НПО-та искат оставка на Мирослав Найденов

Министърът използвал популизъм за проблема с кучетата
9 апр 2012 10:45,
108
НПО-та искат оставка на Мирослав Найденов
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

37 неправителствени организации от България и Европа поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

Още по темата

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и столичната кметица Йорданка Фандъкова, НПО-тата настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност".

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените псета са неефективни и популистки.

Неправителствените организации посочват, че 47% от случаите на кучешка тения в ЕС са установени в България.

Според екоактивистите обаче това се дължи не на голямата популация на кучета в големите градове, а на факта, че Агенцията по безопасност на храните "оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо" в малките населени места.

В отвореното писмо представителите на неправителствените организации обвиняват още, че БАБХ е усвоила огромни суми за регистъра на домашните кучета, който е трябвало да бъде готов през 2008 година, но все още не е влязъл в действие.

Природозащитниците обвиняват Найденов и за това, че не се е съобразил с препоръките на експертите и на Световната здравна организация за справяне с проблема с бездомните кучета.

Екоактивистите допълват, че министърът се опитва да поляризира общественото мнение, за да избегне диалог и анализ на "слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
18
 
! Отговори
природозащитници? преди 12 години
А кога най-сетне истинските природозащитни организации ще осъдят присвояването на името "природозащитници" от страна на кучкарите? Защото скитащите кучета и котки не само че не са част от природата, но са и заплаха за дивите видове. В този смисъл те са вреден дивеч и особено ако се появат в резервати трябва да бъдат отстрелвани.
42
3
 
5
 
! Отговори
az преди 12 години
Найденов е стабилен, кон да го е*е на лед не мърда, даже задна дава ...п.с. оставка след големи издънки не подаде, след тази ли ?!?
41
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много ме кефи некой хора как си интерпетират нещата ... Виновни са всички замесени, и хората, и НПО-тата, и контролните органи !Е вчера гледах по тв-то некъв шеф на фондация 4-и лапи, седи и ми разправя, как популацията се увеличила, щото хората си изхвърляли малките на улицата ?!? батко, аз от моите познати ни един не знам да гледа ***, а *** на улицата не съм видел ни едно марково, кои са тия хора дат изхвърлят само пумияри, ако не самите кучкари, които ги осиновяват само и само да не ги ..
40
7
 
10
 
! Отговори
Яхтсмен преди 12 години
Навсякъде по света доброволните екозащитни организации се грижат за животни в беда, такива над които се упражнява насилие, болни животни, промотират животни от приюти за да бъдат осиновени преди евтаназията. Само у нас те се мъчат да се месят в политиката и да диктуват какво да прави страната. Хайде всяка жаба да си знае гьола, а ? А Найденов е *** и е за сваляне иначе, да.
39
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 12 години
до 17 и как реши че кучкарите си исхвърлят кучетата на улицата ако е така всички бездомни кучета щяха да са породисти
38
1
 
4
 
! Отговори
до №33 преди 12 години
Ти, ментално обременения- виж си плюсовете и минусите от здравомислещите граждани на бълвоча, който си написал хаирсъзин такъв!
37
2
 
19
 
! Отговори
Ловец преди 12 години
Защо е разрешено отстрелването на вреден дивеч като чакали,вълци,лисици и др.,когато популацията им нараства,а за бездомните кучетата които ни убиват и разнасят зарази има друг стандарт?
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-дразнещия *** от това правителство!!! Напускай ***...
35
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Еколог съм, подкрепям 40 - коко.
34
2
 
8
 
! Отговори
Знаток преди 12 години
До Wew! Не става навсякъде градски..Излочиха ми 2 литра антифриз/ напоен във филии хляб/ и до днес ми се подхилват!Добре,че не започнах да ги угоявам с шоколад/бил уж много вреден според собственици на уродливи кученца?/.Сега търся технология, с която да ги държа настрана от посевите...ядат и краставиците, ровят лехите гадовете мръсни!Яд ме е, че нямам домашен крокодил или поне една хиена- те обичат кучешко месо!
33
2
 
20
 
! Отговори
коко преди 12 години
Екология значи грижа за природата.*** са в населените места.Еколозите да се разходят из горите да видят колко много незаконни сметища има,а не да реват в защита на ***!Явно около *** се върти яка далавера.
32
3
 
19
 
! Отговори
За бързо разрешаване преди 12 години
Аз пък искам никакви НПО-та да не спират бързото разрешаване на проблема. Ако се налага евтаназия за по-бързото му решаване и да се спре даването на пари от данъците ми за *** и на псевдоправозащитни организации, които поставят кучетата пред хората съм за. Предпочитам парите ми да отиват в домовете за сираци, за да се подобри живота на децата, а не за някакви си ***. Може да има и по-хуманни начини, но това бреме има възможност и трябва да се махне от гърба на данъкоплатеца час по-скоро!
31
3
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Не може не е нормално *** да ядат живи хора . Не мразя кучетата обаче уличните трябва да намажат куршума. Стареца го разкъсаха кучета насред столицата ни. Преди години в ловешко село една баба и изгризаха мускулите на краката и после ги ампутираха. Не може да продължава така.Да не говорим болестите , *** и мизериите от песовете.
30
3
 
14
 
! Отговори
Разумем преди 12 години
33 жестоко ме засегна, ще знаеш :) Нещо изпитваш затруднение да ми отговориш на простите въпросчета, а ? Давай, отклонявай темата, а аз ще питам пак - в КОЯ друга страна, особено такава в която има десетки хиляди улични кучета, държавните организации ги прибират за малко, и ги пускат пак на улицата ? Хайде, докажете че ние сме в грешка, а вие сте полезни и има полза от вас. Имете шанса сега :)
29
2
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ДА ОСТАВИМ КОЙ Е ВИНОВЕН. 1. ВСЯКО ДОМАШНО ЖИВОТНО В СОФИЯ С ЧИП. АКО ГО НАМЕРЯТ БЕЗ СТОПАНИН НА УЛИЦАТА ГЛОБА.2.ВСИЧКИ УЛИЧНИ СЕ ПРИБИРАТ В ПРИЮТИ И АКО ДО ТРИ МЕСЕЦА НЕ СЕ ВЗЕМАТ ОТ ХОРА ПРИСПИВАНЕ.ТОВА Е. ВСЕ ПАК ГРАДОВЕТЕ НЕ СА ЕСТЕСТВЕНОТО МЕСТООБИТАНИЕ НА КУЧЕТАТА, ЧЕ ДА СА ЗАЩИТЕН ВИД.
28
1
 
10
 
! Отговори
Пацо преди 12 години
И тука се въртат едни много пари а кервана си върви кучетата си хапят......Накрая контрата пак в нас обикновенните хора, изпокарани помежду си защото едни обичат кучета други не, някои нахапани, други болни от тения а и парите от данъцте където плащаме ги няма. Децата си играят в градинки пълни с ***.......С две думи насрана работа и няма скоро оправия докато се караме помежду си а не взимаме адекватни мерки.
27
6
 
17
 
! Отговори
Кучегон преди 12 години
Ликвидация на кучезащитните организации-най-добре да се закрият със закон, а членовете им да се съдят като престъпници срещу човечеството!Постоянно да се ловят с мрежи, дълги куки,с капани и др.техники кучета и да се транжират :1/ месото за зоол. градини, за п-во на консерви за животни и за износ в кучеядни страни, където е деликатес;2/кожите за преработване и за материали за чанти,портмонета, сувенири.Така ще се осигури рентабилност на дейността по опазване гражданите на София и страната!
26
14
 
8
 
! Отговори
Маринова преди 12 години
Прочетете малко повече за това, как се добива шистовия газ и тогава коментирайте. Много слабо сте запознати с проблемите. Според вас трябва да се изсекат горите, да се отрови земята, да се избие всичко,което е различно от вас/кучета,котки, хора,които не мислят като вас/ ..... вие сте жалки и комплексирани, учили и недоучили, липсват ви не само първите 7 годинки...
25
4
 
14
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Ясно от къде, прекалено си неграмотен, за да ме критикуваш, терористе. Не отклонявам темата, показвам основата на проблема. А ти ми покажи една страна в която кучетата ги връщат по улиците - една. Ще ти е трудно. Затова ти и дружките ти психопати няма да отговорите, а ще продължите да отклонявате темата. Но истината е, че вие сте част от проблема. И хората малко по малко го научават.
24
9
 
7
 
! Отговори
Ясно от къде преди 12 години
идва омраза - "Разумността". И в момента по закон агресивните кучета се приспиват. И в момента по закон кучетата трябва да бъдат кастиратни, за да не се множат. И в момента по закон ако изхвърил куче плащаш глоби. Кое от тези неща се изпълнява по закон ? И защо отклоняваш темата, дай да избием това което не може да ни се съпротивлява? Като си толкова отворен избий виновните взими си пушката и застрелай управляващите, ама не си.щото нишо разумно няма в теб само омраза.