Бизнесът таи надежда за забраната за пушене

Браншът търпи загуби, иска връщане на старите правила
Обновена: 21 сеп 2012 11:33 | 18 сеп 2012 20:55,
169
Бизнесът таи надежда за забраната за пушене
Снимка: БТА

Повече от три месеца след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места сред ресторантьорския бранш отново има надежди за смекчаване на правилата за цигарения дим, въведени със Закона за здравето от 1 юни тази година.

Сред бизнес средите на хотелиери и собственици на заведения има силно притеснение от спада в оборотите заради забраната, които се засилват особено сега в началото на есенно-зимния сезон.

Въпреки очакванията, че летните месеци ще смекчат негативните икономически последици за бранша, разчитайки, че пушачите ще палят цигари на открито, собствениците вече сигнализират за драстичен отлив на клиенти и спад в оборотите.

По данни на хотелиерската и ресторантьорска асоциация около 10 на сто от заведенията са прекратили дейността си през лятото заради регистриран 90-процентен спад в оборотите. Това са предимно малки заведения, сладкарници или ведомствени места за хранене.

От хотелиерската асоциация отчитат, че забраната за пушене не се е отразила негативно на заведенията по Черноморието, защото там повечето ресторанти са разположени на открито. В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми, защото там правилата за пушене важат от години.

Представители на бранша разкриха, че надеждите им за промяна на правилата са свързани с връщането на стария режим, при който имаше два салона - за пушачи и непушачи, или за разрешаване на пушенето на закрито след 22 часа.

Някои от собствениците дори заявяват, че няма да спазват забраната в настоящия й вид, защото търпят големи загуби и не могат да плащат заплати и осигуровки на служителите си. Други стигат и по-далеч, като казват, че предпочитат да плащат санкции, вместо да спазват забраната за цигарен дим.

Нека припомним, че това е пореден опит на бизнеса да си извоюва известно смекчаване на забраната за тютюнопушене на закрито. Предишните опити от пролетта не дадоха резултат. През март осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори изпратиха отворено писмо до премиера, с което настояваха за либерализация на режима с мотив, че ще се свият оборотите и ще се наложи съкращаване на работни места.

Премиерът обаче отхвърли доводите им, като напомни за преходния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи.

Със застудяването на времето и прибирането на масите за хранене на закрито, проблемът за голяма част от бизнеса, се изостря. Този път надеждите на бизнеса за смекчаване на забраната са свързани с наличието на прецедент. В други европейски държави, където е имало влязла в сила пълна забрана за пушене, тя е била отменена.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
14
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
абе какъв мъж може да си и да не пуши бе хахах, това верно са някакви неосъзнати гейчета! на дискотека не съм ходил няколко месеца, вече и на ресторанти няма да ходя, хахах заврете си забрана знаете къде!
23
27
 
13
 
! Отговори
Херодот преди 11 години
Пушачите са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят, че са пушечно месо.
22
16
 
20
 
! Отговори
Абориген преди 11 години
Значи някой си не го кефили цигарите и си седи вътре на топличко а аз ще мръзна отвънка .. ай сиктир бре ми да не ходи той по кръчми не аз... както може за едните така трябва да може и за другите
21
10
 
8
 
! Отговори
men преди 11 години
Boiko nikoga nqma da otmeni podoben zakon,zashtoto shte izgubi podkrepa v evropa. Az sym pushach I se chustvam po-dobre kogato v zavedeniqta ne se pushi. Moje I da sym malumen, no tova e fact. Qsno e che vinagi shte ima ZA i PROTIV , no kakto vinagi naroda shte se primiri I s tova.
20
30
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непознавам не пушач, който да плаща големи сметки по кръчмите !!!Висят на по една бира или сок и в най-добрия случай, са прилъгали някоя заблудена мадама до тях и то само временно...Истинските мадами, не обичат меки китки пиещи количка..
19
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо аз да излизам навън за цигара пък те вътре да си шмъркат на воля а?значи тази държава върви към пълна наркомания а?
18
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тия хотелиери и ресторантьори не допускат ли, че причината за спада в оборотите им, не е забраната на пушенето, а липсата на пари за пиячка в народонаселението?!! Особено щом "В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми......."?!!
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До optimist Нямам в предвид да спираш кръчмите бе човек.Само се замислих за големите батковци с хубавите каки ,как аджеба ще им се накара собственика и ще ги изгони или няма изобщо да се замисли и ще ги остави да си пушат на воля.ЗАКОНИТЕ СА ЗА БЕДНИТЕ,А БОГАТИТЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ГИ НАРУШАВАТ.Ето това ме дразни
16
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предназначението на Баровете е да събират хора които се одават на пороци - пушене, пиене, леки жени...Предназначението на спортните зали са за - лека атлетика, баскет бол, волейбол ....Забранете спортуването в спортните зали калъфи. Като сте почнали да копаете надолу, поне го правете качествено.
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до optimist - много си *** вееееееее
14
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами аз на заведение или дискотека вечер не съм ходил от няколко месеца, нямам намерение да отида някъде и да вися като навън като наказан
13
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси жечовците...Димяло им, топло им , духало им....Е, обръщайте резбата гейчета, ама после не плюйте срещу *** че ви превземат териториите....Женчовци. Мамините моми...
12
11
 
7
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 10 - какво общо има колко ще платя, 200 или 2 лв? Няма да спра да ходя по кръчми, само защото не се пуши. :)
11
18
 
20
 
! Отговори
нема знач преди 11 години
не пуша от 1/2 година, не мога да повярвам как още толкова хора го правят. Спрях ги от раз и скоро не мисля да запаля! Не защитавам нито едните нито другите, но непушачите имат право и всеки нормален: цигарите са адски вредни, а че кафе и уиски не вървяло без цигара, даже още по-яко влиза-живота става свободен и вкусен!
10
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пушачите са злобни и болни мозъци като тези които обичат повече кучетата от хората.Аз съм бил и пушач и не пушач. Не пуша от 7 години, но такава злоба има в тези които никога не са пушили, че просто ме отвращават повече от самите цигари и дим.
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До optimist Би ли платил 200 лева сметка и да излезеш навън да запалиш цигара,или за тези пари би желал сервитьорката и св...а да ти направи .ама честно
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
непушачите се дрогират и плачат защо им пушат батковците
7
15
 
30
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Глупости абсолютни! Нищо не ми пречи да не пуша час-два, или ако толкова ми се пуши да изляза навън за 5 мин.
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааа знаех си, че е прекалено хубаво да е истина!!!!!!!!
5
20
 
24
 
! Отговори
ненормалници преди 11 години
80 000 000 000 къса смрадливи, отровни и връсни фасове се изпушват на ден на тая планета. Осрахте я бе!

Спонсорирани публикации