тъжните констатации, с които получихме с първото му издание за 2012 г.

Още по-скръбно вероятно ще ни стане през лятото, когато Брюксел ще излезе с равносметка за изминалите пет години.

Основното послание от "техническият" преглед на 6-те показателя, по които ЕК ни наблюдава, показва, че борбата с корупцията е замряла, големите дела са прашасали, назначенията в съдебната власт продължават да се правят по неясни, но не и професионални критерии, че полицията действа аматьорски при гръмките си акции, събира негодни доказателства, че съдиите предпочитат условните пред ефективните присъди, че злоупотребите с еврофондове се наказват само с глоби, изборните резултати вероятно са постигнати чрез измами. И още колко други - в доклада почти отсъстват безглаголни изречения.

Още по темата
Еврокомисията е особено критична към половинчатостта на решенията, свързани с необяснимо забогателите политици, на които се разчита да управляват модерно България, и на магистратите, които да въздават правосъдие. Няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи, отнемане на имущество, получено по незаконен начин, сериозно заравяне в произхода на благосъстоянието на влиятелни хора, обезсилени са структури като бившата комисия "Кушлев", които са призвани за това.

Равносметката за борбата с корупцията - основният аргумент на холандското вето - не дава основания за особен оптимизъм, че то ще отпадне: 6 дела срещу магистрати и 6 оправдателни присъди, 1 осъдителна и 1 оправдателна присъда срещу бивши министри и депутати, 4 условни и 2 ефективни присъди срещу кметове.

На слънчевата страна е сложено създаването на спецсъда за организираната престъпност, назначаването на агентите на БОРКОР - новата служба за борба с корупцията, подобряване взаимодействието между съдебната и изпълнителна власт, имущество за 5 млн. лв. конфискувано, нова организация на прокуратурата, създаване на етични норми за магистратурата.

Достатъчно ли е това за отпадането на мониторинга през лятото, както се надяват мнозина, предимно в Румъния? Ако се случи, Холандия ще остане без сериозна причина да ни държи извън Шенген, защото то ще е признание, че сме си свършили работата.

ЕК ясно каза днес, че каквото зависи от нея, го е направила, че председателят ѝ Жозе Барозу говори за техническата ни готовност да се присъединим не само в София, но и на европейските лидери в Брюксел. Решението сега е на страните членки. То е въпрос както на честност, така и на доверие, каза днес говорителят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
24
 
! Отговори
jitan преди 12 години
Мен киселото зеле в бидона ми замръзна ,а вие се дърляте за некакъв Шенген...Не ви ли стана ясно че Европа и дреме на оня за нас,кога техните хора не могат да си позволят повече от 2-3 хиляди разходи на месец...ами аз да съм на техно место ще си давам бачкане на мойте ,а не на некви балканджий дето имат къщи по на два етажа ,домакинска маркова техника ,кокошки и прасета ,море и планини за чудо и приказ.....и управници лайняри!!!!!!!
58
4
 
22
 
! Отговори
Шенген лиииииии преди 12 години
Шенген само през крив макарон.....Холандия НИКОГА няма да ни пусне.... и са си прави...На запад през последните 15г. изплува само най-големия български ***...
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде *** ще се наак.ат от кеф , все едно се отнася за друга държава , а не за нашта Родина , мам.а ви интернационалиска ***
56
6
 
9
 
! Отговори
.... преди 12 години
Да живее Българския народ, които тъй обича да му го набиват постоянно от зад!
55
5
 
5
 
! Отговори
.... преди 12 години
Атентатът в църквата Света Неделя е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света.Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата Света Неделя в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.
54
5
 
8
 
! Отговори
.... преди 12 години
Гласувайте отново за БСП ака. БКП, и върнете на власт хората които ви биха на жълтите павета на 14.01.2009, гласувайте отново за единствената партия в България, позволявала си терористични актове в нашата страна, гласувайте за партията която погреба стотици хора в реките на нашата страна!
53
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прости гробари. За вас всеки който не ви харесва е комунист.Чакайте малко...защп ние сме комунисти след като вашият вожд беше охрана на комунист номер 1.Както се казва на английски(простено ви е че не знаете чужди езици) - it doesn't make any fucking sense!
52
2
 
20
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Ние вече не живеем а съществуваме нищо, че си сменихме хладилниците "Мраз" с гаражни ***.Но това Ви е критерият за подобрение на живота и никой и с нищо не може да Ви го промени. То Ви е природно забито.На Всички е ясно кои станаха Гербаджии!
51
3
 
22
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Другари Гербери,Вие ако си мислите, че серете най-ароматните *** и всички са длъжни да ги душкат и да се възхищават много грешите.Ако си мислите, че Вашите мисли и действия са най-правилните също много грешите.Ако си мислите, че Всички несъгласни с Вас са червени *** и *** също грешите тотално.В Европа не са *** които вярват на приказките на един или друг политик. Те имат много точна информация за всичко което се случва у нас. А у нас времето спря.
50
6
 
5
 
! Отговори
Брокер имоти преди 12 години
Трябва а ни приемат в шенген за да може да привличаме още руснаци да купуват имоти и да живеят в България за да могат и те да си ходят по света безпроблеми. Сега им обещаваме че купят ли имот и могат да стигнат до Париш ама вече питат защо неможат и скоро ше разберат че ги лъжем и ще спрат да купуват и тогава няма кой да купува имотите по морето и хилядите хотели и апартаменти на пясака ще останат празни
49
7
 
28
 
! Отговори
Тиквата преди 12 години
сви знамената днес - не бил виновен червения кмет на Харманли, Не бил виновен и Аню, Брей за ПРЪВ път на Борисофф са му виновни неиндетифицирани субекти. май сам ти си виновен, тиквенико? За това ли даде милиона - за да си изкупиш греховете? Там ли минава пътречката с контрабандата???
48
12
 
17
 
! Отговори
чичо преди 12 години
На мене не ми требе Шенген.Сакам да има работа и да си пия ракията със салатка и толкоз.Който сака да пътува да си вади виза.
47
19
 
6
 
! Отговори
.... преди 12 години
хайде долни комунисти, гласувайте на следващите парламентарни за ***, та после да ви бият пак на жълтите павета ;)
46
9
 
23
 
! Отговори
zuio преди 12 години
При Тато г.очаквахме девет милионния българин имаше работа и сигурност.Не искам демокрация.
45
8
 
11
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
GROB(m.k.k.)!.V PREVOD ZA NEUKITE GERBER4ETA GROB(mutro-*** komunisti)!.
44
4
 
33
 
! Отговори
zuio преди 12 години
Събужда се някакъв пенсионер една сутрин и какво да види - в къщата му светло, топло, парното работи, има топла вода... И изкрещява с ужас:- Жено! Комунистите са се върнали на власт!
43
1
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
Рекомунизация или декомунишзация ? Помисли ! Ти си интелигентен човек, вероятно привърженик на ГЕРБ.
42
4
 
29
 
! Отговори
94 преди 12 години
ГЕРБ И НДСВ СА ПАРТИИ ЕДНОДНЕВКИ.ВСИЧКО Е ЛОБИЗЗЪМ......
41
3
 
8
 
! Отговори
zuio преди 12 години
Рекомунизация на Булгария и членство в Евразийския съюз това е спасението.
40
6
 
40
 
! Отговори
В прав текст! преди 12 години
В доклада директно е упоменато, че изборите са купени. Още веднъж честито на президента и всички кметове "избрани" с листите на ГЕРБ. Този номер няма да мине през 2013 г. На практика Боко си купи последната година и половина от мандата.

Спонсорирани публикации