Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"

Премиерът присъства в медиите 4 пъти повече от президента
25 юни 2012 12:00,
292
Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Това сочат данните на лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация", представени днес.

Министър-председателят присъства в медиите четири пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

Публикациите за Борисов за периода януари-май са 3670, двойно по-малко са за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980 и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Медийният рейтинг на премиера Борисов през май е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36% в положителна посока и 33 на сто в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35% одобрение и 37 на сто неодобрение.

В медиите обаче положителните публикации за тях са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов.

"Независимо че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера", коментира още той.

Според него медии "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като PR-и на някои от личностите от политическата сцена.

Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература.

"В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус. През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост", каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите са се насочили в онлайн медиите, обърнали са се към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
13
 
! Отговори
ЦК на БКП/ГЕРБ преди 11 години
От Центалния комитет на най-долнопробната *** на комунистите БКП/ГЕРБ призовават: довечера нашия вожд ще си свали гащите и ще се нагъзи, всеки гербер е длъжен да му олиже голямата дупара с език!
169
2
 
14
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 188, Това, че си пълен тапир изобщо няма да го коментирам, то е ясно на всички. Само не мога да разбера как разбра, че държавата си е стъпила на краката? Я ми дай малко повече инфо, че съм бавничък малко...12% безработица, над 40% младешка безработица, най-корумпираната държава в ЕС, публични убийства в центъра на София, изключително негативни доклади от ЕК , много болна здравна и съдебна системи, и постоянно вкарвани лобистки закони. Ако под това разбираш, че страната е стабилизирана, ок!
168
8
 
4
 
! Отговори
дУ 208 преди 11 години
Тогава ,защо СТЕ в ---опозиция ?Колко пъти гласуване ,и......пак Боци на власт ?Къде е Бойко ,а къде сте ВИЕ,.....още 100г.,...опозиция ?А честито ,и за мноооого години !
167
7
 
5
 
! Отговори
Груьо Вафлата до 207 преди 11 години
И защо мислиш че съветско-мутренската АЕЦ Белене ще ти го дават евтино? Нали трябва да се напълнят гушите на Р. Овч, Пикаещия във фонтанаи, Ловеца на Архари, серГейчо и още куп знаини и незнайни другари бре!
166
0
 
12
 
! Отговори
относно ТОКА преди 11 години
И ТОКА, КАТО ЗЕЛЕНЧУКА - ВНОСНИЯТ Е ВИНАГИ ПО-ЕФТИН ОТ БЪЛГАРСКИЯ. КАКВОТО И ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ, ВИНАГИ ЩЕ Е ПО-СКЪПО ОТ ВНОСНОТО.
165
0
 
11
 
! Отговори
Бойковист преди 11 години
Влак пътува към морето. В едно купе пътуват грузинец и девойка. Девойката мълчи през цялото време.- Девойче, - не издържа по едно време грузинецът - защо мълчиш непрекъснато?- Иска ми се, мълча си! - отговаря девойката.- Иска ти се, а си мълчиш! - удивява се грузинецът.
164
12
 
3
 
! Отговори
краен резултат: преди 11 години
---И за капак ---Дунав мост-2 ,ще бъде отворен до края на годината ,.....и това ли е ЗЛЕ ,драги ми Бг ---*** и *** ви!?
163
1
 
8
 
! Отговори
д0 205 преди 11 години
Простолюдието в България или така нареченото от вашия вожд "лош матриал" е около 20-30% .
162
4
 
3
 
! Отговори
дУ 195 преди 11 години
-----"Бойко е подкрепен от ---простолюдието ",...предишните от ,.....същото простолюдие ?А простолюдието в Бг е само 99%,...кои са останалите ?
161
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то за Росенчо какво може да се публикува ?
160
10
 
5
 
! Отговори
Груьо Вафлата преди 11 години
Мен пък управлението до сега ми харесва. И заплата ми се вдигна , и доста работи се направиха (видими). Пак ще гласувам за Герб!
159
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
184Лоена топко, АЗ НЕ ИСКАМ ДА ДАВАМ 10 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА БЕЛЕНЕ!!! ЗАЩОТО ТОВА СА МОИТЕ ДАНЪЦИ!!! РАЗБРА ЛИ МЕ!!! Както не исках да дававм 1 МИЛИАРД ЗА ЦАНКОВ КАМЪК. Както не искам да давам 100 Милиона за водно огледало. Аз като погледна надолу си виждам оная работа за разлика от теб!!!
158
1
 
18
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
С три думи: Въздух под налягане:) И премиера, и медиите!
157
1
 
12
 
! Отговори
до 193 преди 11 години
....а луната спи, народът ---също ,и така още 23г.!
156
5
 
2
 
! Отговори
българка преди 11 години
Слушай, филанкишийо смотан. Бойко е българин! И вие сте българи!И като се мислиш за велик македонец, не се бутай по българските сайтове!
155
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ТВ е най-слугинската телевизия, вървят след Бойко и действат като *** папир.Особенно се изявиха двете мръхли : за гората и за Катуница !Но най- добър заднолизец си остава ***, ненадминат *** и ***.
154
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че тиквата е подкрепян единствено от простолюдието в България!
153
3
 
8
 
! Отговори
Р.ОвчЪ. преди 11 години
Другари ,токът си има ---Европейска цена ,не разчитайте на "свое"производство ,защото то е МОЕ,/НАШЕ, на КОМПАНИЯТА /,........НЕ Е, НА НАРОДА ***?
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мила родна картинка.Караш по бул България.Лъскав джип с шофьор ***,до него конска каруца карана от вмирисан ***.Каруцата препълнена с всевъзможни гнусотии,а конят ръси *** като за последно.Премиерът рита топка,а футболистите ни на запой в дискотеките.Пиар-и вдигат и свалят рейтинги Цените растат поголовно,обратно пропорционално на качество.Народът гладува,олигарси строят вили на Лазурния бряг.Барековата телевизия ги гони с микрофон,а слънцето пак пече ли,пече.
151
3
 
5
 
! Отговори
Трайчо преди 11 години
И аз да имам медия , и аз за Бойко ще пиша, за да ме четат и коментират. Ето, тази статия само за 2 часа има вече 190 коментара.Да не говорим за печатните издания, ами хората гонят рейтинг и печалба.