Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира Найденов

ДДС за храните няма да се намалява, отсече министърът
Обновена: 25 окт 2012 14:41 | 25 окт 2012 13:13,
118
 Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира Найденов
Снимка: БТА

Правителството „устоя на изкушението“ да увеличи ДДС за храните, както са го направили в съседните ни страни, каза земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на "Нова Телевизия" и не се съгласи с искането за намаляването на ДДС за хранителните продукти.

Той се мотивира с това, че в Румъния ДДС е 24%, в Гърция също има подобни ставки.

Справка в прегледа на ДДС за страните от ЕС, изготвено от Европейската комисия (ЕК) на 1 юли 2012 година обаче показва, че в Гърция данъкът върху добавената стойност е 23%, като има две изключени – за храните (13%), а дейността на хотелиерите се облага със ставка 6,5%. Данните показват, че в повечето европейски страни има диференцирани ставки и повечето са въвели по-ниски за храни, лекарства и книги.

Най-висок е ДДС в Унгария – 27%, но отново има диференцирани ставки. Дания е страната където няма никакви изключения и всички стоки се облагат с 25% ДДС. 

Прегледът на ЕК показа още, че единственото изключение, което е възприела България е за дейностите на хотелиерите, които се облагат с 9%, вместо с 20%. 
Данъкът добавена стойност (ДДС) е задължителен за целия ЕС, а минималната ставка е 15%. Допускат се и по-ниски ставки, но след разрешение от страна на ЕК.

Министър Найденов коментира и прогнозите за драстично поскъпване на хляба.
Преди броени дни от Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозираха, че цената на хляба може да достигне 2 лева за килограм. Причината, която беше изтъкната, е лошата реколта и неблагоприятните климатични условия за есенниците в този момент.

Правителството не е предвидило директни плащания за площ за зърнопроизводителите, коментира още председателя на асоциацията Ангел Вукодинов. Мирослав Найденов потвърди информацията, че в бюджета не са предвидени директни плащания за зърнопроизводителите.
Той обаче не се съгласи с прогнозите, че хлябът при тази ситуация ще бъде 2 лева.

„Поскъпване ще има, но в рамките на стотинки, колкото пазарът може да си позволи“, коментира земеделският министър и допълни, че за производителите всъщност най-големият бич е свитото потребление.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
софиянка преди 11 години
не съм ядосана-бясна съм.щом няма да имаме пари дори за хляб на трапезата,стигнали сме дъното ,хора!българина без хляб не може -няма да го замениме за спагети"италиански",или за китайско фиде...спрете се!вече сме в задънена улица!ще умре МРАВКАТА господа/госпожи и веднага след това ще умрат и властимащите...........
94
0
 
0
 
! Отговори
юли преди 11 години
лъжлив ***
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
99 стотинки са нищо за ГЕРБЕРИТЕ ВСИЧКО СЕ ДИГА НО ЗАПЛАТАТА НЕЕЕЕЕ , ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То кое не поскъпва,какво да ядем,пясък ли,аман от поскъпване...
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия цени не се издържат вече...Проклинам факта,че се родих точно тук,защо пустата ми душа не се прероди на някое по жизнерадостно място,например САЩ или западна европа,та дори и в ада...за рпредпочитане е ...
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хлябът ще поскъпне със стотинки а заплатите ще намалеят със стотици левове.Гарантирано от Герб!
89
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
91 TI NE SI NORMALEN CELIQ NAROD PBEDNQ V PATI OT PREDI ZA SMETKA NA 600NAZNA4ENI MILIONERA MAFIOZI BKP OSTANA BEZ RABOTA I XLQB
88
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
V BELGIQ DDS NA XLQBA E 6 PROCENTA V XOLANDIQ XRANITELNITE STOKI SA S MINIMALNO DDS TIQ UPRAVLQVA6TI SA UJASNO LAKOMI ZA SMETKA NA BEDNIQ NAROD BOG DA GI UBIE
87
1
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Реалността е, че никой информиран човек не би повярвал да информацията, че цената на хляба ще се качи до 2 лева. задължение на Найденов е да обясни причините, за да може да не остават хората с грешна представа за случващото се.
86
0
 
3
 
! Отговори
Недоволен преди 11 години
До ГражданкаНе, не е нужен съд. Нужен е арест посред нощите и екскурзия до някой новооткрит концентрационен лагер.
85
0
 
7
 
! Отговори
Гражданка преди 11 години
Каква лоша реколта ??????Тя беше повече от благодатна за пшеницата и есенниците!!Тези *** заслужават разстрел,аз вече не знам какво става в тая държава.Това е геноцид и е нужен съд за виновниците
84
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Този Министър след стандарта Стара планина и "трайно ниските цени" нещо ми се набива в окото. Гледам го , облякъл се като пекар!!!!Що не се облече като пазаруващ? И да посети, примерна Женският пазар в София.Продавачите-предимно ***. Скрили са се зад масата след страхотно "подредени плпдове и заленчуци"Нито виждаш какво ти слагат, нито колко ти слагат , а смятат като професори математици.Сложи ги пред масите,другарю.И ще гледаш и ще виждаш какво правят.Корупция пич, плащат ти да не
83
0
 
8
 
! Отговори
az преди 11 години
6TE VI IZMETEM MUR6I GERB VREMETO NABLIJAVA
82
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тези са уникални.Даваме субсидии за производствота на тютюн. Кой го произвежда предимно -турците.И те пасуват за ген. Делов.По нареждане на ДПС. Защо ние плащаме субсидиите?Да им ги плаща ДПС.Същото е и с зърнопроизводителите.Ако щената на житото се влияе от цените на стоковите пазари ,защо ние да им плащаме субсидиите?Да им ги плащат те.Това ми прилича на онзи лав.Като губиме- губиме ние. Като печелиме-печеля аз!!!!
81
0
 
4
 
! Отговори
бай драган преди 11 години
Да в момента да не си зърнопроизводител- времето и правителството са срещу тях.С правителството ще се справят през 2013г. но ако още 10 дни няма топли дъждове реколтата ще се компрометира както пролетниците през настоящата година.За това вина герб и боко наистина нямат.Те имат вина за недалновидната си политика в земеделието,за това че постоянно настройват едни срещу други различните отрасли.Вземат от едните дават на другите,после обратно и т.н..А хляба догодина по това време няма да е 2л а 1,50
80
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Според тъпите софианци,това Министарът с най висок рейтинг???Що за коментар , че повишаването на цените е заради повишаванеро на цената на пшеницата на стоковите пазари в света.Кой им плаща субсидиите. Стоковите пазари или бюджета, т.е ние.Ако догодина реколтата е слаба, на кого ще плачете за пари. На стоковите пазари или на ,майната им Правителството, т.е от нас?Не харесвам Костов , но го уважавам.Преди години каза :Не се заигравайте с хлаба на хората.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, с 99 стотинки!
78
0
 
10
 
! Отговори
лелеееее преди 11 години
С няколко стотинки!!!А първоаприлското увеличение на пенсиите догодина не е ли пак за повечето пенсионери НЯКОЛКО СТОТИНСКИ НА ДЕН ? Значи според правителството едното е НИЩО , а другото НЕЩО.Увеличението цената на хляба макар и още 1 стотинка само е пълна гавра с бедния български народ!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно е! Ще се вдигне с около 200 стотинки.
76
0
 
2
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до коментар 90 - в България пшеницата трябва да е с преференциална цена заради субсидиите, които народът плаща от джоба си, а за износ - по цени на световната борса.Защо тогава ги подпомагаме, след като ни таксуват еднакво с чуждите държави, които не са отделили нито стотинка за тях?

Спонсорирани публикации