Четири партии сигурни за следващия парламент

Доверието в кабинета се стабилизира, а в Плевнелиев пада
Обновена: 14 юни 2012 17:03 | 14 юни 2012 16:45,
282
Четири партии сигурни за следващия парламент
Четири партии влизат в Парламента. Снимка: Булфото

Четири партии ще застанат зад банките в парламента, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ, БСП, “България на гражданите“ и ДПС.

Подкрепата за ГЕРБ в началото на юни е 22.3 на сто, показва национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 31 май и 7 юни сред 1025 души.

На второ място остават БСП, подкрепена от 18 на сто от запитаните. 5.5% пък заявяват, че биха гласували за “България на гражданите“ - партията, която Меглена Кунева предстои да учреди на 1 юли. Гласът си за ДПС са готови да дадат около 5 процента от избирателите.

Под четири процентовата бариера остават “Атака“ с подкрепа 1.5 на сто. Разпадът на Синята коалиция се отразява негативно на ДСБ и СДС. Партията на Иван Костов получава 1.7%, а доскорошните им партньори малко по-висока – 2.1 на сто.

37.2 на сто от запитаните са заявили, че няма да гласуват.

Като цяло управляващите успяват да запазят  одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на нивото от преди три месеца.

Положителните оценки за президента Росен Плевнелиев остават над два пъти по-високи от негативните - 39 процента към 15 на сто. Мнение за дейността му не могат да изразят 46 процента. Общественото мнение е силно поляризирано за първите 100 дни от работата му - 35 процента смятат, че работи по важни задачи, но други 37 на сто не виждат съществен фокус във работата му. През последните три месеца държавният глава губи 4 на сто доверие.

22 на сто от запитаните пък одобряват работата на кабинета, а 33% изразяват негативна оценка. Негативните оценки за правителството намаляват с 3%.

Според социолозите не може обаче да се говори за тенденция на покачване на доверието към кабинета, тъй като 45 процента от анкетираните се въздържат от оценка за работата му.

Парламентът традиционно не се радва на високо одобрение. Едва 9 на сто подкрепят работата му, а 14 на сто оценяват положително работата на Народното събрание.

Най-голям ръст в одобрението сред членовете на кабинета бележи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 23.2% я определят като успешен министър. Лек ръст в доверието бележат и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов(22.7%) и министърът на културата Вежди Рашидов(12.3%). На положителна оценка се радват и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов(16.4%) и министърът на външните работа Николай Младенов(15.8).

Двамата нови министри – на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на здравеопазването Десислава Атанасова – засега “наследяват“ по-скоро критично отношение, характерно и за предшествениците им. Добрев и Атанасова се радват на подкрепата на 6 на сто от анкетираните.

Негативни оценки се дават и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, на финансите Симеон Дянков и на околната среда и водите Нона Караджова.

Премиерът Бойко Борисов пък получава подкрепата на една трета от имащите право на глас. Оценката за министър-председателя Бойко Борисов продължава да е положителна - 36 процента и 33 на сто отрицателни оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 238, 240 ясно е че си едно и също лице. Агитацията ти е на нивото на 9 септември. Ужас. Ако наистина ви се плаща то не могат ли молко по-интелигентни да си хванат. Та при вас ефектът е обратен. Аз съм фен на ГЕРБ но от вас ми се драйфа.
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кой е правил тези менте-изследвания? Не видях никъде. Ясно - на когото е платено!
190
1
 
4
 
! Отговори
до 237 преди 11 години
"Дойде ли гордост, идва и срам." - това пише Библията по отношение на хора, като теб
189
2
 
4
 
! Отговори
справедливо преди 11 години
Министър Тотю Младево води най- тежкото министерство и ......не е наследил вредните првички на предшествениците си.......Успешен Митистър е и Г-н Тотю Младенов!!
188
2
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ще влезе ГЕРБ с квалифицирано мнозинство и значително по - малка част от досегашните от ДПС!!!Защото е ясно ,че ГЕБР не е Атака и част от електората на ДПС може изобщо да не гласува...
187
3
 
7
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Има защо рейтингът на министър Найденов да е толкова висок. Той е един от политиците, които са съпричастни към пробемите, не се страхува да е част от тях. Довежда всичките си начинания докрай и не ги прави с цената на всичко, винаги е отворен за диалог и решенията се вземат само след изслушване на всички страни по даден проблем.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако религията и армията не стуватнацията изчезвахора бол по тая земя... ще дойдат по-чисти и възвишени :)
185
1
 
5
 
! Отговори
до 240 преди 11 години
абе каква религия и армия бе баце, и в двете цари разгул.
184
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Куневица в парламента - хубав виц
183
3
 
4
 
! Отговори
до 238 преди 11 години
абе баце,комунисти ли са ти изпили мозъка?религията и армията са стожер на нацията, интелигеницията е свободен матрял.
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZASHTO PAK DPS TESA PREDISHNI IZEDNISI VSICHKI VECHE IMAT STASH KAK SE KRADE ,,,OHHHHH NEZNAM VECHE NA KOI DA VERVAME.
181
10
 
10
 
! Отговори
Sleipnir преди 11 години
важното е дпс и бсп да са в опозиция.
180
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де,мен защо никога не са ме питали за кой ще гласувам и на кого симпатизирам?
179
9
 
7
 
! Отговори
националист преди 11 години
Гласувам за НФСБ и ще изхвърлим политическия ***!
178
3
 
7
 
! Отговори
homo faber преди 11 години
Прогнозите са имагинерни и безпочвени. Най-логичен е наказателен вот и влизане в парламента на националистически партии - НФСБ, ВМРО... А още по-вероятно е свирепо манипулиране на избирателите и измами с изборния вот!
177
3
 
12
 
! Отговори
xxaxa преди 11 години
България на гражданите аз не ги виждам никъде... БСП , ДПС , НФСБ , АТАКА това виждам аз... даже и герб не виждам камо ли там другите измислени партии,ама май тиквата от сега се е разбрал с някой партии кой къде да купува гласове и още от сега си знаят кой с колко % ще е... *** ***
176
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако избори се печелеха с краденеБСП е N1 !
175
8
 
15
 
! Отговори
пепи преди 11 години
да не се окаже ,че по стар навик бокич е откраднал повече и от тройната коалиция и от симеончо и от костовото умножено по три,да не стане както чакахте симеончо и сега не искате да го чуето ,да не стане същото и с тиквата
174
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сбогом БСП!
173
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Никъде няма да заминат, щото каквото и да гласуват хората, ГЕРБ си имат депутати и те ще носят ли носят бюлетинки в чувалчета и ще се разхождат по центровете избирателни за да следят за реда и, че всички гласуват редовно... за тях :)

Спонсорирани публикации