Ще си имате студент? 500 лева на месец

Толкова трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист
Обновена: 12 апр 2012 09:08 | 12 апр 2012 07:00, Елка Василева
62
Ще си имате студент? 500 лева на месец
Както и да се смятат разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева. Снимка: архив, Булфото

Колко излиза месечната издръжка на един студент в България? Още ли има социални придобивки за мераклиите да учат? Дали не е икономически по-изгодно да учиш в Техническия университет в Русе или в този в София? Ще стигнат ли 200 лева на месец, ако детето учи медицина в Плевен, а във Варна - как са цените на квартирите.

Това са въпросите, които си задава всеки родител, още преди порасналото му вече дете да издържи и един кандидатстудентски изпит, пише “Труд”. Изборът на специалност от повечето семейства е направен още през септември. Сега обаче идва още по-важната тема - къде да се кандидатства и дали ще успеем да издържаме нашия бъдещ висшист.

“Труд” направи груба сметка за най-належащите разходи в университетските градчета у нас.

Както и да се смятат разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева, които трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист. Независимо дали учи във Варна, Търново, Пловдив или София.

Това показва справка за най-належащите разходи на младежите със студентски книжки в ръка. Минималната сума е 200 лева, а максималната (без изхвърляния) е около 600 лева. В нея влизат парите за квартира или общежитие, режийните, транспортът, храната, джобните и за културни мероприятия/дискотеки.

Перото “креват” се оказва най-скъпото за младежите - от 50 до 150 лева е минималната сума на месец, която се дава за квартира, обясниха младежи. Сметките за храна са доста разтегливи и индивидуални - около 5 лева общо е средно минимумът за обяд, вечеря и напитки в мензите. Хапването навън не е евтино, дори да се заложи само на пици и сандвичи. Разходите за градския транспорт са различни - от 70 стотинки за билетче (В. Търново) до 21,50 лева картата за цялата мрежа в София.

Проблемът е, че работата е кът, а стипендиите - не стигат.

Да си студент у нас си е доста скъпо удоволствие. Една средна заплата едвам стига да се покрият елементарните разходи за живот на един бъдещ висшист. Да не говорим, че пари за разни глезотии като културен живот или нови книги по правило няма. Има за евтина храна в мензите, за промоционален билет за кино, за ксерокопия на учебници и за мизерни стаи из общежитията.

Беднотията не е нещо нетипично или ново за студентстването. Проблемът е в това, че след ученето и дадените пари за уж безплатното ни образование мизерията пак остава. Родителите, които сега пресмятат къде да изпратят детето си, знаят, че дипломата не гарантира нищо. Дори често е път към борсата на труда.

Българинът винаги е давал мило и драго за образованието на детето си. Но вече май само дава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: студентиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой е цвета на нацията, тия дето се изтрепват по дискотеките в Студентски град и проституират ли?
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия всеки студент си се издържа сам... и университетите са авторитетни, отварят врати, имат тежест.В България ти излиза доста солено некачественото обучение, в университети на които половината дипломи са фалшиви и половината изпити купени.Няма нито един български университет в нито една ранглиста, дори и на последните места, какво да се коментира повече!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като по учебник : Ей така с икономически и правни хватки може да се смачка цвета на една нация. Да не забравяме, че всичко се връща.
45
12
 
1
 
! Отговори
Mima преди 12 години
Az sum studentkav sofia,a bashta mi e bisnesmen v gorna orqhovica. Do sega ne sum gladuvala ili mezersvala, ama imam priqteli kudeto vse gladni stoqt i vse pari na zaelm mi iskat !!! Da imash pari sred tolkova bedni ne e sushto hubavo. Dano se opravi jivota v taz strana.
44
1
 
6
 
! Отговори
ццццццц преди 12 години
500 лв на месец ??? - за кое по-напред
43
0
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
"колко скъпо излиза невежеството" - Зависи какви са ти връзките. Връзките са основата за намране на работа според 90% от населението другото е вториюен фактор.
42
2
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Еи и тука избуяха правописните ***. За безумните клавиатурни подредби на операционните системи (междувпрочем някой са на *** от БАН) да кажете нещо. Знаете ли къде е Я,Ч,Ю,ь на разлчните подредби. Има поне 7 варианта. Вари го печи го пак за нищо не става. Намерете "имейла на веб сайта на хан аспарух" и си го лепнете на стената като онази ист(Е)ричка дето в национален ефир гордо дава акъл как да се подобрят учебниците с глупости :)
41
11
 
5
 
! Отговори
стоденд преди 12 години
ас като бех стоденд през 2000-2005 г. само джобните ми беха по 1500 лв. на месец бе мишки оделно си вървеха таксите за ониверситетакато завърших и тате ме ореди на добре платена позиция и в момента заплатат ми е 4к
40
1
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Така е само дава. Има ли за всчки от местата дето Министеро ги дава за пример със заплати по 1500 лева? НЕ! Във Фалирала Гърция колко е минималната заплата, а средната, а за вишисти? 500 е малко. 750 беше според синдикатите за издръжка на 1 човек. До 10 -15 000 аванта за студентски семейства с 2 деца се добраха малцина.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като бях студент преди 10 години живеех със 180 лв. на месец и не се оплаквах
38
1
 
12
 
! Отговори
Мам преди 12 години
500 лева е стабилна сума, но понякога се налага и повече и айде моля ви спрете се с чалготеките и глупостите, не всички студенти са такива! А дори и да ходят не е чак всеки ден, стига сте правили преувеличаване. В светата ви Англия, дето все я тикат за пример, запоите са по-тежки и гледките са потресаващи-има снимки в интернет огледайте се! Тия ако бяха толкова мирни и послушни, нямаше да се правят на ***, по-зле и от нашите пияници, като дойдат на море!!!
37
6
 
7
 
! Отговори
родител преди 12 години
Затова - в Германия! Е, то е при условие, че става въпрос за образование, а не за запои в Студентски град!
36
1
 
17
 
! Отговори
И аз преди 12 години
До 28Изобщо не си запознат с нещата.Няма начален учител,който да започне с 500 лв.Започва се с 450.От там нататък след 10 години ставаш старши учител и ти дават още 50 лв.Ако училището е с много ученици- може да ти повишат заплатата. Ако работиш добре-може да ти повишат заплатата.Ако директорът реши -може да ти повишат заплатата.А след като толкова ти е приятна работата в мола-да разгъваш и сгъваш дрешки на префърцунени каки защо ти е било да учиш педагогика-щото такова те приеха или за диплома
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Malko sa tezi 500 leva.Tezi razglezeni studenti,samo porkat kato praseta i se drogirat.I sled tova ronqt sulzi che nqma rabota za tqh.Napravete semestura pone 800 leva ,da si sednat na zadnicite i da uchat!!!Az kazah !
34
2
 
2
 
! Отговори
vessela преди 12 години
Strahotno obrazovanie - nashite detza pridobivat izklu4itelni akademi4ni ka4estva i kogato roditelite napulnat jobovete na BSP-kite ni prepodavateli.
33
3
 
23
 
! Отговори
Веселина преди 12 години
Много глупава статия - написана на долнопробен език и изпълнена с бакалски сметки. Да бяхте публикували рецепта за козунаци, много по-висока литературна стойност щеше да има.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати и оптимистите-с 500 лева ще заприлича на студент от Бухенвалд.
31
2
 
30
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
На Бойко Борисов не му трябват инженери , лекари, учители , на него му трябват овчари, картофокопачи плащачи на скъп бензин от Лукойл, и Калинки , то и без това е достатъчно да си фалшифицираш диплома и Герб веднага те назначава на висш държавен пост, така че очаквайте още по-високи такси и разходи за да учиш в университет
30
1
 
14
 
! Отговори
Овчарин преди 12 години
Ей,хорааа...!Овчари и картофопроизводители й трябват на тази държава!Кви студенти,кви 5 лева?!
29
0
 
19
 
! Отговори
Професора преди 12 години
АЛоооооооооооооооо Купени платени медии!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Дума не обелва нито една медия за вчерашните масови побои извършени от *** строители и несебърски мутри над студентите от НСА край Несебър!!!!!!!!!!!!!!!!!!Скапана държава мене да ме изберат за премиер ще напълня затворите,а тези за които няма място на бесилото!