Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"

Премиерът присъства в медиите 4 пъти повече от президента
25 юни 2012 12:00,
292
Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Това сочат данните на лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация", представени днес.

Министър-председателят присъства в медиите четири пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

Публикациите за Борисов за периода януари-май са 3670, двойно по-малко са за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980 и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Медийният рейтинг на премиера Борисов през май е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36% в положителна посока и 33 на сто в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35% одобрение и 37 на сто неодобрение.

В медиите обаче положителните публикации за тях са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов.

"Независимо че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера", коментира още той.

Според него медии "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като PR-и на някои от личностите от политическата сцена.

Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература.

"В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус. През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост", каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите са се насочили в онлайн медиите, обърнали са се към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
5
 
! Отговори
ДО 184 преди 11 години
Алооо, ВНОСНИЯТ ТОК ЩЕ Е ПО-ЕФТИН ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В Бг.....СИГУРЕН СЪМ !Как мислиш ,ако построим наша АЕЦ ,.....то 'НАШИТЕ "БИЗНЕСТМЕНИ ",ЩЕ ПОЗВОЛЯТ ЛИ ПО-ЕФТИН ТОК ЗА ---- Бг-ПОТРЕБИТЕЛИ...?Нали веднага ще сравнят цените с -----"УЖ"Европейските ?
149
0
 
9
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
Що е то медия и има ли почва то у нас?
148
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО БОЙКО, БРАВО БОРИСОВ! От както е на власт този истински българин работи само за благото на България! Той е новия Левски на фона на прогнилата от корупция посткомунистическа държава и е един от малкото, който наистина милее за страната ни и иска да я промени към по-добро! А комунистическата ***, която ограби държавата ни, както и турчин не я грабил, да си затваря мръсната лъжлива уста! Сега *** като видяха, че държавата се закрепи и вече се посъбраха пак пари за крадене, правят всичко възможно да свалят Борисов и да се върнат пак на власт за да могат пак да продължат както преди да крадат на воля! Но народа вече никога няма да позволи на тия червени пладнешки обирджии даже и да помиришат власт!
147
2
 
8
 
! Отговори
plug_n_play преди 11 години
Плевнелиев като няма собствено мнение, а ползва това на Бойко Борисов - нека да му е за урок това отразяване в медиите. Той е като една своеобразна кукла на конци! До кога ще търпим да имаме такъв президент?
146
1
 
10
 
! Отговори
topor преди 11 години
Айде и тук да се разпиша преди янките да са се събудили.Имаше едно време една игра с думичките: "Балонът се надува, надува, надува! Надувайте момчета, да стане на парчета! Буууум!!!"Та за Четящият "Винету" това е бъдещето!Айде, спорна работа!
145
7
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Това е ---ПРЕМИЕР ,А НЕ ЛУКОВА ГЛАВА !
144
3
 
11
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 180 - анонимното момче/момиче, а може би и двете. Въпросът е че тези 4 милиона бяха похарчени просто ей така?! ГЕРБ си го бяха решили, че спират строежа много преди този доклад и те го направиха само и само да покажат на хората, че уж се консултират! А за Белене, те съветват да отидеш и да видиш какво езеро са изградили за няколко години и колко много пари са наляти. Инвестицията се връща рано или късно, но плащането на скъп ток, внесен от Турция остава за цял живот.
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tozi e kato batman taka pi6e6e vav ispanski vesnik ako vidi mesi i ronaldo kak rita topkata 6te se skriat i nema da izleznat na stadiona
142
14
 
3
 
! Отговори
мучачо преди 11 години
когато кумунетата риват значи всичко е наред
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
178 - Дебелото момче4 милиона бледнеят на фона на милиард и половина за езерото на шараните в Белене... Капиш Другарю?
140
1
 
18
 
! Отговори
пффф преди 11 години
Ей,герберасти прости и неграмотни...на мен ми омръзна да прикривате високата безработица с приказки за некадърност!Хората не са *** и виждат много добре нещата!А ако всички са "кадърни и можещи" като вас,тежко и горко ни!Айде стига вече - при управлението на ГЕРБ безработицата гони пик и хората са зле!Бастааа...
139
4
 
8
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До Дарина, Ха-ха! Ю мъст би кидинг! А какво по-точно е направил Боко, освен да взима самосиндикални решения без никаква консултация от който и да е било. Уж се консултира с HSBC относно АЕЦ Белене, а накрая дори не успяхме да видим самия доклад, за който платихме 4 милиона!! 4 милиона ей така си отидоха, това ли е направим Бойко, че заслужава да е в новините всеки ден по 100 пъти и ние да си губим времето като го обсъждаме, а на него му дреме на шапката за нас..
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
174А на вас кой ви плаща? Цанков камък? Белене? От там ли взехте капиталец?
137
8
 
0
 
! Отговори
MiTak преди 11 години
ДНЕС.бг и БТВ са комунистически медии.
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
172...бе ти наред ли си?Мача беше в Разград бе ***, а не във *** София, която ГЕРБ управлява седем години.В Разград не са некадърници като софийските кметове...
135
7
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ плаша на медиит преди 11 години
... но с вашите пари!С парите от бюджета сами си плашаме за пиар на ББ и ЦвЦв
134
4
 
3
 
! Отговори
Дарина преди 11 години
Плевнелиев явно не е заслужил да се споменава от медиите по-често отколкото ББ. Той не полага големи усилия да реша дори малка част от проблемите на българския народ. Предпочита да се разхожда из чужбина "уж по работа".
133
2
 
10
 
! Отговори
Гаринча преди 11 години
ББ - това е най-великият футболист от политиците и най-мъдрия политик от футболистите! Ама не искам да го виждам изобщо! Дали си въобразява, че може да е ритнитопковец?
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво за вица брато
131
1
 
20
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
В медиите обаче положителните публикации за тях са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов. А, добро утро! ГЕРБ си плащат на всички и проблеми няма. Вземете една телевизия като БТВ, която се води свободна и с ясно изявена гражданска позиция. Да, ама не! Всичко е булшит, защото Боко и тях ги върти на малкия си пръст. Нали си спомням все още как отразяваха протестите срещу отказа от един проект като АЕЦ Белене, срам и позор! Изкараха протестиращите като най-големите ***..плащай!