Яйцата до Великден гонят 60 ст.

Причината са "кокошите спацентрове", смята роден фермер
Обновена: 12 мар 2012 14:55 | 12 мар 2012 07:00,
321
Яйцата до Великден гонят 60 ст.
Цените на яйцата ще продължат да се покачват, смятат фермери. Снимка: Impact Press Group

Кокошите спацентрове могат да направят цената на едно яйце и 60 стотинки за Великден. Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив.

До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.

"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.

По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.

Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.

Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.

"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.

Още по темата

Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.

"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът. 

В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.

Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.

Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
16
 
! Отговори
любопитен преди 12 години
А грима и маникюра на кокошките,къде ще се прави?
241
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪЩАТА ИСТОРИЯ КАТО С КРАСТАВИЦИТЕ ПРЕЗ МИНАЛОТО ЛЯТО ... ИМАЛИ ЕШИРИХИЯ КОЛИ ??? И УНИЩОЖИХА ХИЛЯДИ ТОНОВЕ КРАСТАВИЦИ , А ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА , ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ ... И ДЕМАГОГИЯ ...
240
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
285 ... МИСЛИ ...КОЙ ПУСКА ТИЯ ФИТИЛИ ???
239
0
 
23
 
! Отговори
Judge Dredd преди 12 години
Вие луди ли сте, бе?!?!?!?!? Какви 0,30евро за едно яйце?!??!? В Испания за 1,10евро се купува една дузина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
238
5
 
4
 
! Отговори
СПЕКУЛА преди 12 години
ВСИЧКО Е ДЕМАГОГИЯ ... А НОВИНАРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИ ДЕМАГОЗИ ... НОМЕР 29 ПИСАХ , ЧЕ ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА - ВЧЕРА В 18 .00 ч. СИ КУПИХ ЯЙЦА ОТ КАУФЛАНД ПО 25 СТОТИНКИ . И КОМЕНТАРА МИ Е ИЗТРИТ ... ТАКА ЧЕ НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПРОСТОТИЙТЕ НА ДНЕС.БГ...
237
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарете на *** европейски съюз...да им пикая на щастливите кокошкиБлагодаря ви ЕС,че съсипахте и малкото ни радости в живота,сега и един великден като хората няма да можем да искараме...СМЪРТ ЗА ЕС,БЪЛГАРИЯ ДА ГО НАПУСКА!!!
236
1
 
18
 
! Отговори
Nora преди 12 години
В най-скоро време ще четем същото и за свинското, веднага щом почнем да къпем прасенцата и им дадем играчките. Съгласна съм с мнението, че нашенци по стар обичай идкат да забогатеят на мига, но и изискванията на ЕС са истинска идиотщина, на хора дето нямат работа и се чудят какви простотии да сътворят та да си оправдаят заплатите.
235
3
 
19
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
Я па ше си боядишем мойте яйца по Великден и ше ода да се чукам, да се чукам...:D :D :D
234
1
 
29
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
НЕ КУПУВАМ СКЪПИ ЯЙЦА!!!!
233
2
 
9
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Да не искаш да кажеш, че цената се поддържа висока с държавна благословия ????
232
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя "производител" какво се прави на луд?Изисквания на Евросъюза, дрън, дрън.... и иска ВЕДНАГА инвестицията му да се превърне в печалба! Е, няма такова "животно"! Да кандидатства по проекти, да тегли кредити и постепенно да се амортизира инвестицията! Наш *** иска моментално да усети "келепира" с цени 2 пъти по-високи от европейските! Аз специално яйца няма да си купувам, вкл. и след Великден докато не паднат под 20 ст.
231
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да попитам защо не се разрешава на нашите производители на яйца да продават продукцията си на вътрешният и външен пазар?Кой и кога е подписал тези квоти и защо сегашният министър извива като недо...бана вдовичка и не корегират тази свинщина?Или ще се съгласяваме с всичко с ЕС.Перценца,сепаенца и какви ли не простотии!Ами ако ЕС утре ви каже че за всяка кокошка личен акушер,вие какво ще го приемете като ***?Егати тъпоъгълниците!Какви министри сте кукли на конци!Продавате се са браво!
230
1
 
11
 
! Отговори
рури преди 12 години
как ще има щастливи кокошки, като производителите и консуматорите са пълни нещастници , но това е пълен абсурд.........
229
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
алчни герберасти ейййй
228
8
 
5
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 12 години
ГЕРБ НЕ НИ Е ВИНОВЕН ПРИЯТЕЛИ , ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО, НА КОГО СА ГОЛЕМИТЕ ПТИЦЕФЕРМИ,ТА НАЛИ СИ ГИ РАЗДАДОХА НА НАШИ ДРУГАРЧЕТА И СЕГА ИМ НАРЕДИХА ТЕХНИТЕ ДАРИТЕЛИ /ОТ НАШАТА ПАРТИЯ ЛЮБИМА//ЧЕРВЕНА////ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ ЗА ДА СЕ СЕЕ НЕДОВОЛСТВОТО НА НАРОДА И ДА ТРУПА ДЕВИДЕНТИ БСП ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА ЗА ТЯХ МЪЧАТ СЕ И СЪС ХЛЯБА ДА СЕ ЗАИГРАВАТ НО КОЙТО СЕ Е ЗАИГРАЛ С ХЛЯБА ХАИР НЕ Е ВИДЯЛ АМИН
227
1
 
23
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Живея в Англия.Цената на яйцата е много по-евтина от българската-ФАКТ!!!!10 яйца -85 пенса=20 ст на яйце.Първо заплатите са им 5 пъти по големи следва че производствените разходи са по големи .петролът е по скъп и все пак яйцата са по -евтини .МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАЗАРИ!!!!!
226
2
 
13
 
! Отговори
анти ЕС преди 12 години
ДОЛУ ГЕРБ! ДОЛУ ЕС !
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.:))) ех кога ще ни стигнат швейцарците
224
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на запад пред празник намаляват, а тук казваш - не. Така е, но е недоумявщо, защото всички вериги големи хипермаркети не са български!Чужденците тук я карат по балкански?
223
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В случая не ГЕРБ и тиквата са виновни, а алчността на производители и прекувачи. Как така на запад покрай празници търговците се чудят как да направят по-големи намаления и да спечелят от повече продажби, а у нас е обратното- мошенниците искат ден година да храни.Телевизиите пък повтарят как цените ще скочат заради празника.Ами това новина ли е в БГ? ДОКОГА ТАКА, БЕ ***??? Тази година всички производители май ще минат само на омлети след великден.Всички се заканиха да не купуват както преди