Хиляди протестираха в защита на горите

"Властта без контрол е произвол", предупредиха активистите
Обновена: 20 юни 2012 21:48 | 20 юни 2012 21:47, Бойчо Попов
409
Хиляди протестираха в защита на горите
Няколко хиляди се събраха на поредния протест срещу Закона за горите. Снимка: Булфото

Няколко хиляди души се събраха на организиран в социалните мрежи протест под надслов "Скиори, сноубордистки и други туристи за природата".

За разлика от предишните няколко протеста, които се проведоха на Орлов мост и доведоха до блокиране на възлови кръстовища в столицата, този протест беше разрешен от общината.

Много от събралите се граждани носеха ски, дъски за сноуборд и друга спортна екипоровка. За да оборят твърденията на премиера Бойко Борисов, че новият Закон за горите се подкрепял от всички, които обичали зимните спортове.

Шествието започна от НДК, през бул. "Витоша" и спря за кратко пред Президентството, където протестиращите запяха "Хубава си, моя горо". След това множеството се понесе към сградата на Парламента, където се състоя и импровизиран митинг.

"Ние настояваме за открит консултативен процес по този закон. Управляващите приеха това предложение и от утре започва един легитимен процес - нещо, което ни бе отказано през декември. ГЕРБ наруши закона, когато на 21 декември миналата година внесе промените за обсъждане, което преждевременно приключи на 27 декември. А по закон за това са необходими две седмици", заяви Андрей Ралев от неправителствената организация "За Витоша".

Днес стана ясно, че няма сближаване на позициите по най-важната точка - да няма строителство без изключване от горския фонд, т.е. застроените терени да се водят гора само на хартия.

Нещо повече, на преговорите управляващите са предложили нов спорен текст - частни лица и компании да могат да строят  в земи публична държавна собственост.

"Няма да ви предадем и по този въпрос", заяви Ралев пред хората.

"Надявам се утре, в 14.00 часа, парламентарната комисия по земеделие и гори да приеме ветото на президента и в някой от следващите дни да бъде гласувано и от парламента", каза Тома Белев от "Зелени Балкани".

Едва след това според него ще може да започне ново обществено обсъждане на спорните текстове в закона.

"Трябва да останем нащрек и да бъдем бдителни. И предупреждаваме политиците и медиите - ако се заиграете, ще се наиграете", заяви друг от организаторите на протеста.

Един от открояващите се плакати на протеста пък гласеше "Властта без контрол е произвол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
2
 
! Отговори
ALEK преди 11 години
ГЕРБ иБТВ СА МАФИЯ
285
0
 
3
 
! Отговори
cigar.stisnat преди 11 години
Не може да се изсичат горите това ще доведе до проблеми с прородата и естествения баланс това трябва да се спре.
284
0
 
2
 
! Отговори
Само така преди 11 години
Подкрепям ви за протеста и ще се включа и аз. Евалата на всички които искат да се спре безумието и да се чуе гласа им.
283
0
 
7
 
! Отговори
баба преди 11 години
ГЕРБЕРИТЕ ИСКАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ГОРАТА. ТОВА Е ЦЯЛАТА РАБОТА.
282
0
 
0
 
! Отговори
Дими преди 11 години
По скоро петел.
281
1
 
14
 
! Отговори
коко преди 11 години
От 2000 година насам страната се обезлесява.Сече се законно и незаконно,палят се гори и материала се изнася.Някои хора направиха дебели пачки от тази далавера.Горите са пълни с незаконни сметища.Трябва да се сложи край на тази вандалщина. Еколозите да не реват за правата на ***,а да отидат на място да видят за какво става въпрос.А и през 1989 година едни хора крещяха по митингите,а други спечелиха от това.
280
0
 
5
 
! Отговори
мъка преди 11 години
Н,дейте тъй бе! Ами на КОлтурния минисТер внучкити все в Австрията ли да ходят, немили недраги?
279
6
 
0
 
! Отговори
Дими преди 11 години
Пиленца малки,дъртите *** ви сложиха кънките.Питай Белев и Марин,защо Витоша е застроена с частни имоти по ваше време,защо ген.Марин построи прогимназия в Родопите,след като е взимал 2000лв заплата.
278
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
AZ PA ISKAM FABRIKI NA SEKADE I BEZDOMNI KU4ETA .NEMA DA E ZLE EDIN MOL S 4ALGOTEKA DO NEGO NA VURHA NA VITOSHA I ZADULJITELNO MAGISTRALA DA MOJE MUTRITE BEZ PROBLEM DA IDVAT OT SEKA TO4KA NA BULGARIA
277
0
 
18
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
вчера гледам новините и по едно време на екрана кой?фидосова!егати 42инчова плазма не може да я побере!
276
0
 
14
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
ПУСКАМ СИ КАБЕЛА И НАТИСКАМ КОПЧЕТО ЗА БТВ И НА ЕКРАНА МИ ИЗЛИЗА;НЯМА ВРЪЗКА С ТОЗИ КАНАЛ!БОКО ТВ ВЕЧЕ НЯМА ДА Я ГЛЕДАМ!
275
0
 
10
 
! Отговори
до 361 преди 11 години
Коментар без аналог.По-точно не би могло да бъде казано.Въпросът ти предполагам е реторичен.Герб е рожба на много порочно зачатие от прелюбодейци без морал.
274
1
 
7
 
! Отговори
Дими преди 11 години
Преди 15 години строитеството на Витоша беше на нивото на резиденцията а погледнете сега докаде стига,Тоя мазен каскет Белев сега ми се прави на еколог.
273
1
 
6
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
До Анонимен 370:Ай, стига с тез ядрени отпадъци, без ток на свещи ще ти е много лесно сигурно! Те хората са помислили как да ги съхраняват и са много по-малко опасни отколкото *** в политиката!
272
2
 
1
 
! Отговори
Дими преди 11 години
Къде е простотията ми бе Минке,по времето на Тома Белев парк Витоша беше застроен почти до Копитото.Селски хитреци такива.
271
1
 
4
 
! Отговори
До дИМИ преди 11 години
дИМИ, дИМИ,от къде толкова простотия у тебе.да не си им светила на тези еколози?*** си ти..
270
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лъжееколозите да попротестират срещу аец защото всички разбраха че са менте
269
0
 
18
 
! Отговори
Kak ste преди 11 години
Защо не кажат от колко писти има нужда и да се проведе държавна (обществена) политика по въпроса? Видяхме свободния пазар, какво може в Слъчев бряг.И въпрос: Колко струва едно влекче на старо? Купувам го и искам да строя писта, събирам дървен материал, казвам няма клиенти, местя лифтчето, искам нова писта, събирам дървен материал, няма клиенти, местя лифтчето...Колко трябва да го ядем, за да прогледнем?И къде раздават тези двайсетолевки? Досега да съм изкарал 300 кинта ;-)
268
16
 
3
 
! Отговори
Дими преди 11 години
Повечето от тези псевдо еколози не са посадили и едно дръвче през живота си,пет лева не са дали за нашата природа.
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ai stiga s tva Belene ve razbirachi - tva kuco i kioravo stana qdreni fizici...kvo shte gi pravite qdrenite otpadaci posle sled 800 000 godini polurazpad.... i glupenderite vi marmoreshti edno i sashto...