Мюфтийството подкрепи и с декларация обвинените в радикален ислям

Уронва се авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, пише в позицията
25 сеп 2012 21:49,
206
Мюфтийството подкрепи и с декларация обвинените в радикален ислям
Снимка: Reuters

С обвиненията в проповядване на радикален ислям се уронва авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, посочват в декларация от Главното мюфтийство.

Оттам определиха като безпочвени обвиненията срещу 13-те души, които бяха изправени пред Пазарджишкия окръжен съд, за това, че застрашават националната сигурност, обществения ред и подкопават устоите на конституционно установения  ред в  България, като насаждат етническа и религиозна омраза.

„Отправените обвинения са преекспонирани и не кореспондират с истината. Твърденията в тях са силно манипулативни. Българските мюсюлмани, чийто религиозни представители са и част от обвиняемите, са били, са и ще бъдат миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото“, категорични са от Главното мюфтийство.

Още по темата

Според мюсюлманското изповедание у нас така се подлага и на съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тях за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание - колективно, публично и чрез обучение.

Главното мюфтийство се надява на компетентно, независимо и справедливо решение от страна на българската правораздавателна система, както и на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
6
 
! Отговори
До 162 преди 11 години
Поздравявам те!Много на място и много точно се е изразил този премиер. По същия начин следва да постъпят и онези, които управляват европейските страни.
121
5
 
9
 
! Отговори
franko преди 11 години
Да идва Андраш Брайвик,че иначе няма оправия с тия !!!!
120
0
 
7
 
! Отговори
Моля, не връщайте преди 11 години
нашите мюсюлмани в Средновековието!1. Обвиненията са тежки. Ако отговарят на истината, ще има присъда, а ако не е така - да ги оправдаят.2. Уважавам правото на всекиго да има собствени представи за света. Само че законите на държавата, в която се намираш, трябва да се спазват. Ако тези закони не ти харесват, пътищата са три: а/ повеждаш парламентарна борба за промени, съобразени с твоите вярвания; б/ ако промените не се приемат - примиряваш се със съществуващия в страната ред; в/ изселваш се
119
0
 
2
 
! Отговори
До 150 преди 11 години
Общото между Германия и България е, че сме страни-членки на ЕС (Евр. съюз) и законодателството на България е хармонизирано с това на ЕС, което означава еднакво или подобно отношение по възлови и принципни въпроси.
118
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 11 години
Голяма грешка, трябваше да се изчака решението на Съда. И мисля че най добрия вариант е да си решите проблема между вас. Мисля че разни такива неуки ***, псевдо пророци, комплексирани предатели, търсещи самоуважение, и озлобени от живота нещастници, не са обществото на работливите, честни, и достойни български граждани от турски произход.
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия не са никакви фондаменталисти, а просто гладни въшки, на които имамите подхвърлят по някой лев.
116
0
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Забрана на всякаква религиозна агитация. Религиите са отрова за обществото и убиец на прогреса - 90% от военните конфликти по света са на религиозна основа, 99% от неуките хора вярват във висша сила и живот след смъртта. Религиите отричат всичките ни големи, научни теории, като еволюционната, инфлационната (най-наложилата се космологична) и др. Религиите просто трябва да бъдат забранени, за да се превърнем в развито, технологично общество, лишено от измислени предразсъдъци.
115
0
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
"Поклон пред тия, които режат глави" - това сигурно са културни особености на традиционния ислям?!?!?
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 21 век неграмотни хора само могат да се водят по акъла на тия. Неслучайно талибаните забраняват телевизията. Те знаят че само пълната информационна тъмнина може да им помогне да манипулират хората и неграмотността. И шериатски Афганистан цъфти. Аллахоугодно сеят опиумен мак и търгуват с хероин. Смешни сте, ама много смешни. Живейте си в родовообщинния строй по радикалному!
113
0
 
9
 
! Отговори
до 152 преди 11 години
да но само си бленуват, а това никога няма да стане. Напротив все по-зле ще са. След 20-30 години петролът свършва и ще се избиват помежду си за коричка хлебец. И ще бъдат най-бедните на света. И това е ясно за техните диктаторски управници. И няма какво да правят освен да облъчват хората с радикални религиозни идеи. Държането в културна изолация и неграмотност ще ги довърши отвътре.
112
0
 
18
 
! Отговори
До 145 преди 11 години
Как ще си решат проблема, като главният мюфтия е част от проблема, защото самият той изповядва радикален ислям и заявява, че законите на държавата не важат за мюсюлманите.
111
0
 
2
 
! Отговори
bai mango преди 11 години
sas svi4ko se primirix vav toq sait i na sapun sa me praili i na vero ama musulmanin da me praqt mqna da go bade az sam pravoslaven xristiqnin kakto 90 procenta ot *** vav balgariq tozi pat VRAGA e drug ne e *** .dda krade i laje moje da se kaje no terorist ili kamikadze ne e .tiq ot stolipinovo i ot pazarjik sa turski *** inamen misa protivni
110
0
 
8
 
! Отговори
До БРАННИК преди 11 години
БРАННИК, малко ти куца хронологията. Когато е била основана Волжка България, още не е имало ислям.,
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре, ще вербуват неграмотните в радикалната си секта и какво. Ще се превърнат в религиозна общност на неграмотни хора. И това каква заплаха е за света. Интифада ли ще правят като палестинците в Израел. Ами Израел с 4 милиона население си прави каквото си поиска с неграмонтите си арабски съседи, които при това избиват собствените си народи като Саддам, Асад, Кадафи само и само да ги държат в робско подчинение и страх и глад...
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пингвинизация, пингвинизация, това не е радикален ислям хихихи
107
0
 
14
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Гледах репортажа по НОВА.Ами те дават *** с каурски имена радикални забулени ислямисти..ха..хаАми дайте на *** пари и утре ще е будист.
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ромите в Пазарджик станали турци-мюсюлмани. Халал да са ви. хахаха. Помюсюлманчват се само бедни и неграмотни хора. Що не потурчите Азис и Софи Маринова? Щото няма кой да ви се върже на пропагандата освен хора които не виждат по-далеч от носа си. Радикален ислям, смешни сте. Важното е ромите да не ходят на училище, само така ще ви разберат "правоверните слова".
105
0
 
3
 
! Отговори
zeddd преди 11 години
Не ме интересува какво казват, а какво говорят фактите.И не е задължително някой да прокарва радикални идеи, и това да става със знанието/съгласието на мюфтийството.Тяхната реакция е очаквана, те дори и да знаят за проблема ще искат да си го решат вътрешно, без много гласност...
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия на снимката са докарани с автобуси. Както и еднаквите им плакати са изработени в едно ателие. Айде сега журналята да проследят как се разотиват групичките и ще ги видят да се качват по автобусите на няколко пресечки от съда. Браво на съдийката, че е отложила делото с няколко часа само , а не с дни, както са се надявали с неявяването на адвоката. Като не е дошъл, да даде сега ход на делото.
103
0
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Едно нещо е сигурно: Разпалването на страстите е противопоказно за България като държава.А кой разпалва страсти? Смятам, че всеки има право да изповядва своята религия в България.В това число и мюсюлманите.Имаме обаче прокуратура и съд. Прокуратурата (официална институция) повдига обвинения във салафизъм. Официалната позиция на Германия е че салафизмът е пряко свързан с ислямския тероризъм. Ами - имаме обвиняеми. Нека да не пречим на делото - да докажат ако обвиненията са неоснователни!