560 хил. лв. дадени без правила на Божидар Димитров, алармира НПО

Парите за честване на Балканските войни да бъдат усвоени след конкурс
Обновена: 6 юли 2012 15:31 | 6 юли 2012 15:31,
42
560 хил. лв. дадени без правила на Божидар Димитров, алармира НПО
Фондацията на Божидар Димитров била избрана без конкурс. Снимка: архив, Булфото

Българският дарителски форум (БДФ) настоява  за открит и прозрачен конкурс за неправителствена организация, която да разпределя средствата, отпуснати от кабинета за честването на Балканските войни.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов шефката на фонда Красимира Величкова настоява министър-председателят да преразгледа решението на кабинета от 21 юни, с което се отделят 560 хил. лв. от държавния бюджет за възстановяване и ремонтиране на 51 паметника на военни части и на загинали герои в Балканските войни.

Тези средства ще бъдат отпуснати на новоучредената фондация „Българска военна памет" с председател проф. Божидар Димитров, която след това ще ги разпределя по предназначение.

Още по темата
Мотивът за този избор, по думите на министър Цветан Цветанов, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Балканските войни, е, че "фондацията е с достатъчно педагогическа насоченост".

„Само по себе си решението да се отдаде почит на събития от миналото ни, емблематични за нашата история и памет, заслужава уважение.

Притеснителното в решението на Министерски съвет e начинът, по който е избрана фондация „Българска военна памет" за основен разпределител на държавните средства – без конкурс, без ясни правила и критерии и без достатъчно убедителни аргументи“, алармират от БДФ.  

Организацията припомня, че вече близо половин година експертна група от представители на неправителствени организации по инициатива на министър Томислав Дончев работят сериозно за създаване на прозрачен механизъм за финансиране на гражданския сектор в България и настояват за публикуване на интернет страниците на ведомствата на изчерпателна и структурирана информация за предоставеното финансиране на гражданските организации и постигнатите от тях резултати.

Всичко това било заложено в Проект на стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации (2012-2015).

„Решението на МС да отпусне сумата на фондация „Българска военна памет” създава и двойни стандарти при разпределянето на пари от държавния бюджет и то точно в годината, когато средствата за неправителствени организации, разпределяни на конкурсен принцип, бяха спрени. Това решение не кореспондира с нито един от принципите, заложени в проекта на цитираната стратегия и обезсмисля усилията на НПО сектора да наложи ясни принципи за разпределяне на държавните субсидии, което води и до по-голямо недоверие в обществото, че парите му подкрепят смислени начинания, каузи и организации“, посочва в писмото си Красимира Величкова. 

Тя настоява пред премиера МС да преразгледа решението си и да обяви конкурс с ясни правила, който да бъде достъпен за граждански организации, така че да гарантира максимална ефективност в използването на публични средства.

Българският дарителски форум припомня, че членове на организацията са 45 компании и благотворителни фондации, които са едни от най-големите дарители в България.

Всички те непрестанно разпределят средства за каузите, които подкрепят, но при ясни правила, с конкурс или при прозрачни и публично оповестени механизми.

Според първоначалната идея на управляващите честванията по случай 100-годишнината от Балканските войни трябваше да се финансират със събраните пари от чиновнически бонуси. След широко обществено недоволство заради даденото по-рано от премиера обещание събраните пари от бонуси да отидат за лечение на деца премиерът ревизира решението си. Така се стигна до отпускането на бюджетни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Тоя, като не носи портфейл, сигурно ще ги държи я в мощехранителница- я в ковчега на Дракула.
19
1
 
19
 
! Отговори
а преди 11 години
Този май имаше 3 псевдонима в Държавна сигурност?
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадливите гербери отново в акция!
17
10
 
16
 
! Отговори
Стамболов преди 11 години
Балканската война през 1912 г е организиран геноцид срещу помаци и турци в Родопите. Ето защо това честване няма с нищо да помогне за обединение на нацията ни. Най добре е да се спре този срам и позор който ни разделя. Иначе знаете - "Вола рие, по гърба му пада"
16
2
 
14
 
! Отговори
ИЗМАМНИЦИИИИИ!!!! преди 11 години
...ДАЙТЕ ГИ И ТИЯ ПАРИЧКИ НА ТОЯ ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ(!!!),КРАДЕЦ(!!!) И ДОНОСНИК(!!!)....НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ СЕ ВИДИ МНОГО ЯСНО НАРОД ЛИ СМЕ НИЙ ИЛИ ***...!!!
15
3
 
17
 
! Отговори
а преди 11 години
Около този професионален "патриот" винаги е намирисвало на фалш и далавера.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАФИЯ
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ще се пълнят джобове! Нещастници!
12
2
 
23
 
! Отговори
Честито 8-ми Март! преди 11 години
На 8-ми Март 2011 Общинският съвет в София одобри 800 000 лв. безвъзмездна финансова помощ на фонд на Цветелина Бориславова Карагьозова! Честито 8-ми Март, другарко Бориславова!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко по 560 000 са дадени неправомерно един господ знае!!
10
4
 
18
 
! Отговори
?? преди 11 години
Много са уважителни тия от ГЕРБ.Народни пари се харчат лесно.Нали Боко ще мята ножици при всеки ремонт.
9
8
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Българите Днес в Бг са лош матриал. Точка.
8
2
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Явно след като беше министър без портфейл вече си е набавил портмоне, където да сложи парите.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не посягайте на ТЕЛЕРИГ,човекът може да ги усвои по най-бързия и скопосен начин тия пари!Обучен е как стават тия хави.
6
1
 
14
 
! Отговори
Николай Борисов преди 11 години
Множко е една седмица, особено ако изровят някои таласъм пак ...
5
3
 
33
 
! Отговори
дълъг период? преди 11 години
А, на бас, че Божидар Димитров и Вежди Рашидов могат да изпият за една седмица 560 000 лева! Или една седмица е твърде дълъг период?
4
1
 
16
 
! Отговори
me преди 11 години
Правилно, много по-добре е парите да се дадат на някой, който ще ги оползотвори, така както се оползотвориха за честванията в Кърджали. Демек, никак.Не знам как точно са отпуснати тези пари, по принцип би трябвало да се направи конкурс и да се избере печеливш проект - така както се прави с парите за наука. Но от друга страна, предвид това колко са опорочени тези конкурси, комисиите им и критериите им, едва ли някой може да не разбере воплите на въпросната асоциация. Просто те искат парите.
3
7
 
35
 
! Отговори
паметник на жертвите преди 11 години
А кога ще издигнем паметник на жертвите на режима на пожарникаря? На умрелите онкоболни, на майките с малки деца, на гладните пенсионери, на изядените от уличните ***, на битите по грешка при арестите, на жертвите на безработицата, на жертвите на ежедневните обири, на жертвите на алчните и лакоми банки, на пострадалите от мутрите, на стотиците хиляди подслушвани, проследявани и репресирани заради различното им мислене, на убитите при катастрофи по скапаните пътища и по разбитите улици?
2
4
 
27
 
! Отговори
пари за умрелите преди 11 години
"герб" отпуска повече пари за умрелите, отколкото за живите - 560 000 лева по-малко за онкоболни, за майки с малки деца, за пенсионери!
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо Боже..Помогни, помня баба казваше,че си българин...Че си ни опазил от чума, робства и клане с цел!!! Помогни ни, сега имаме повече нужда от теб! Дай ни сила да вдигнем глави и да се отърсим от тези крадци!!!