Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!

Бъдете бдителни, да се внимава и за хората, заръча премиерът
173
Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!
Мечка се разхлажда в езеро във варненския зоопарк. Снимка: BulFoto - архив

Сигурно е, че ако мечка те гони, ще те хване, бъдете бдителни с тези проблемни животни, предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на редовното правителствено заседание в сряда.

При обсъжданията на промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се забранява ловуването на кафява мечка, Борисов заявява, че никога у нас не е имало толкова голяма популация в резултат от забраните за отстрел и това е радостно, става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на правителството.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, нарежда премиерът на министрите.

Според промените в закона, приети от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание, по изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни –  мечки стръвници.

Във връзка с регулиране на популацията за тази година в резултат на мониторинга са били издадени 16 разрешителни. По данни на министъра на окалната среда и водите Нона Караджова до момента е използвано само едно от тях.

Караджова напомня за два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. Според нея както разяснителните кампании в района, така и раздадените безплатно на селските стопани електропастири, са успешни мерки.

Като резултат имало два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от Смолянския регион. Според Караджова е създадена много добра организация и обезщетения се изплащат повече от десет години. Сега обаче за тях не се чака дълго време, а парите се давали за два-три дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче контрира, че няма спасение от мечка.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване”,  обяснява той. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор, категоричен е той.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изразява надежда, че с добра координация с Министерството на околната среда и водите „тези проблемни животни могат да бъдат изваждани, преди да стане, недай си, Боже, някоя беля”.

Премиерът поръчва на министрите да намерят разумния баланс за сигурността на хората и опазването на природата.

„Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час”, обяснява министър-председателят пред министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
37
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Ако обичате, кажете ми, че това не е сериозно! В България клоун ли имаме или премиер?! :)
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Дянко няпляска ли руската мечка , както обеща по-рано ?
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хммм. защо премиерът Борисов се изказва така за основния си парламентарен активист Фидосова? Нали уж я подкрепя и заедно работеха за каузата, особено за каузата 'Марковска' :))
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко Кратуняка го е подгонила тези дни РУСКАТА МЕЧКА,ГОЛЕМ КЕФ.само дето на тези дето са на газ хич няма да им е до веселба.
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП и ДС във властта още от 90-те години до днесБКП - майка на милионерите, агенти на ДС Агенти! Стягайте се за пенсии!Ива Танева, 16 ное 2012 14:390Молим всички агенти на ДС да се пенсионират и да ни забравят завинаги.Много отдавна Агентурна България положи всички усилия за да запази властта и парите в ръцете на най-корумпираните комунисти. Това че част от комунистите се отделиха привидно от партията - майка БКП и се преименоваха на БСП не означава нищо.Социалистите са една малка част и сами не могат да вземат решения, не защото са ***, а защото са нищожни. Нека не забравяме, че когато Г.Първанов връчи мандата в ръцете на БСП, те отказаха и тогава ДПС пое щафетата и тъй като и те са нищожно малки играчи, решиха че в коалиция с други агенти на ДС могат да управляват капиталите на България. Защото ако не сте забравили - именно по времето на Тройната коалиция станаха най-големите "сделки" със земя, европари и държавни заменки,чрез които лидерите и приближените им се обогатиха с милиони евро за лично ползване. БСП е едно нищожество, а в сянката на управлението са комунистите - агенти на ДС. Ето виждате какво става днес в България. Църквата - разединени свещеници, патриарха - аген на ДС и заедно с него още 10-на агенти.
86
7
 
5
 
! Отговори
До 90 преди 11 години
Опаа, някой звънна на вратата, май ще са двете мацки Мими и Рени! Я да видя! Оооооо неееее - това са Станишко и Вигенин. Другари съфорумци, нощта ще бъде дълга, айде чао, утре ще разказвам!
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До КОМУНИСТ........До КОМУНИСТ пусни си СКАТ В момента точно това коментират за съжаление пак...
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А НАРОДА ОТКРИ ЧЕ Е ***
83
1
 
10
 
! Отговори
ТИКВЕНИК С ЛУК преди 11 години
На закрито заседание са обсъдени действията на правителството за спасяване от разгонения охранен мъжки мечок с псевдоним "Европейски съюз", които диша във врата на правителството и му набива канчето с разни доклади по два три пъти годишно. Очаква се мечока скоро да настигне ояденото тромаво правителство.
82
0
 
0
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
...дойдоха ли :))))))))))))))))))))))))0
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪРЗИЯ ДЖО:БОЙКО ДА НЕ СЕ ПЛАШИ ОТ МЕЧКИ АМИ ДА ВИКА НА ПОМОЩ ГОЦЕ АВДЖИАТА
80
1
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 11 години
Май чакаш на баба си фърчилото, защото ако беше така нямаше да висиш нос пред компютъра, ами щеше да готвиш копието. По тоя повод един бърз виц. Един отива в аптеката и иска две хапчета виагра, аптекарката му казва, че и едно хапче ще свърши работата, а той, дай две защото чакам две мацки. На другата сутрин аптекарката отива на работа и вижда същия я чака пред вратата и пита: имате ли крем за ръце. Имаме, защо ви трябва. Абе, снощи мацките не дойдоха! Така, че си вземи предварително един крем за всеки случай!
79
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
На заседанието не е обсъждан по сериозния въпрос - Ако ги подгони МЕЧОК и то наяден , какви съвети ще дадат !
78
1
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Във връзка с империалистическата компания "ГАЗПРОМ"...някой разбра ли какъв договор е подписан...ПАК ЛИ ЩЕ СМЕ РОБИ?Ставайте бе....СТАВАЙТЕ РОБОВЕ, АЗ НЕ ЩА ЯРЕМ!
77
2
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари, Бойко открива и реже ленти. Ако остане на власт ще започне да закрива и след 4 години няма да има Българска държава!
76
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво пак сипвате срещу Бойко с големия черпак , червенушки смотани , ми Бойко е човек от реалният живот виждал е и мечка , хората са му разказвали обикновените хора , а Станишката къде да види мечка горкият в Евксиноград или в Бояна или на жълтите павета ........гледайте си работата Бойко е милион пъти по ценен от Станишко , дори и с Гаспром се разбра .......айде лягайте червени смешници
75
18
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 11 години
ГЕРБ е призвана от историята да загроби окончателно крадливата стогодишна старица БКП-БСП! Комунистите причиниха огромни и непростими злини на Родината ни за които ще плащат и на ония свят. КомунизЪма в световен мащаб остана в историята като строй на некадърните, мързеливите, очакващи от държавата само социални облаги, но да не се трудят много, за това изостана толкова много от капитализма и накрая пропадна като мъда от сцепен крачол. Оставям настрана сталинските чистки и зверства по стотиците трудови лагери в България, а в комунистическия СССР сталинистите избиха над 20 милиона души! Червените кхмери пък избиха 1 | 3 от населението на Камбоджа, което след чистките от 3 милиона население остана 1 милион. Такива зверства като комунистическите ги е нямало дори в Средновековието при Инквизицията!
74
3
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари, не се страхувайте ако ви подгони мечка.Бягайте ако ви подгониБойко Борисов...
73
0
 
4
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 11 години
_SINUVETI NA VILIKADTA ME4KA_____Indianski igralin swhirukuikranin film.........GOIKO MITI4----------Aku fanish GRIZZLY za papa i shi legni .samu pripikvat i sa utpuskat.____Vidnash,no idin pad vidoh biala me4ka faf Slivinskia Balkan.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роженска мечка или ......... ?