Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"

Премиерът присъства в медиите 4 пъти повече от президента
25 юни 2012 12:00,
292
Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Това сочат данните на лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация", представени днес.

Министър-председателят присъства в медиите четири пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

Публикациите за Борисов за периода януари-май са 3670, двойно по-малко са за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980 и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Медийният рейтинг на премиера Борисов през май е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36% в положителна посока и 33 на сто в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35% одобрение и 37 на сто неодобрение.

В медиите обаче положителните публикации за тях са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов.

"Независимо че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера", коментира още той.

Според него медии "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като PR-и на някои от личностите от политическата сцена.

Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература.

"В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус. През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост", каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите са се насочили в онлайн медиите, обърнали са се към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
20
 
! Отговори
threats_media преди 11 години
страх от преследване и некомптентност правят българските медии придатък на властта и затова по свобода на медиите сме на едно от последните места в света; така нареченият пр не може да създава положителни нагласи, без свободни медии; интернет пространството не прави изключение, там също доминират политици и чиновници; по времето на социализма висшите управници имаха 100% положителни оценки и без пр; нещата се влошават от година на година....
209
1
 
30
 
! Отговори
Питащ преди 11 години
Да, паметник ще има Борисов, че е най-некадърният и *** министър председател, не ме вълнува как играе футбол, междувпрочем, видях, 120 килограмова бъчва, как може да играе, да каже за мандата си колко пъти вдигна доходите на населението и колко пъти се вдигаха цените? Престанете да ни занимавате с лентите му, кокичетата, футбола, тениса, тоя надмина и Т.Ж., оня поне беше умен и хитър, просто ме е срам понякога че съм българин като го гледам как се движи с ръце в джобовете!!!Срам!!!!!
208
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ САЙТ Е КОМУНИСТИЧЕСКО-МАФИОТСКА КЛОАКА..СЪЗДАДЕН САМО ЗА ЕДИН МАФИОТСКИ ДРАСКАЧ-МАНИПУЛАТОР ДЕТО ПИШЕ ПОД 100 РАЗЛИЧНИ НИКА И СЕ КАРА САМ СЪС СЕБЕ СИ ЗАБЛУЖДАВАЙКИ МАЛОБРОЙНИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ ЧЕ САЙТА Е ПОСЕЩАЕМ....ТИПИЧНО КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА И АГИТАЦИЯ В СТАЛИНИСТКИ СТИЛ .АМА ВЕЧЕ МНОГО ОСТАРЯЛ СТИЛ И ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА.И НЕ ИМ ВЪРШИ РАБОТА КАКТО СЕ ВИЖДА.НИКОЙ НЕ СЕ ВРЪЗВА НА БОЛШЕВИШКИТЕ ИМ ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ.ДА ЖИВЕЕ БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ--УБИЙЦИТЕ НА БСП-МАФИЯТА
207
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАМЕТНИК ЗАСЛУЖАВА БОРИСОВ...ДО НЕБЕТО...И ЩЕ ГО ИМА ---НЯМА СЪМНЕНИЕ.А НА ПЛАТЕНИТЕ ПОЗИТАНСКИ ДРАСКАЧИ ТУКА И ИЗ ДРУГИТЕ САЙТОВЕ ПРОСТО ДА НЕ ИМ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ---НЯМАТ СТОЙНОСТ...ИЗКУСТВЕННА ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА--СТАРА КОМУНИСТИЧЕСКА ТРАДИЦИЯ.АМА МАЛКО ИМ ОСТАНА-СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ НА БОЙКО ЩЕ СА В ДЕСЕТА ГЛУХА.
206
4
 
17
 
! Отговори
666 преди 11 години
Няма да стане и ГЕРБ няма да ги има, въпреки всички манипулации...знаете ли защо ? Когато на господарите на Тиквата им се срути държавата, ще забравят за всички свои *** и тогава, няма да има спасение от народа!
205
3
 
17
 
! Отговори
До 248 преди 11 години
С "царят е гол" няма да стане!Трябва по-просто:"ББ е ***!"
204
8
 
20
 
! Отговори
ИВАН преди 11 години
КЪМ АНОНИМНИЯ 234 - ЩЕ УСПЕЕМ И ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ БСП НЯМА ДРУГА ПАРТИЯ, КОЯТО ДА МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ ИЗБИИТЕ СИ ГО ОТ ГЛАВИТЕ, И СЕ СЪГЛАСЕТЕ ЧЕ ЖИВЕЕХМЕ ПО ДОБРЕ, ЗАЩО СИ КРИВИТЕ ДУШИТЕ И ПРОМИВАТЕ МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДИТЕ, НЕ ВИЖДАДЕ ЛИ, ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ОБЕДНЯВАМЕ И ЗАТЪВАМЕ С ТОЗИ НЕКАДЪРЕН ПРЕМИЕР, ЦЕНИТЕ ПОСТОЯННО РАСТАТ, А ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ НИЩОЖНИ - КЪДЕ Е ТОЙ, ИЗЛЪГА НАРОДА!
203
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даааа.... в България всичко засега е на принципа "Проба - грешка - случаен резултат" Най вече с изборите и търсенето на новия "месия"!За съжаление, без кръв няма управия...Макар,че при нашия манталитет, това не е от значение...Кръвта си проляха и Левски,и Ботев,и още хиляди по време на освобождението от турско робство,войните,водени за нац.обединение,отричаната борба на партизаните до 1944 год, както и стойностните синове на България след 1944. Изключвам криминалните типове,които бяха "реабили
202
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ Е УМУН ,КОЙ У ГЛУПАВ,но ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ.ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ НА БСП ,само ЖИВИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ!ДАЛИ ЗА ББ ИЛИ ЗА ХХХХХХХХ ВСЕ ЕДНО ,НО БСП ГУБИ ИЗБИРАТЕЛИ И ТО БЕЗВЪЗВРАТНО!СРЕЩУ СТАРОСТТА И СМЪРТА ВСИЧКИ СА БЕЗСИЛНИ!
201
17
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 11 години
ВСИЧКИ МАФИОТСКИ МЕДИИ СА СРЕЩУ БОРИСОВ----КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ МРАЗИ ЧЕСТНИ И РАБОТЕЩИ ПРЕМИЕРИ,НО ПЪК НАРОДА НЕ Е НА ТОВА МНЕНИЕ.СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ ЩЕ Е МНОГО РАЗЛИЧНО--БСП НЯМА ДА Е В ПАРЛАМЕНТА.
200
4
 
20
 
! Отговори
НЕВРОЛОГ преди 11 години
като се загледаш в топката има доста повече интелект и сиво вещество от тиквата.
199
0
 
6
 
! Отговори
МАРАДОНА ДО 246 преди 11 години
ДА ВЕ КАТО СЕ ОГЛЕДАШ ТОЧНО ТАКА Е!!!!
198
1
 
14
 
! Отговори
ronaldo преди 11 години
ТОЗИ *** Е С ДВА ЛЕВИ КРАКА И ДВЕ ЛЕВИ ПОЛУКЪЛБА В КРАТУНАТА!
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До241/Тъпакоооо,оооо неразумни юроде ! Ако Левски,Ботев,Бенковски, и всички герои български бяха имали щастието да дочакат Освобождението,със сигурност щаха да споделят съдбата на много героични българи,т.е. щяха да умират от глад и да търкат затворническия одър,,предадени от негодници и бай Ганйовци като теб и твоите дедиЗа справка А.Константинов,З.Стоянов.От твоите думи прозира псевдонационалистическа простота на *** от АТАКА,бленуващ за Атила и мирмидонците траки на хан Кубрат !!!!! ***.
196
6
 
9
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
"Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36% в положителна посока и 33 на сто в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35% одобрение и 37 на сто неодобрение." Ама как не са по равно не знам, може и скоро да се уеднаквят, имайки предивд, че Роско играе по свирката на Борисов и то яко!?
195
3
 
6
 
! Отговори
mind twist преди 11 години
До #239 - ***! Толкова са ти промили мозъка, че исказването си едва ли не смяташ, че под турско робство сме били по добре? Това ли е твоето драскане днес. Прости прдатели сте платените драскачи! Не заслужавате да живеете в България! Не за вас се бори Левски, Ботев, ...
194
13
 
3
 
! Отговори
236 преди 11 години
Сега сме в положение като след Освобождението на България от турско робство ! България се освобождава от турците (БСП),новата власт (ГЕРБ ) в много аспекти е по-лоша от турците( БСП),но никой не иска да се върне пролетарския башибозук !
193
1
 
2
 
! Отговори
кики преди 11 години
За твоя информация:Според Евростат България бележи ръс в износа на електроенергия.Данните на НСИ сочат, че вносът на електроенергия у нас за април е бил около 100 гвтч, а износът - около 800 гвтч. Обемът на произведената електроенергия в ЕС през 2011 г. е намалял с около 0,5 % в сравнение с предходната година. На базата на тези данни нашата страна е на челно място в ЕС по производство на електроенергия, имайки ръст от 7,5 на сто.Изпреварени сме само от южната ни съседка Гърция, бележеща ръст от 12,2 %. Увеличение в производството на електроенергия отчитат още Полша, Словакия и Чехия.Производството на електроенергия от ядрени централи в ЕС остава стабилно и съставлява около 28 % на цялото производство на електроенергия. Производството на слънчева електроенергия в ЕС се е увеличило с 58,9 на сто, сочат данните на Евростат.
192
2
 
18
 
! Отговори
ала -бала преди 11 години
няма ли кой да го продаде този велик футболист мила моя майно льо някъде на г.... на географията ,че нито да го видя ни чуя майно льо!
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм, да, хората няма да направят за н-ти път грешката да гласуват за бсп, няма да направят грешката за 3-ти път да гласуват за сдс, няма да повторят грешката да гласуват за герб. Хм-хм, за кого това ще гласуват, може би за някоя нова партия която обещава за пореден път да накаже виновните и да увеличи заплатите - нещо на което никой не вярва. Или пък ще гласуват за някой зевзек решил да спретне анти-партийка за да събере негативния вот.