Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"

Премиерът присъства в медиите 4 пъти повече от президента
25 юни 2012 12:00,
292
Медии помпат PR-а на "положителния Бойко Борисов"
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Това сочат данните на лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация", представени днес.

Министър-председателят присъства в медиите четири пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

Публикациите за Борисов за периода януари-май са 3670, двойно по-малко са за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980 и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Медийният рейтинг на премиера Борисов през май е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36% в положителна посока и 33 на сто в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35% одобрение и 37 на сто неодобрение.

В медиите обаче положителните публикации за тях са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов.

"Независимо че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера", коментира още той.

Според него медии "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като PR-и на някои от личностите от политическата сцена.

Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература.

"В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус. През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост", каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите са се насочили в онлайн медиите, обърнали са се към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
6
 
! Отговори
Груьо Вафлата до 230 преди 11 години
кофти е да ти избива пяната на устата, ама ще ти мине, скоро власт няма да видите та се примири някак си!
189
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината ,че ГЕРБ спряха ужасно много проекти на БСП,а *** на Станишко бяха подготвили новата власт на Герб да се срути след 6 месеца управление,и БСП да се върнат на бял кон.Но уви това не стана,червените започнаха да сдават багажа по всички линии,никой не говори за тях,и за това започнаха тотална война особенно в медиите ,за да могат да се върнат на власт.ГЕРБ са гарант ,че БСП няма да управлява никога повече България,затова ще гласувам за тях !
188
3
 
2
 
! Отговори
до 228 преди 11 години
Силни думи другарю/ко. С кадърни хора като вас, партията майка ще пребъде. Не на капиталистическо-империалистическото правителство заграбило благата на народа за собствените си цели. Другари, партията майка ще пребъде. Сега е момента да бъдем сплотени!!!!!
187
2
 
17
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 230, Почти съм склонен да се съглася с теб, но осъзнавах, че всъщност адски много интелигентни хора са гласували за ГЕРБ преди 3 години. Разликата от тогава е че всички тези хора са осъзнали грешката си и догодина няма да гласуват за тях. Разбираемо е. Хора сме, всеки греши, но само наистина *** повтарят грешките по два пъти. Ще видим дали догодина ние ще повторим грешката, която направихме преди 3..
186
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
глеЙте сигЪ:. имате някакви откаченяци дето правят подписка за аец белене и едвам събират стотина хиляди подписа. дпс иска да води кампания на турси. атака се цепи на племенен принцип. демократите пак се делят на отлюспени и обидени. снахата се тупа по гърдите как ходила да скача на митинги. еколозите искат да разкъсват журналисти и да спират телевизиясякаш всички са се наговорили чрез своето малоумие да ни тикат в очите единственото адекватно поведение на пожарникаря
185
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 214 pimpaliciousПравиш се на хитър ***, а? Ама Бат Бойко ви разкара от яслата, където десетки години се хранехте с народни пари и сега като няма откъде да крадете и цвърчите като гладни хамстери, ама ще ви понастъпи още по крадливите ръчички, имайте само малко търпение и ще видите баш дебелия край на Банския колец!
184
4
 
10
 
! Отговори
хаус преди 11 години
Президента не е интересен за жена си,какво остава за хората,но Бойко привлича като магнитрекламодателите,затова го дават непрекъснато,вижте търговците - вафли,коли,шорти,пури,календари,якета,шлифери та даже и коктейл "Шамара на Бойко"се харчи на момента!!
183
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдейки по идола ви заключавам, че да си гербер и да си *** човек е едно и също!
182
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мноо ясно, нали трябва да лъжат простия народ да се радва на свети Боко. Аз се чудя синода как не са го канонизирали за светец още...
181
4
 
21
 
! Отговори
ii преди 11 години
Медиите помпат-помпат,а държавата потъва-потъва.Питам се дали след 100 години някой ще окачи портрет на г-н Борисов на стената до портретите на Левски и Ботев. Не г-н Борисов, като се стопи снега догодина никой няма да ви помни!Вие сте национален предател и извършвате геноцид над собствения си народ.
180
1
 
10
 
! Отговори
четири пъти повече преди 11 години
Помпиерът присъства в медиите 4 пъти повече от президента! Ами плаща си, човека, четири пъти повече от плевела, и присъства!
179
5
 
5
 
! Отговори
Груьо Вафлата до 221 преди 11 години
много популиски израз другарю! Иде ми да ви кажа да ми ядете ... ама хайде здраве да е. По вашата логика щяхме да сме още в първобитно общинният строй. По времето на другаря Жан Виденов защо не излизахте с подобни лозунги, може био защото бяхте умрели от глад. И сега за сметка на другарите ви от ДПС и БС(к)П пак ще гладувате ако дойдат на власт
178
4
 
1
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 217, Не можеш да сравняваш Германия с Б-я бе, човек! Те са години пред нас и имат изградена ВЕИ система, която след някоя и друга години ще може да им задоволи цялото консумация. При нас такова нещо нямаме и ще отнемат години, докато стигнем тяхното енергийно ниво. Да не говорим колко по-скъпа е цената на БЕИ тук в сравнение с електроенергията..
177
3
 
16
 
! Отговори
От сутрин до вечер! преди 11 години
Другарят Борисов така лудо се е влюбил в Станишев, че по цял ден и по цяла нощ повтаря само неговото име. От сутрин до вечер! Сигурно вече го сънува и наяве.
176
4
 
19
 
! Отговори
тъп ъгъл преди 11 години
Лудогорските орли са едни най-обикновени проскубани кокошки, а тигрите от Бистрица, начело със страхливия пожарникар, са едни най-обикновени мокри котки.
175
2
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ плашта на медии преди 11 години
... но с парите от бюджета!С нашите пари!
174
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Медиийте в България са много смели предвид в какво състояние ни е съдебната система.Представете си следното-вие сте разследващ журналист и сте тругнали по следите на някой богат *** с много милиони.Разкривате,пишете,изобличавате събирате информация-служите на обществото опитвайки се да отделите "*** от меда".И кво се получава- Гацо и Бацо се драпат по топките и коментират циците на някоя.Нямат съзнание нищо не ги интересува.Кво да им напишеш на тия?А има ли и смисъл?...
173
10
 
4
 
! Отговори
до 215 преди 11 години
Хехеее вие от БС(к)П-те като ви свършат доводите почвате с обиди. Не знам само коя партия е наричана столетница ама хайде , мишкирайте се в дупките си и плюйте, то друго не ви остана
172
1
 
5
 
! Отговори
на практика? преди 11 години
Германия спира ----ГОЛЕМИТЕ ДОХОДОНОСНИ АЕЦ-ове ,.....защо ли?Ние отново мислим ----обратно ,и гледаме до носът си ,...не и по-далече !Кога ще станем бяла държава .../
171
3
 
13
 
! Отговори
с изтекъл срок за го преди 11 години
Всъщност, кой е другарят Борисов? Най-калпавият футболист между министър-председателите с изтекъл срок за годност? Или е най-калпавият министър-председател между футболистите с изтекъл срок за годност?