Близо 600 млн. лв. декларирани от хонорари и наеми

Най-високият обявен трудов доход за 2011 е 4 млн. лв.
24 апр 2012 22:08,
13
Близо 600 млн. лв. декларирани от хонорари и наеми
Ако чакате до последно, може да ви се наложи да чакате на такава опашка. Снимка: Impact Press Group

587 млн. лв. доходи от наеми и хонорари са декларирани в подадените до този момент годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна. От тях 177 млн. лв. са посочените във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имуществото, съобщиха от НАП.

Останалите 410 млн. лв. са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти-изпълнители, продажба на изобретения и др.

В същото време двадесетимата най-богати българи до момента са декларирали общо 16 млн. лв. доходи по трудови правоотношения. Първият от тях е с годишен доход от близо 4 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че досега са подадени едва половината от очакваните декларации за облагане на доходите. По-малко от седмица преди края на кампанията – 2 май, в офисите на НАП в цялата страна са приети общо 240 000 декларации. Близо 21 000 от тях са пристигнали по електронен път, а още толкова по пощата с обратна разписка. Най-много граждани – 75%, са предпочели да подадат формулярите си на място.

От НАП съветват хората, които така или иначе са посетили офис на агенцията, да се възползват и да вземат своя Персонален идентификационен номер (ПИК). Този код дава дистанционен достъп до някои услуги на НАП, без да е необходимо закупуването на електронен подпис.

Ако имат ПИК, гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП шефът им. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.

От НАП предупреждават, че ако гражданите изчакват крайния срок, за да подадат своите декларации, може да им се наложи да чакат по опашки, както в офисите на агенцията, така и в пощенските станции.

Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, клиентите на НАП могат да получат по телефона от Информационния център 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна. Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за вид плащане, е публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали хазайката ми си е декларирала дохода от наем? Дано!
9
1
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Топло. Много си близо. По-скоро е на някой ДС или отрочето, дори внучето.Хайде със здраве и не бъди наивен!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бас хващам за квото кажете, че тия 4 мииона са на някой важен гербер бонуса!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
Бедняк преди 12 години
А казват, че от заплата не се става милионер. Възможно е, ако заплатата ти не е 4 млн
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
To не бяха ПИН,ПУК,ЕГН,РД,ЦДР,ДВ... и кво ли още не и защо?За да си измислят и данъчните сега ново-ПИК.Ами за какво ни е ЕГН-то,за *** ли,та да ходим до НАП и за нов код-ПИК?Дават ли си сметка колко кода и кодчета и паролки имаме в главите си,та ни товарят и с техните проблеми.Аман от таз скапана държава!КАФА бре,господа данъчни,омръзна ми от вас.
5
2
 
27
 
! Отговори
НАП - ТРАП - ЦАП преди 12 години
Да си платиш данъците или тока? А - тока - зелено палчеБ - данъците - червено палчеМоля, гласувайте! Ще организираме томбола за всеки, който плати данъци върху МИЛИОНИТЕ и МИЛИАРДИТЕ заграбени от нашите родители с мизерните им пенсии. Печалбата засега я пазим в тайна!ПП Очаквайте новите, празнични увеличения на цените на парното, тока, водата, телефоните, данъците, въздуха, който дишате.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как така изчислиха колко декларации трябва да бъдат подадени. Според мен няма да бъдат подадени така планираните декларации, защото е криза и е масова беработица.
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
300 милиона лева са само раздадените бонуси в администрацията, с които ГЕРБ спечелиха изборите през 2011 г.
2
3
 
9
 
! Отговори
Цвителина преди 12 години
Двадесетимата най-богати българи до момента са декларирали общо 16 млн. лв. доходи по трудови правоотношения, двама от тях са от Смолянска област с общ годишен доход от близо 4 млн . лв.
1
3
 
25
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Тези 4-ри мл. е...моят доход,от продадените...тикви в Кривунделово.Скрил съм част от прихода от кауните и кратуните,защото ще стана...неприлично богат.