Хиляди на протест: "България, събуди се"

Един арестуван, заради счупено стъкло на будка за охрана на парламента
Обновена: 5 ное 2012 22:11 | 5 ное 2012 21:00,
709
Хиляди на протест: "България, събуди се"
Снимка: Булфото

Около 1500 души излязоха на протест на ”Анонимните” в София. Те не носеха традиционните маски на хакерската организация, защото мотото на демонстрацията беше ”Да свалим маските, да се изправим срещу каските”.

Младите хора протестират срещу статуквото, сегашното управление и демографската и социална политика. Те издигнаха транспаранти и скандираха ”Българи юнаци”, ”България, събуди се” и традиционния призив към минувачите ”Елате с нас, протестът е за вас”.

Шествието тръгна от пилоните на НДК и продължи по централните софийски булеварди, като затрудни движението в пиковите часове.

След това демонстрантите стигнаха до храм-паметника ”Александър Невски”. Оттам те се отправиха към парламента.

Там се стигна и до инциденти. Един от демонстрантите е арестуван. Причината – протестиращите са започнали да хвърлят камъни и пиратки по сградата на Народното събрание и са счупили стъкла на една от будките на охраната.

Хиляди на протест: "България, събуди се"
Снимка: БТА

В крайна сметка пред НС пристигна Жандармерия, която помоли всички протестиращи да се върнат пред ”Александър Невски”, където е регламентиран протестът.

След втория призив демонстрантите се разпръснаха.

Освен в столицата, шествия имаше в още 15 града на страната, предаде bTV.

Във Варна около стотина души се включиха в акцията срещу „безобразията в страната”. От тях едва десетина носеха популярните маски на „Анонимните“. Протестиращите мирно и тихо постояха пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“.

Няколко десетки младежи подкрепиха световния протест на „Анонимните” в Пловдив.. Привържениците на „Анонимните” излязоха на площад „Съединение” с лозунги за повече социална справедливост и край на олигархическата псевдодемокрация. Повечето от протестиращите бяха младежи на възраст между 18 и 25 години.

Организаторите заявяват, че след протеста България вече няма да е същата. До този час обаче отказват да обяснят в какво ще се състои промяната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


709
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
467
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не си пишете глупости по форомите а Българино, излес на улицата и протестирай! Утре децата Ти няма да Ти простят, че си спали 23 години. 45 години комунисъм, 23 посткомунисъм. СТИГА.
466
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз бих заложил на Волен Сидеров----------------Гомно.
465
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Събуждането е единствено във възстановяване на православните ценности сред младите. Другото е скачане от заблуда в заблуда, защото така е модерно и сценаристите на глобалната игра потриват доволно ръце. Принципа е : Дърво без корен е мъртво и можеш да си произвеждаш всякакви предмети от него.
464
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
globalrichlist/ за вечно гладните, недоволните и мрънкащите
463
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
умрял да се събуди....
462
1
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 г. почина, след като бе обстрелван с ганатомети от спецполицаи, тъй като се бе барикадирал в собствената си къща в Харманли.Акцията бе ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов.
461
3
 
3
 
! Отговори
ДО 608 преди 11 години
Приемаме, че си прав. Но от какъв сън да се събудим. И ти лично какво ще предложиш на събудения народ. Как ще отговориш на въпросите-повишаване на доходите,работни места и прочие социални придобивки. Щото данданията е за това. И кой да ги направи. На протестите само се иска, никой не предлага. Имам участие във всички учителски стачки, 99та Муравей ме държа цяло лято без заплата и когато успях да се добера лично до него, вдига рамене-не съм аз. Ами Вълчев и тоя тарикат Орешарски? Седянка, а?
460
1
 
3
 
! Отговори
Социолог преди 11 години
както и да го гледате, от която и страна да го въртите, дните на това правителство са преброени! То беше избрано именно с гласевете на младите, сега има 2 милиона пенсионери, среден и малък бизнес, майки и болшинството от младите срещу себе си! нещата вървят на там не дали ще печелят избори, а дали ще се преборят за "Народната любов" която да ги вкара в парламента, като маргинална партия!
459
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наивници сте, батко, не стават така тия работи. Айде, падат всички, метем ги, и после? Правим Н 608 цар. И? Една вечер му звъни червения телефон и масоните го действат:-Брато, хубаво си взел властта в БГ, ама има правила, наште демек. Виж ся...и т.н. Както винаги е било. Стига сте давали за пример гърците, щото за 5г. направиха стачки за 100 и пак нищо. Кяр им е, че не са бивша соц кат нас и другите соц дрипи. Вижте историята хора как се яде бял леб-Елада, Рим, Англия, столетия минават разбийш.
458
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай Боже най после да се събудим.Таз *** която ни управлява в момента с нищо не е по-различна от изметта която ни управляваше преди четири години.Дори е още по-граблива.Всички трябва да изметем ...до един!..и предни и сегашни.
457
4
 
10
 
! Отговори
kyky преди 11 години
В София - не повече от 1000 човека, голем смех!
456
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Възмутен. Смешен си. Имаш късмет,че не живееш в Гърция. Така ако се издървиш там на стачкуващите, ще ти е за последно. Ама тук на 1500 човека казват хиляди...Още много хляб има да ядем,докато се събудим.
455
1
 
4
 
! Отговори
геро преди 11 години
достойни са тези,които са полезни за обществото,за семействата си и за себе си с труд и любов за Родината си,другите са глезльовци и ***
454
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като ги гледам тия с маските и бръснатите глави това са от тези 30%,другите са от хранениците на кутьо спиноза
453
0
 
9
 
! Отговори
до геро преди 11 години
Че това им се пада по право, спомни си, че си бил до 29 годишен. На човек по право му се пада достоен живот, но така разсъждават само човеците ... Гаднярите си мислят, че се полага само на тях, а другите следва да го заслужат с много мъчения.
452
4
 
9
 
! Отговори
геро преди 11 години
30% от младежите до 29 години нито работят нито учат,те най вече искат да имат всичко сега и веднага сякаш това им се полага по право,те са смешни и жалки ***
451
7
 
18
 
! Отговори
до 598 преди 11 години
Аз бих заложил на Волен Сидеров, пред Бойко Борисов, искрено при това.
450
2
 
9
 
! Отговори
до 598 преди 11 години
Имате очи, имате уши, имате разсъдък, ако аз ви посоча, то за каква демокрация говорим?! Ама другото е нихилизъм: "няма кой", "кажете кой", "всички са маскари" и т.н. "Търси и ще намериш" казва нашия Бог. Не е толкова трудно да се види кой милее за България и кой е еничарин.
449
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 11 години
Вярно ли е това за Мароон 5? КАЖЕТЕ!!!
448
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кристално чист не ни трябва, а ни трябва такъв, който милее за България!---------------- Е, посочи един такъв?