Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!

Бъдете бдителни, да се внимава и за хората, заръча премиерът
173
Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!
Мечка се разхлажда в езеро във варненския зоопарк. Снимка: BulFoto - архив

Сигурно е, че ако мечка те гони, ще те хване, бъдете бдителни с тези проблемни животни, предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на редовното правителствено заседание в сряда.

При обсъжданията на промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се забранява ловуването на кафява мечка, Борисов заявява, че никога у нас не е имало толкова голяма популация в резултат от забраните за отстрел и това е радостно, става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на правителството.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, нарежда премиерът на министрите.

Според промените в закона, приети от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание, по изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни –  мечки стръвници.

Във връзка с регулиране на популацията за тази година в резултат на мониторинга са били издадени 16 разрешителни. По данни на министъра на окалната среда и водите Нона Караджова до момента е използвано само едно от тях.

Караджова напомня за два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. Според нея както разяснителните кампании в района, така и раздадените безплатно на селските стопани електропастири, са успешни мерки.

Като резултат имало два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от Смолянския регион. Според Караджова е създадена много добра организация и обезщетения се изплащат повече от десет години. Сега обаче за тях не се чака дълго време, а парите се давали за два-три дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче контрира, че няма спасение от мечка.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване”,  обяснява той. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор, категоричен е той.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изразява надежда, че с добра координация с Министерството на околната среда и водите „тези проблемни животни могат да бъдат изваждани, преди да стане, недай си, Боже, някоя беля”.

Премиерът поръчва на министрите да намерят разумния баланс за сигурността на хората и опазването на природата.

„Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час”, обяснява министър-председателят пред министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
НАЙ-ВЕРОЯТНО ГОВОРИ ЗА РУСКАТА МЕЧКА
70
22
 
10
 
! Отговори
Браво Борисов! преди 11 години
Бойко Борисов е българския еквивалент на Робин Худ, защото взима от богатите и дава на бедните за разлика от червените разбойници, които си разпределиха България на отделни сфери на влияние и за 20 години режисиран от самите тях преход от социализъм към бандитски червен капитализъм успяха да станат милионери, мултимилионери, а някой даже и милиардери, като откраднаха парите от държавата т.е. от всички нас, в това число и на драскащите за жълти стотинки кутевци! Ето и вчера Борисов взе от газовите посредници милиони, които щяха да си присвоят в близките години, ако не беше ги изритал чрез перфектния за станата ни договор с Газпром и ги даде на народа за 10 години напред!
69
3
 
16
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари,с тия мечки си забравихмезадълженията.Пижо си е построилнов ***. Да палнем вертолета ида му резнем лентата.ХА, НАЗДРАВЕ!
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мечка, каквато и да е била, не напада без причина щот и е скимнало. Живях на място където популацията от мечки е 3 пъти по-голяма от това на хората.
67
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
73 ТИ ОТ *** ОТ МЛАДЕЖКОТО НА ГРОБ ЛИ СИ ИЛИ СИ ПРОСТО ***.
66
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчерашното подписване на договора с русия за 20 % намаление на цената на газа е най-голямото събитие за държавата ни от 67 години насам! Браво Борисов! Ето така се подписват дългосрочни договори в полза на целия народ, а не само за шепа мошеници, които да богатеят на гърба на народа. И другото най-важно е, че няма да има посредници. Това е невероятен успех срещу енергийната ни мафия, която яко цоцаше 20 години от бедния ни народ. Това е премиер на място, истински патриот. Гордея се че съм българин! Съжалявам само, че Борисов не ни управлява още в началото на прехода. За тези 20 години до сега щяхме да сме станали Швейцария на Балканите. Нямаше да има такива пладнешки обири, в резултат на които шепа висши номенклатурчици от БКП-БСП и офицери от ДС станаха мултимилионери и олигарси за сметка на тоталното обедняване на българския народ. Още един път браво Борисов, да си ни жив и здрав, да ни управляваш още поне 20 години за да стане България богата и уважавана европейска държава, такава каквато щяхме да сме сега, ако не бяха дошли *** през 1944г. и само за няколко години доведоха богатата ни страна до фалит и през 1958г. се принудиха да дадат целия ни златен резерв на Русия за да ни отпуснат кредити! Това са ***, некадърници та дрънкат и отгоре на всичко крадци, пладнишки обирджии! Навремето нагло крадяха кашкавала от мандрите, после крадяха големите и хубави къщите на фабрикантите, които нарочно депортираха в лагери, после откраднаха спестяванията на хората чрез умишлени фалити на създадените от тях над 100 банки, крадяха чрез финансови пирамиди, чрез касова и безкасова приватизация, ОКРАДОХА живота на 3 поколения българи и сега тези алчни безсрамници искат да се върнат пак на власт за да могат пак да крадат, защото сега благодарение на национално-отговорното проевропейско правителство на Борисов в хазната вече има близо 8 милиарда и лигите на крадливците им потекоха по алчните уста и ненаситни търбуси! Нооо край вече на измамите на комунистите, вече не могат да излъжат хората с ежедневното си демагогското блеене по форуми и медии! Могат да заблуждават единствено и само червените си бабички!
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да благодарим, че на най-големия зоолог на Републиката- ТИКВУН (Бистришкия тигър) му остават по-малко от 8 месеца начело на многострадалното отечествол После, ако бяхме нормална държава, тази крилата мисъл можеше да се перифразира като "Ако те подгони правосъдието и си виновен, се озоваваш в затвора, скриане няма"
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който се евава с баба меца , отива при Свети Петър !Снимката от варненския зоопарк не е случайна ! Там през 80-те години , едни пияни младежи влязоха да "борят" едно кротко , почти зомбирано животно , обаче единия така и не излезе ... А аз лично думите на Боко ги свързвам с една друга мечка , още по- зла от родопската - руската ... !
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видите ли малко мече в гората не му се радвайте,а бягайте колкото се може по надалеч,за да не усетите *** да ви потупа по рамото!Иначе мечката е прекрасно и величествено животно!Ако трябва да избирам между мечката и господин Борисов избирам рунтавото животинче!
62
3
 
14
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Баща ми е бил граничар на границата с Гърция в Родопите. Разказвал ми е за срещи с мечки при които граничарското куче(немска овчарка, от школата в Берковица, хранена с чисто месо, днес можем само да си мечтаем да се храним с такова месо) подвива опашка и бяга надалеко. Тогава най-добрият приятел на граничаря е...АК-47, и бегом назад...поне стотина метра за да се опомниш и заемеш позиция...ама и Армия имахме...
61
2
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Bat'Batman е по-голям ловец от Гоцето. В смисъл, ходи на лов с Фалкона до някое военно летище, после го извозват с джипче.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек,ако го гони мечка,се превръща в (бистришки) тигър само и само да оцелее..
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 46 мисля ,че УГо Чавес и донякаде Путин са толкова специялни във всичко.
58
4
 
6
 
! Отговори
Проститутка преди 11 години
Стръвницата е опасно животно но не ме е страх. Тиквата е хранителна нж ме е страх да я консумирам. Може и да е отровна.....
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле Боже, досега отглеждахме *** да ни крадат, сега и мечките да пазим дори да ни ядат.Само българина остана незащитен природен екземпляр.
56
2
 
9
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Прав си е премиера.К'во му е.Де мечка,де мутра,де тиква ----пак бягай.Ако сакаш да си *** гербер питай шефа си.Ако не си ,то ела при нас, дето го акаме. Има избори , ти решаваш.Искаш ли да си ако?Ти решаваш.
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мечката на снимката изглежда много интелигентано!за разлика от даващия съветите ...
54
0
 
4
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Добре, глупостите на страна , ама как ще разбере ловната дружинка коя точно от петте мечки в околията е стръвницата ? Това 2010 си го спомням - баба отишла за гъби дълбоко в горЪта... ??!! Ми да и влезе в хралупата направо ! Как няма да я нападне мецаната ...
53
0
 
10
 
! Отговори
Телета преди 11 години
Мечката е изключително бързо животно.........ще разберете, ако ви гони, но късно
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единица мярка за тъпота: 1 БОКО. За практически нужди се използва 1 ПИКОБОКО.