Когато семейството предопределя съдбата ти

От социалния дом до Германия и обратно
10 ное 2012 11:22,
21
Когато семейството предопределя съдбата ти
Защото е различно, когато нямаш майка. Снимка: архив Reuters

Вели никога не е имала хубаво детство. Баща й я биеше, а той дори не беше истинският й баща. Осиновителите й я взеха, след като биологичната й майка – проститутка, я изостави.

На 15 години се озова отново в дом за деца. Вели вече не вярваше на никого. Два пъти беше загубила семейство, два пъти беше повярвала, че има родители, които ги е грижа за нея. В дома обаче успя да намери хора, на които да повярва. Макар и след време тя преоткри доверието в екипа на социалното заведение.

На 18 години животът й никак не изглеждаше толкова зле, както преди три години. Вели живееше при приятеля си, оставаше й една година до завършване на гимназия и вече се замисляше, че трябва да си намери работа. До дома за деца ходеше често, защото редовно посещаваше възстановителни програми и усещаше възпитателките като свои близки.

Още по темата
20 окт 2012 09:17
71
13 окт 2012 13:11
69
29 сеп 2012 09:25
29

Точно за месец обаче животът й се преобърна. Приятелят й замина да работи в друг град и отношенията им се обтегнаха. Един ден се скараха зверски. И Вели реши, че кошмарът ще се потрети – отново ще остане сама, изоставена и отритната от този, които трябваше да я обича.

Тогава срещна него – а той й обеща света. Тя дори не видя всички мънички знаци, които трябваше да й подскажат, че я лъже.

Схемата "Lover boy" сработи идеално при обърканото 18-годишно момиче. Вели дори за секунда не помисли, че приказките как двамата ще заминат за Германия и ще си намерят работа, с която да изкарат достатъчно пари, за да се върнат и да се оженят, може да са лъжа. Той просто трябваше да стабилизира финансовата си ситуация.

Чаровникът дори успя да я убеди, че не трябва да казва на възпитателките в дома къде отива - “защото ще я разубедят“. Така Вели разказа на всички как отива да поработи като сервитьорка във Варна по време на летния сезон, а всъщност се качи на самолета и отпътува за Германия.

Там той спря да бъде любовта й. Превърна се в сводник. Набързо стана ясно, че няма да има сватба, семейство и нормална работа.

Вели звънна на една от възпитателките и й каза къде е. Обясни още, че има план за бягство, но ако не се върне до месец, да я обявят за изчезнала. Не успя да се измъкне веднага, но все пак се прибра.

Вели се прибра в България и се събра с приятеля си. Намери си работа и отново се опита да забрави, защото знаеше, че не иска да тръгва по стъпките на майка си.

В последните седмици Dnes.bg ви представи поредицата “Трафик“. Целта ни не е била да предизвикваме съжаление или съчувствие. Историите бяха истински, но не те бяха важните. Dnes.bg смята, че трафикът на хора е сериозен проблем, по който липсва информация. Проблемите се решават само с обществено разбиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мимАйде бе! Нямаше дръжки! Имаше, само където се отричаше! А ти за да не помниш, значи си пладнешки *** с жълто около човката.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вели се прибра в България и се събра с приятеля сиНали избягала от приятеля си голямата любов там?Имала е 2-*** или повече приятели май?Тази , която е съчинила тази история е много глупава.Поне да го беше измислила логически малко!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kvo se pravite na lydi ,trafika na xora koi go sazdava darjavata i neinite organi koito sa slabi vlasti depytati koito izbirame sadii prokyrori tva e iztinata besilieto im koeto taka im otarva ymishlenno .
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За наивници няма да го закъсаме.. така че тези глупачки винаги отчасти сами са си виновни, като сънуват всеки ден големи пари и скъпи коли а не виждат че те самите са прости ***, грозни и с никакъв шанс за успешен живот зад граница.. но наивността винаги е предимството на тези, които лъжат необразовани и наивни девойки..
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В последните седмици Dnes.bg ви представи поредицата Трафик. Целта ни не е била да предизвикваме съжаление или съчувствие. Историите бяха истински, но не те бяха важните. Dnes.bg смята, че трафикът на хора е сериозен проблем, по който липсва информация. Проблемите се решават само с обществено разбиране.AAA+AAA+
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да позная - това момиче Вели като е успяла да избяга може и да е ,а може и да не е ходила в полицията и дала описание на нейния "жених"-сводник , който и до ден днешен най-вероятно е такъв. Като си ходят така безнаказано тези *** как да очакваме деца като Вели и не само да са в безопасност.
3
1
 
15
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Написах България с малка буква - дали пък точно така не я възприемят тези деца?Семейството наистина предопределя пътя на своето дете.Познавам интелигентни семейства, който също са оставили децата си да се оправят сами и след това се чудят, че те не искат да учат и губят времето и живота си. Дълбокото ми убеждение е,че семейството възпитава не с думи и а с личен пример, а това е най-трудното. Как живееш ти самият и какво наблюдава твоето дете от най-ранното си детство. Само назидания не стигат
2
15
 
11
 
! Отговори
мим преди 11 години
Да,и кой ни докара до това дередже?Преди 10.11.1989г. нямаше такива неща.Да ви се нивиди и демокрацията и всичкото дето ни превърнахте в роби на Европа.
1
3
 
16
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Много е трудно една зле организирана и бедна държава като българия днес да отгледа толкова много изхвърлени от семействата си деца. Давам си сметка, че отглеждането им в обществени заведения е по-добрият шанс, защото ще бъдат изтръгнати от порочната среда, на така нареченото им биолгоично семейство, но трябват много повече грижи - не само подслон и топла храна. Трябва да бъдат мотивирани да се учат и да се развиват - нядавам се, че някои от тях ще покажат и таланти.

Спонсорирани публикации