Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"

Премиерът присъства в медиите 4 пъти повече от президента
25 юни 2012 12:00,
292
Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Това сочат данните на лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация", представени днес.

Министър-председателят присъства в медиите четири пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

Публикациите за Борисов за периода януари-май са 3670, двойно по-малко са за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980 и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Медийният рейтинг на премиера Борисов през май е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36% в положителна посока и 33 на сто в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35% одобрение и 37 на сто неодобрение.

В медиите обаче положителните публикации за тях са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов.

"Независимо че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера", коментира още той.

Според него медии "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като PR-и на някои от личностите от политическата сцена.

Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература.

"В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус. През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост", каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите са се насочили в онлайн медиите, обърнали са се към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
4
 
! Отговори
Асен преди 11 години
А ние работим, за да го изхранваме и да плащаме забавленията му.
229
1
 
5
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Т ' ва момче с топката работи ли нещо?
228
0
 
3
 
! Отговори
до 280 преди 11 години
мръсната пяна излезе отгоре, това е действителността
227
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 280А пък ние виждаме ометена хазна и нов дълг който ще съсипе окончателно тази страна! Това виждаме. А ти нищо не виждаш, защото "заплатата" ти е замазала очите!
226
1
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Досега не помня такова нагло, арогантно, неработещо и некомпетентно управление! И всичките преди тях, взети заедно, не могат да ги стигнат по паразитизъм! Тези са *** на гърба на народа! Тези са най-мразените политици! И това явно е взаимно, защото за три години доказаха, че са по-зле и то много от предишните, доказаха, че мразят народа и сеят омраза и интриги; настройват всеки срещу всеки! Това не е управление, а геноцид!
225
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да го помпат, той си остава идеалния образ на Бай ***! Просто е съвършен!
224
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе колкото и да го помпат, царят си е гол
223
2
 
1
 
! Отговори
- преди 11 години
Не е странно, че за премиерът се пише повече от колкото за президента. Всеки тук знае коя е Меркел, а кой е чувал дори името на президента на Германия?Сигурен съм, че повечето си мислите, че канцлера е държавния глава дори
222
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E, тия откриха минералната вода ! :))) Ами, че то това го знае всяко хлапе. 90% от медиите са на хранилка при Герб. И журналистите ги знаем поименно. Дали ще си потърсят друга работа , когато им лъсне *** или ще се правят на "дръж ми шапката" ?
221
0
 
23
 
! Отговори
Проблемът на тези преди 11 години
медии е, че само *** им вярват. А глупендърите вече са на изчезване. Гробарската партийка на Боко е пътник и той го знае.Затова гледат да грабят като за последно.
220
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мачкай ББ ***!
219
0
 
15
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Медийния образ на Бойко Борисов го помпат (не безплатно, разбира се) още от времето, когато беше главен секретар на МВР по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Някой спомня ли си кога за последно е виждал по телевизията настоящия главен секретар на МВР и как се казва. А сега помпат имиджа на ББ даже и с държавни пари чрез Първа инвестиционна банка.
218
1
 
3
 
! Отговори
виж ни преди 11 години
кучета сме ще спреш ли сега
217
0
 
17
 
! Отговори
ЕХ,БОКО БОКО преди 11 години
КОЛКОТО ПО-ВИСОКО ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ ИЗДИГАТ ПРЕСТЪПНАТА МУТРА,ИЗПЪЛНЯВАЩА ДЛЪЖНОСТТА ПРЕМИЕР НА РБ,ТОЛКОВА ПО-ЛОШО ЩЕ ПАДНЕ ОТ ВИСОКОТО. СГРОМОЛЯСВАНЕТО ЩЕ Е С ГРЪМ И ТРЯСЪК.БАЛОНЪТ НА МУТРАГЕНА Е ТОЛКОВА НАДУТ,ЧЕ *** ЩЕ ХВЪРЧАТ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ.НЯМА КАК БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ ОЦАПАНА ОТ ТОЯ РЕЗИЛ С БОРИСОВ- КОНТРАБАНДИСТ И НАРКОТРАФ.И КОЙ ЗНАЕ ОЩЕ КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЗА "ПРОЧЕЛИЯ ВИНЕТУ".ДЕ УИКИЛИЙКС, ДЕ. ЧЕ И SIMO(ЦРУ)ЗА КАПАК.БЕЗСРАМНИК.
216
13
 
2
 
! Отговори
иво-рз преди 11 години
Преди години медиите създадоха излъсканият до безупречност образ на Гоце, но тога никой не гъкна за бракониерските му подвизи. Сега за всичко все Бойко Борисов им е виновен. Ако той не беше на власт половината драскачи и "актьори" да са умрели от глад.
215
0
 
9
 
! Отговори
www преди 11 години
Premieryt Boiko Borisov napylno oprovergava teoriqta na Charles Darwin za proizhoda na vidovete. Boko e jivoto dokazatelstvo, che *** e proizlqzla ot choveka, a ne obratnoto...
214
0
 
17
 
! Отговори
ДО 263 преди 11 години
Е КАК ДА ИМА НЕЩО В МЕДИИТЕ КАТО ВСИЧКИТЕ ОСОБЕНО ЖЪЛТИ СА НА СОЛТАШАЦИТЕ МУ - ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ С ПАРИ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ - ГЕПАЧИ ОТ КЛАСА ДАСУЩ КАТО ВИНЕТУТО - ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАМ НИ НА ТЕЛЕВИЗИИ НИ НА ВЕСТНИЦИ НИ НА САЙТОВЕ , ТЕ ПИШАТ ЕДНО , А КАТО СЕ ОГЛЕДАМ КАКВО СТАВА - МИ ТО СЪВСЕМ ДРУГО - ПО ДОБРЕ ДА ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ И УШИТЕ СИ
213
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази шайка негодници от Гроб начело с Бойко и Цецо са за затвора! Аз не искам да чакам още 1 година да ме правят на *** разни *** с килийно образование, които знаят само да крадат! Когато някой им посочи правия път, те вместо да се замислят и го послушат, просто го смачкват. Това положение е по-лошо от това в Чили по времето на генерал Борисов, пардон генерал Пиночет!
212
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре че ни казахте, понеже въобще не мое се сетим самостоятелно
211
1
 
33
 
! Отговори
зиино преди 11 години
Медиите *** краката на Тиквата и са станали слуги на властта.Дори в жълтите вестници няма и ред срещу празноглавия премиер-футболист, каратист, художник, шахматист, тенисист и какъв ли не.Култа към личността на шофьора на др.Живков е ужасяващ.След време ще се срамуваме от днешната клоунада.